Bere artizanală Capra Noastră, după rețetă belgiană, produsă la Iași
O nouă idee de business începe să se contureze pe piața berii din România, bere artizanală Capra Noastră. Nucleul admiratorilor acestui tip de bere se învârte în jurul IT-iștilor ieșeni, încântați, de altfel, de noua idee.
Investiția a costat aproape jumătate de milion de euro și a durat cam 5 luni, timp în care Ionel Pasarica, unul din cei 5 asociați din spatele business-ului, a îmbunătățit proiectul, după ce a studiat piața micilor afaceri din România.
“Am facut o lista cu business-urile care nu sunt dezvoltate în zona noastra. Am ales 5 idei, le-am studiat și în cele din urma am ales beraria artizanală. Am apelat la un maestru berar din Belgia și am început treaba”, a declarat Ionel Pasarica.
Cu o capacitate de producție de aproape 5 mii de litri pe lună, ocupând aproape 500 m2, berăria artizanală are doar 2 lucrători, el și soția lui. Deși o mare parte din procesul de realizare al berii este automatizat, antreprenorul declară că este nevoie de multă muncă fizică. Ingredientele folosite provin de la o fabrică din Polonia, colaborator al altor branduri mari, precum Carlsberg sau Stella Artois.
“Folosim malt, hamei, apă, drojdie și alte ingrediente cum ar fi piperul. Avem vreo 10 tipuri de malț din Polonia, de la o fabrică ce aprovizionează nume precum Carlsberg sau Stela Artois”, a completat antreprenorul.
Pentru o astfel de afacere, autorizațiile nu sunt ușor de obținut. După cum declară chiar antreprenorul
“Iți trebuie autorizații de la DSP, DSV, Mediu, Apele Române și ISU. Fiecare autorizație cu dosarul ei. Nu poți să treci de Mediu dacă nu le ai pe celelalte patru. Nu poți să treci de ISU dacă nu depui la Mediu intenția de a te autoriza. După ce le-ai făcut pe toate acestea te duci la ANAF, acolo este cel mai spectaculos”
Berea artizanală Capra Noastră, comercializată în sticle de 0,33l, se găsește în mai multe restaurante din Iași și într-un local situat în București. Antreprenorul plănuiește pentru anul viitor să înceapă comercializarea în sticle de 0,5l și chiar de 3l, sub forma unor sticle de șampanie.
- Published in Local