Bucurie la puterea a patra – Cvadrupletii nascuti in august au ajuns cu bine acasa. Comunitatea are grija de soarta familiei
După o aşteptare lungă şi plină de emoţii mari, cei doi tineri şi-au dus ieri (16 oct) acasă cvadrupleţii născuţi în vară. Maria, Vasile, Florin și Andreea au venit pe lume la Spitalul Municipal Paşcani pe 10 august. Irina Cozma a născut în a 32-a săptămână de sarcină. Fiind născuți înainte de termen, bebelușii au fost ţinuţi în maternitate pentru a putea supravieţui.
Cvadrupletii familiei Cozma vor fi primiţi într-o casă renovată
Oamenii au fost impresionaţi de povestea familiei Cozma și s-au mobilizat rapid. Au pus mână de la mână şi au strâns ajutoare pentru cei opt copii. Cei patru bebeluşi pe care Irina Cozma i-a născut în urmă cu două luni la Spitalul Municipal Paşcani vor locui într-o casă nouă.
Primăria comunei Lespezi, pe raza căreia locuieşte familia Irina şi Constantin Cozma, s-a ocupat de renovarea locuinţei, în timp ce preotul Dan Damaschin şi oamenii care au fost impresionaţi de povestea copiilor au strâns scutece, lapte, îmbrăcăminte şi alimente pentru micuţi. Preotul ieşean încearcă să găsească inclusiv o femeie dispusă să lucreze pentru familia cu opt copii.
„Acum suntem în lucrări de renovare. Primăria ne-a ajutat cu izolarea casei şi cu renovarea camerelor. Eu acum nu mai merg la muncă, la Bucureşti, ci stau acasă, lângă soţie, până se aranjează lucrurile”, a precizat Constantin Cozma, tatăl copiilor.
Familia numără în total 10 membri
Familia Irina şi Constantin Cozma mai au patru copii, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 11 ani. În plus, soţii au grijă şi de doi nepoţi abandonaţi.
Sursa: adevarul.ro
Cum să ajutăm Iașul? Despre acțiunile cu efect asupra celor din jurul tău
Cum să ajutăm Iașul? Îmi place să cred că un grup mare de oameni, o comunitate, are putere. Chiar dacă de cele mai multe ori, majoritatea persoanelor aleg să rămână indiferenți și să nu se implice în nimic dacă nu sunt afectați personal, ar trebui să învățăm să ne folosim de această putere pe care o comunitate o oferă.
Tudor Chirilă spunea în „Scrisoare pentru liceeni”: „numai în oameni de haite deștepți putem reuși”, cu trimitere clară la unire, la colaborare, la sudarea ideilor într-un plan și împărțirea responsabilităților în funcție de competențe. Iubesc Iașul chiar dacă nu m-am născut aici și m-aș simți deranjat dacă cineva ar arunca cu noroi în tot ceea ce înseamnă acest oraș, de la cultură și până la locuitori.
Să-ți protejezi orașul înseamnă să intervii atunci când simți că dreptatea este încălcată, că Iașul și totodată locuitorii lui sunt denigrați, să aduci argumente prin care să contrazici răutățile prin care se încearcă defăimarea noastră, a celor ce iubim orașul. Să-ți spui punctul de vedere, argumentat, nu este nimic greșit, iar fiecare ieșire a ta de acest gen va fi apreciată de cei care pot interpreta corect afirmațiile tale. Poți spune că un ieșean este nesimțit, dar nu-ți dăm voie noi, comunitatea care iubește Iașul, să afirmi că toți ieșenii sunt nesimțiți.
Astfel, prin unicitate și răspunsuri pertinente, în orice caz, nu doar în mediul online, ne putem dezvoltă ca oraș. Exemplu cel mai ușor de înțeles în această direcție este următorul: dacă vezi o persoană mâine în stația de autobuz care aruncă un gunoi pe jos, încercă să-i atragi atenția, să-i prezinți beneficiile unui comportament responsabil și consecințele indiferenței de care el dă dovadă. Tu faci asta azi, mâine va face și altcineva acest lucru, până când se va crea un obicei din asta, iar învățând unul de la altul ne putem dezvoltă atât personal, cât și comunitatea din care facem parte.
Locurile în care trăim sunt frumoase, pline de tradiție, îmbibate de cultură și în plină dezvoltare. Ajutând orașul, ajutându-i pe cei din jur, pui umărul practic la dezvoltarea ta și a membrilor din comunitatea ta.
Gândește-te zilnic la acțiunile tale care au efecte și asupra celor din jurul tău și încearcă să ajuți. Indiferența nu produce nimic pozitiv, ba dimpotrivă. Schimbarea începe pe plan personal, ca apoi să se creeze comunități mai mici de oameni cu idei și gândiri în aceeași direcție.
- Published in Social