Imagini revoltatoare! Ieseanca agresata fizic si verbal in autobuz de un control al CTP
Imagini revoltatoare! Ieseanca agresata fizic si verbal in autobuz de un control al CTP
Ieseni care au calatorit in dupa-amiaza de duminica, 17 decembrie 2017 cu autobuzul 44 ce circula pe ruta Piata CUG-Capat Dacia au avut parte de scene iesite din comun ce s-au petrecut chiar in mijlocul de transport in comun.
Protagonistii au fost un controlor al Companiei de Transport Public (CTP) Iasi si o femeie prinsa probabil fara bilet. Incidentul s-a petrecut in jurul orei 13.50, intre statiile Piata Alexandru si Capat Dacia. In timp ce controlorul, Cristian Petrila incerca sa legitimeze femeia, aceasta i-a cerut un ecuson, o legitimatie pentru a se asigura ca nu sta de vorba cu un impostor, dar in loc sa se conformeze, angajatul CTP o bruscheaza pe femeie si are un vocabular nedemn pentru functia pe care o are.
Mai mult, controlorul nu avea nici costumatia obligatorie impusa de conducerea CTP. Contactati de reporterii Jurnalul Iesean, niciun reprezentant al CTP nu a fost de gasit pentru a oferi un punct de vedere cu privire la acest grav incident. Daca va fi depusa vreo sesizare la Politie, organele abilitate vor cerceta cazul.
„Momentan nu avem nicio plangere inregistrata la Sectia 1 Politie. In cazul in care se va depune, politistii vor lua masurile ce se impun”, a mentionat subinspectorul Anca Vijiac, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi.
- Published in Info Trafic
Impact violent intre tramvaiul Centenarului si un autoturism BMW
Impact violent intre tramvaiul Centenarului si un autoturism BMW
Incident neasteptat in aceasta dimineata in centrul orasului, mai precis in zona Fundatie. Tramvaiul Centenarului, recent introdus in circulatie, a deraiat dupa ce soferul unui BMW nu a acordat prioritate de trecere si s-a izbit in fata acestuia. Dupa cum se poate vedea si in imagini, coliziunea a fost destul de puternica, avand in vedere ca dupa ce a sarit de pe sine partea din fata a tramvaiului era indreptata spre Rapa Galbena.
Din fericire, in urma impactului nu au rezultat victime, iar autoturismul a fost avariat doar intr-o mica proportie.
Traficul in zona a fost blocat pret de cateva zeci de minute, iar un echipaj de la Politia Locala a fost prezent in zona pentru a dirija circulatia.
Citeste si: Stare de alerta! Lipsa de medicamente la UPU Iasi
Tramvaiul Centenarului este ultimul vagon pesonalizat grafic din Iasi si ruleaza pe strazile orasului începând din luna decembrie. Reprezentanti ai Companiei de Transport Public Iasi au venit la fata locului pentru a analiza situatia, iar echipele CTP Iasi lucreaza la repunerea vagonului pe sine. Acesta va fi retras la depoul CTP de la Gara pentru a intra in reparatii si pentru a fi verificat. In functie de ancheta politistilor, conducerea CTP Iasi va face demersurile pentru recuperarea prejudiciului prin intermediul asigurarii auto.
„Incidentul s-a petrecut la ora 9:10. Soferul autoturismului BMW inmatriculat in Spania nu a acordat prioritate de trecere travaiului in zona sensului giratoriu, intrand in coliziune cu vagonul si provocand deraierea acestuia. Circulatia a fost blocata pe ambele sensuri deoarece tramvaiul a deraiat cativa metri fata de sina. Din fericire, nu au existat victime omenesti, insa circulatia in zona a fost blocata aproximativ o ora, fiind reluata la ora 10:18. Dupa ce vom analiza intreaga situatie vom lua masurile care se impun”, au declarat reprezentantii CTP Iasi
Sursa: bzi.ro
- Published in Local
Modificari in circulatia autobuzelor si tramvaielor – 30 noiembrie si 1 decembrie
CTP Iași anunță modificări în circulația tramvaielor și autobuzelor în zilele de 30.11.2017 până la ora 12:00 și 01.12.2017 până la ora 15:00, pentru organizarea și desfășurarea manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României, vor avea loc următoarele modificări în circulația mijloacelor de transport:
- se întrerupe circulația tramvaielor pe str. Palat;
- se întrerupe circulația auto pe str. Anastasie Panu și str. Palat, pe tronsonul cuprins între intersecția str. A. Panu cu str. Sf. Lazăr și intersecția str. Palat cu str. Sf. Lazăr;
- Tramvaiele de pe traseele nr. 1, 13 vor circula prin T.Vladimirescu, itinerariile fiind: Copou – Târgu Cucu – T. Vladimirescu – Tătărași – Copou pentru traseul 1, respectiv Copou – Târgu Cucu – Tătărași – T. Vladimirescu – Copou pentru traseul 13;
- traseul de tramvai nr. 8: Baza 3 – T. Vladimirescu – Târgu Cucu – Copou va fi suspendat;
- pe traseul nr. 9: Tehnopolis – Târgu Cucu – Copou, tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze;
- Autobuzele de pe traseele 9, 28 și 41 vor circula din Podu Roș spre Târgu Cucu și retur pe str. Sf. Lazăr, funcție de necesitati;
Citește și Premiera nationala! Pe strazile din Iasi va aparea un tramvai pictat
Circulația va fi reluată normal, conform planificării, pe data de 30.11.2017 începând cu ora 12:00 și în data de 01.12.2017 începând cu ora 15:00.
- Published in Local
Controlori CTP goniti din autobuzul 30 de calatori
În această dimineață, autobuzul 30, care circulă pe ruta Canta-Bucium era, ca de obicei, plin „ochi” de călători. Cu toate acestea, 2 controlori au avut intenția de a urca și ei în acest mijloc de transport în stația dinaintea Gării, pentru a controla legitimațiile de călătorie.
Călătorii nu au fost de acord
Revoltați că, în aceste condiții, când ei încearcă să ajungă la școală și la serviciu, controlorii au solicitat oprirea autobuzului pentru un „control-viteză”, călătorii au reușit să-i împiedice pe angajații CTP să-și îndeplinească atribuțiunile. Aceștia nu au avut încotro și au coborât, rămânând să aștepte următorul mijloc de transport.
Citește și Cum arata Iasul cand era capitala Romaniei, in timpul Primului Razboi Mondial
„Nu vă puteți face norma? Cine a mai pomenit un asemenea control? Cum să oprești autobuzul când și-așa vine atât de greu? Acum v-ați găsit, cu Sfânta Parascheva, poate prindeți oameni fără bilet, nu?”, le-ar fi strigat oamenii controlorilor.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Modificări importante în traficul din Iași
Modificări permanente pentru traseul autobuzului 50
Traseul autobuzului care face curse regulate la Aeroportul Internaţional Iaşi a fost prelungit până la Gară. Potrivit reprezentanților Companiei de Transport Public (CTP) Iaşi, prima cursă de la Gară va pleca astăzi la ora 12.35.
„Orarul traseului 50 este realizat în strânsă legătură cu programul zborurilor. Pentru cursele interne, autobuzul soseşte la aeroport cu o oră înaintea decolării avioanelor, urmând a părăsi aeroportul la 20 de minute după aterizare. În cazul curselor externe, aceşti timpi se măresc la două ore pentru decolări şi 30 de minute pentru aterizări”, se arată într-un comunicat al CTP Iaşi.
Astfel, începând de astăzi, itinerariul autobuzului 50 va fi Gară – Piaţa Unirii – Târgu Cucu – Aeroport şi Aeroport – Târgu Cucu – Piaţa Independenţei – Gară.
Modificari temporare in traficul iesean
În această săptămână, CTP Iaşi va opera şi alte modificări în transportul public, schimbări valabile pentru perioada 5 – 10 septembrie, în contextul desfăşurării Raliului Iaşului.
Circulaţia tramvaielor de pe traseele 1 şi 13 va fi deviată pe bd. Tudor Vladimirescu, iar tramvaiele de pe traseul 9 vor fi înlocuite cu autobuze, în timp ce tramvaiul 8 va fi suspendat.
Suplimentar, pe 8 septembrie, va fi blocată circulaţia rutieră pe bd. Independenţei (între intersecţia cu str. Nicolae Bălcescu şi Piaţa M. Eminescu) şi şos. Păcurari (între Piaţa M. Eminescu şi intersecţia cu str. Cişmeaua Păcurari). Întreruperea traficului va duce la modificarea traseelor autobuzelor cu numerele 28 şi 42 care vor circula pe linia de tramvai între Târgu Cucu şi Piaţa Mihai Eminescu.
De asemenea, autobuzele de pe traseele 20, 43 şi 46 vor circula prin Copou şi vor ajunge în Păcurari prin str. Toma Cozma. Spre zone centrală, aceste autobuze vor circula pe şos. Moara de Foc.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Info Trafic, Local
Care este motivul pentru care nu putem cumpăra bilete CTP prin SMS
Compania de Transport Public (CTP) întârzie să aplice o măsură îndelung aşteptată de ieşenii care circulă zilnic cu autobuze sau tramvaie. Este vorba despre reintroducerea posibilităţii achitării taxei de călătorie prin SMS. În alte oraşe din ţară, operatorii de transport acordă această facilitate călătorilor.
Oficialii CTP invocă faptul că au fost înşelaţi pe vremea fostei RATP de firma intermediară care a asigurat acest serviciu.
Pe scurt, firma încasa banii de la operatorii de telefonie mobilă, dar nu efectua plăţi către regie. Ulterior, RATP a câştigat în instanţă banii datoraţi. Cu toate acestea, actualul operator de transport, care are aceiaşi şefi ca falimentara RATP, întârzie să reintroducă această facilitate. Unul dintre motivele frecvent invocate face referire la faptul că nu se reuşeşte identificarea unui partener care să nu perceapă un comision prea mare. Dar, la nivel neoficial, reticenţa CTP de a reintroduce plată prin SMS are ca fundament posibilă incorectitudine a unor călători care ar achiziţiona biletul prin mijloace electronice doar în momentul în care ar observa controlori în autobuze sau tramvaie. Astfel, neachitarea taxei la fiecare călătorie ar atrage o scădere a veniturilor companiei. Odată la câteva luni, problema achitării biletelor prin SMS face obiectul unor discuţii în plenul Consiliul Local (CL), dar, aproape de fiecare dată, oficialii CTP vin cu aceleaşi explicaţii, şi fără soluţii.
O discuţie în acest sens a avut loc şi la sfârşitul săptămânii trecute în plenul CL.
Reintroducerea acestei facilităţi a făcut parte dintr-un set de patru propuneri făcute de consilierul local Daniel Piftor (PMP) pentru îmbunătăţirea transportului public în comun. „Să mai existe încă două posibilităţi de achiziţionare a biletelor, de la şoferi şi prin SMS. Chioşcurile de bilete sunt amplasate la distanţe mari unele de celelalte, şi mai sunt nişte automate, dar unele funcţionează, altele nu”, a spus Piftor. El a mai propus ca elevii din comune limitrofe ale Iaşului şi care folosesc mijloacele CTP să beneficieze de reduceri la tichetele de călătorie. Totodată, Piftor a solicitat că numerele de traseu să fie afişate în mod clar pe autobuze şi tramvaie. Nu în ultimul rând, o idee propusă de consilieri a vizat afişarea tuturor traseelor în toate autogările.
„Pentru a da un exemplu concret, vine cineva din Botoşani, merge la autogara din Păcurari şi vrea să ajungă la Hadâmbu, trebuie să fie afişate şi traseele din celelalte autogări şi modul în care se ajunge la acestea”, a conchis Piftor. Primarul Mihai Chirica a răspuns că pentru CTP este „imperios necesar” să fie declanşată o procedură mai largă de ticketing. „Cu plată prin SMS a mers prost, dar se caută acum o altă formulă de a interveni direct cu un operator sau chiar cu operatorul Google, care pare mult mai performant şi mult mai serios în ceea ce priveşte posibilitatea de servicii de ticketing. Noi scriem acum un proiect, e-ticketing se numeşte, pe care sperăm să-l putem implementa tot pe POR axa 4 (fonduri europene destinate mobilităţii urbane, n.r.) şi care vizează informaţii inclusiv despre fiecare călătorie în parte”, a răspuns primarul Chirica. Edilul şef al Iaşului a comentat şi ideea afişării traseelor tuturor autogărilor, dar a subliniat că municipalitatea nu are pârghii legale pentru a interveni pe spaţii private, dar a susţinut că pot fi făcute astfel de panouri de informare pe spaţiul public.
Sursă: Ziarul de Iasi
- Published in Local
Primăria vrea să cumpere 20 de tramvaie second-hand. Au uşi pe ambele părti
Primăria vrea să cumpere 20 de tramvaie second-hand. Acestea sunt fabricate în perioada 1984-1992, au uşi pe ambele părţi și costă în jur de 25.000-30.000 de euro.
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost introdus pe ultima sută de metri pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local (CL) de astăzi. Primul lot de 11 mijloace de transport în comun ar urma să ajungă la Iaşi în acest an. Este vorba despre şapte tramvaie de tip M8C (29.000 euro/bucată) şi patru tramvaie de tip M6D (25.000 euro/bucată).
Achiziţia plănuită pentru anul în curs cuprinde şi unele piese de schimb (5.000 euro), astfel că, în total, necesarul de finanţare ajunge la 429.000 euro, sumă care include şi transportul (121.000 euro).
Mijloacele vor fi cumpărate de la autorităţi administrative din Germania, din oraşele Essen (tramvaiele M8C) şi, respectiv, Mulheim (tramvaiele M6D). Vagoanele au fost fabricate în perioada 1984 – 1992, dar au fost modernizate între anii 2011 – 2014. În anul 2018, vor mai fi achiziţionate încă nouă tramvaie (cinci M8C şi patru M6D), iar costurile se vor ridica la 344.000 euro.
În total, bugetul necesar pentru achiziţia a 20 de vagoane ajunge la 773.000 euro. Planul Companiei de Transport Public (CTP) este de a înlocui 28 de tramvaie care fac parte din parcul auto al CTP, dar care au anii de fabricaţie între 1960 şi 1964.
Tramvaiele sunt dotate cu un sistem de supraveghere video şi sistem de afişaj. Specialiştii CTP s-au deplasat în Germania pentru a le evalua, iar concluzia acestora a fost că vagoanele „au o stare tehnică bună şi un aspect interior şi exterior foarte bun“. „Valabil pentru ambele tipuri de tramvaie este faptul că sunt dotate cu uşi de acces în salonul destinat călătorilor pe ambele părţi, astfel încât peronul de îmbarcare al călătorilor poate fi pe stânga sau pe dreapta. Instalaţia de comandă este astfel concepută încât uşile se pot deschide numai pe una dintre părţi“, se arată în documentul suport pentru demararea achiziţiei.
După aprobarea proiectului de hotărâre, CTP va transmite oferta de cumpărare către autorităţile administrative din Germania, iar, dacă va fi acceptată, atunci tramvaiele vor ajunge la Iaşi.
În prezent, CTP Iaşi are în exploatare ca parc activ un număr de 123 de vagoane, dar, zilnic, rămân disponile pentru ieşirea în traseu 105 tramvaie, în contextul în care 18 tramvaie sunt planificate pentru reparaţii.
Anul trecut, primarul Mihai Chirica declara că Primăria nu va mai cumpăra mijloace de transport second-hand atât timp cât el se va afla în fruntea municipalităţii ieşene.
Şedinţa de Consiliul Local de astăzi a început cu un moment festiv. Au fost omagiaţi premiaţii ieşeni de la campionatul mondial de şah, care s-a desfăşurat la Iaşi şi echipa feminină de fotbal Navobi.
Fetele au fost finalistele Cupei României, competiţie ce s-a desfăşurat tot la Iaşi. În şedinţa CL de astăzi urmează să fie aprobate taxele şi impozitele pentru anul 2018 şi achiziţia a 20 de tramvaie. Consilierii PMP au anunţat că se opun majorării taxelor.
Posted by Primăria Municipiului Iași on 31 Mai 2017
Sursa: www.ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Transport gratuit timp de o lună pentru elevii şi studenţii din Iaşi care donează sânge. Ce impact bugetar va avea măsura
Transport gratuit timp de o lună pentru elevii şi studenţii din Iaşi care donează sânge. Ce impact bugetar va avea măsuraÎn şedinţa de Consiliu Local Iaşi de astăzi, 31 mai, vor fi supuse la vot în jur de 40 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se află şi cel legat de valoarea taxelor şi impozitelor percepute în 2018, dar şi cel privind facilitatea ce va fi oferită tinerilor care donează sânge.
Şefii municipalităţii ieşeni au anunţat că intenţionează să acorde gratuitate pe mijloacele de transport în comun timp de o lună pentru elevii şi studenţii care vor dona sânge. Demersul vine la solicitarea Ligii Studenţilor de la Universitatea „Al. I. Cuza” (UAIC).
„Vom introduce o gratuitate timp de o lună pentru elevii şi studenţii care donează sânge în centrele specializate. Este un element de noutate naţională. Am primit o solicitare în acest sens de la Liga Studenţilor de la UAIC. Am vrea să vedem cum elevii şi studenţii din România dau o lecţie celor maturi, care nu înţeleg că sângele nu este un moft al sistemului public de sănătate, ci o modalitate de a ne salva semenii, un act de solidaritate”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Studenţii care vor beneficia de aceste facilităţi trebuie să fie înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.
În proiectul de hotărâre se arată că „în situaţia acordării gratuităţii, impactul bugetar la 1.000 de donatori de sânge elevi/studenţi poate fi estimat la un nivel maxim de 116.000 lei pe lună“.
Un alt proiect important care va fi supus votului astăzi se referă la impozitele şi taxele pe care le vor achita ieşenii anul viitor. Reprezentanţii Primăriei susţin că impozitul pe clădiri, cel pe teren şi pe mijloacele de transport pentru anul 2018 vor avea aceeaşi valoare ca în acest an.
„Pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, penalizările se majorează cu 500%, începând din al treilea an. Pentru clădirile neîngrijite penalizările cresc cu 300% până la 500% funcţie de punctajele obţinute de imobile după evaluarea realizată de angajaţii municipalităţii. Clădirile şi terenurile neîngrijite se stabilesc prin Hotărâre a Consiliului Local, conform elementelor de identificare potrivit nomenclaturii stradale”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.
Cele două proiecte sunt pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de miercuri, 31 mai, care va începe de la ora 14.00, relatează Adevărul.
- Published in Local