Rata vaccinării copiilor la Iaşi a scăzut dramatic. Oficialii se aşteaptă la decese
Cifre îngrozitoare făcute ieri publice de autorităţile locale, care sperie efectiv părinţii copiilor mici, în condiţiile în care în ţară avem epidemie de rujeolă, fiind deja înregistrate peste 30 de decese.Rata de vaccinare ROR (anti – rujeolă, oreion, rubeolă) a scăzut în judeţul Iaşi până la 67%, pe fondul nepăsării părinţilor, dar mai ales al campaniilor inconştiente împotriva vaccinării derulate de nespecialişti pe reţelele sociale. Asta în condiţiile în care recomandarea OMS este de minimum 95% u practic, un bebeluş din trei nu este vaccinat.
Îngrijorarea autorităţilor este maximă: patru instituţii au demarat o amplă campanie pro-vaccinare în judeţ. Un procent convingător pentru nehotărâţi: 96% din cele peste 8.000 de cazuri de rujeolă din ţară au apărut la nevaccinaţi.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP), împreună cu Prefectura, Consiliul Judeţean şi Spitalul de Boli Infecţioase, începe o campanie intensă, pro-vaccinare, în judeţ. Acţiunea este organizată pe fondul epidemiei de rujeolă din ţară, după ce ministrul Sănătăţii a demis cinci directori de DSP care aveau o rată de vaccinare, în judeţ, sub 50%.
La Iaşi, situaţia nu este atât gravă, aşa cum este catalogată cea din judeţele din vestul ţării, dar este suficient de rea încât să fie tras semnalul de alarmă. În cazul vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, ROR, rata de vaccinare în judeţul Iaşi este de 67%, în timp ce rata recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95%, indiferent de tipul de vaccin.
„Rata recomandată de OMS este idealul, perfecţiunea. O rată de vaccinare între 80 şi 95% este foarte bună, şi de cele mai multe ori cea mai întâlnită. Ce este sub 80% înseamnă nişte goluri ale căror efecte se văd în timp – de exemplu, epidemiile. La o rată de vaccinare de 67% înseamnă că 1 din 3 copii nu a fost prins în programul naţional de vaccinare, şi că nu a fost vaccinat. Ceea ce nu este deloc în regulă“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.
Care sunt cauzele
În judeţul Iaşi, din februarie 2016, de la începutul epidemiei de rujeolă, au fost confirmate şi diagnosticate 49 de cazuri. Potrivit medicilor, niciunul dintre pacienţii diagnosticaţi cu rujeolă nu şi-a pierdut viaţa, şi niciunul dintre ei nu a avut nevoie de îngrijiri deosebite sau de un tratament aparte.
„Situaţia din judeţ pe care am transmis-o şi ministrului Sănătăţii, într-o videoconferinţă, este următoarea: la ROR avem o rată de vaccinare de 67%, din mai multe motive. În primul rând, neprezentare la medicul de familie pentru vaccinare, în al doilea rând, refuzarea vaccinării, şi în al treilea rând lipsa unor vaccinuri în timpul anului. La ora actuală avem asigurate toate tipurile de vaccinuri şi la medicii de familiei şi în stocurile DSP“, a punctat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.
Potrivit medicului, în prezent în judeţ se desfăşoară o amplă campanie de vaccinare cu sprijinul mai multor instituţii. În urma epidemiei de rujeolă, medicii de familie sunt obligaţi să raporteze la fiecare două săptămâni cartagrafierea copiilor eligibili pentru administrarea ROR. În plus, aceştia trebuie să transmită periodic numărul părinţilor care refuză vaccinarea şi al celor negăsiţi la domiciliu pentru administrarea ROR. În colaborare cu Prefectura, DSP îi va localiza pe copiii din judeţul Iaşi care nu au acte de naştere şi care nu sunt înscrişi la medicul de familie.
„Am trimis o adresă către toţi medicii de familie prin care i-am anunţat că trebuie să vaccineze toţi aceşti copii nevaccinaţi, chiar dacă sunt pe listele unui alt medic de familie sau dacă nu sunt înscrişi la unul. Ulterior, vor elibera pentru aceşti copii o adeverinţă de vaccinare în baza căreia vor fi trecuţi în registrul naţional electronic de vaccinări“, a mai precizat dr. Liviu Stafie.
32 de decese
Conform unui raport al Ministerului Sănătăţii, actuala epidemie de rujeolă începută în februarie 2016 a apărut pe fondul unei scăderi succesive, în ultimii ani, a ratei de vaccinare cu ROR. 96% din cele peste 8.000 de cazuri de rujeolă, confirmate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, au fost identificate la persoane nevaccinate. Până acum, la nivel naţional sunt 32 de decese din acest motiv. 2.64% din cazuri au fost înregistrate la persoane cărora le-a fost administrată doar prima doză din vaccinul ROR, în timp ce numai 1% din cazuri au fost raportate la persoane complet vaccinate.
În urma campaniei pro-vaccinare lansate de Ministerul Sănătăţii, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi s-a oferit să informeze părinţii din mediul rural despre nevoia de vaccinare.
„Ne vom deplasa în zonele în care DSP va găsi o breşă de vaccinare mai importantă, vom lua legătura cu comunitatea locală, cu cadrele didactice, cu medici de familie şi vom încerca să vorbim cu părinţii şi bunicii acestor copii. Vom încerca să-i convingem că vaccinarea este absolut nececară. De aceea nu mai exista variolă, de aceea pentru o perioadă de timp nu a fost rujeolă, de aceea pentru o perioadă de timp nu a fost poliomielită sau difterie. Din nefericire, nu în ţara noastră, dar în alte zone din lume au fost cazuri şi de poliomelită şi de difterie“, a arătat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Rujeola este o infecţie virală cauzată de virusul rujeolic. Simptomatologia apare, de obicei, după opt zile de la expunerea la virus. Simptomele iniţiale cuprind febră, tuse persistentă, secreţii nazale, uneori diaree. Ulterior, apar pete mici de culare alb-gri în interiorul gurii, urmate de o erupţie cutanată. Petele mici şi roşii apar mai întâi la nivelul feţei şi apoi cuprind tot corpul.
În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi sunt internaţi cinci copii cu observaţie de rujeolă. Pacienţii provin din judeţele Vaslui şi Galaţi şi au fost transferaţi către Infecţioase în cursul după-amiezii de joi, 27 iulie.
Când se face vaccinul ROR
Conform rezumatului caracteristicilor vaccinului ROR, produsul este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. În circumstanţe speciale – cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalenţă mare a rujeolei – M-M-RVAXPRO (n.r. – denumirea comercială a vaccinului) poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni.
„Persoanelor cu vârsta de 12 luni sau peste trebuie să li se administreze o doză la o dată aleasă. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză, în conformitate cu recomandările oficiale. A doua doză este destinată persoanelor care, din orice motiv, nu au prezentat răspuns imunologic la prima doză“, se arată în documentul citat.
Potrivit acestuia, în cazul în care un sugar este vaccinat la nouă luni, când acesta are între 12 şi 15 luni de viaţă, trebuie revaccinat. Specialiştii care au întocmit rezumatul caracteristicilor vaccinului ROR notează că, în cazul sugarilor sub nouă luni, nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului.
- Published in Sănătate