Tu știi cât de poluată este zona în care locuiești?
Calitatea aerului în România: Noua pagină a Ministerului Mediului, care conține toate informaţiile despre calitatea aerului, preluate de la stațiile de evaluare din toată țara, este acum disponibilă. Accesează pagina calitateaer.ro
Situația în Iași nu este tocmai „roz”
Ieri, în jurul orei 12.00, staţia Iaşi-3, situată în Oancea, afişa valori peste cele normale la pulberi în suspensie* (PM 10). 52 μg/m3 era valoare afișată ieri valabilă pentru ora 12.00 la indicatorul PM10 în stația din Tătărași, în condițiile în care termenele limită pentru atingerea standardelor PM10 sunt de 50 de micrograme/m3/zi, nu mai mult de 35 zile/an, sau 40 micrograme/m3/an.
*Pulberi in suspensie – cu diametre mai mici de 20 µm, având în atmosferă un comportament asemănător gazelor. Sursele nu sunt puține: industriile metalurgică și siderurgică (cantități însemnate de pulberi), centralele termice pe combustibili solizi, fabricile de ciment, transporturile rutiere, haldele și depozitele de steril, etc.
Calitatea aerului și indicii de calitate în Iași
Problema poluării aerului cauzată de depășirea indicatorului PM10 (pulberi în suspensie) se manifestă în Iași încă din 2012, iar până în prezent măsurile luate nu au fost… pur și simplu. 6 stații automate amplasate în zone diferite compun rețeaua de monitorizare a calității aerului din Zona Metropolitană Iași, acestea indicând mai mereu depășiri ale valorilor zilnice optime ale indicatorului PM10.
În 2014, valorile s-au situat în limita legală. Anul trecut însă, problemele au început să reapară.
Problema Iașiului nu este una singulară. Întreaga Românie este afectată de poluarea cu particule fine, astfel că statul riscă să intre în procedura de infringement pe care Uniunea Europeană o aplică orașelor care nu-și protejează cetățenii de poluarea cu praf. România ar putea fi dată în judecată de juriștii Comisiei Europene, ca mai apoi să primească o amendă cu adevărat usturătoare dacă statul va fi găsit vinovat.
Iată cam cât de poluat este cartierul tău! Calitatea aerului ieri, 25/07/2017
PODUL DE PIATRĂ – IS-1 – staţie de trafic
Calitatea cea mai slabă a aerului este înregistrată de stația IS-1, amplasată în Podul de Piatră. Valorile nefavorabile transmise de aceasta au fost puse, la un moment dat, pe seama amplasării stației lângă o brutărie.
OANCEA, TĂTĂRAȘI – IS-3 – staţie de tip industrial
BOSIA-UNGHENI – IS6
În zona de graniță cu Republica Moldova, calitatea aerului evaluată numai pe baza emisiilor din surse ROMÂNEȘTI este afectată cu depășirea pragurilor superioare de evaluare pentru poluantții NOx și PM10.
A apărut regulamentul şantierelor
Măsuri concrete pentru diminuarea gradului de poluare cu praf vor fi luate totuși, în condiţiile în care, în ultimii ani, planurile municipalităţii vizând aceste demersuri trimiteau la măsuri de ordin general şi mai puţin punctuale. Acum, mențiunea cea mai importantă este aceea că orice autorizaţie de construire va avea obligatoriu introdusă existenţa rampei de spălare, indiferent dacă este vorba de o casă sau un bloc.
Program săptămânal de spălare a străzilor
SC Salubris este vizat de următoarea măsură. Pe viitor, va fi implementat un program săptămânal de spălare a arterelor cele mai intens circulate din oraș. Pentru aceasta, ar trebui ca respectivele artere să fie libere în zilele cu pricina, fără autovehicule parcate.
Compania de Transport Public, Iași va fi nevoită să opereze pe zonele unde există stații de măsurare a calității aerului doar cu autobuze EURO 6. Acest lucru va fi facilitat încă din acest an, având în vedere că în jurul lunii octombrie urmează să ajungă la Iași o serie de autobuze noi.
sursa: ziarulevenimentul.ro