Otraviţi sau ocrotiţi? Câinii maidanezi se plimbă printre pacienţii Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Care este soluţia?
Câinii maidanezi sunt din ce în ce mai mulţi în Iaşi. Câţiva au fost fotografiaţi în cursul zile de miercuri, 21 martie, în curtea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Managerul instituţiei este depăşit de problemă afirmând că prezenţa patrupedelor este una veche şi că a formulat mai multe solicitări către hingheri, însă problema nu s-a rezolvat.
Citeşte şi: Ce secret ascunde “Usa Nadejdii” din fata Universitatii de Medicina din Iasi
Firma Salubris, care se ocupă că prinderea câinilor comunitari, s-a autosesizat: „Urmare a semnalelor apărute în mass-media şi pe reţelele de socializare privind existenţa unor câini comunitari în curtea Spitalului „Sf. Spiridon”, reprezentanţii Salubris SA s-au autosesizat şi au luat legătura de îndată cu conducerea spitalului. Imediat după acceptul acesteia, o echipă de prinzători câini a Salubris SA s-a deplasat în zonă şi a identificat şi capturat din curtea unităţii medicale două exemplare canine. Precizăm că echipa de prinzători câini va reveni şi mâine, 22 martie, pentru o nouă intervenţie în curtea spitalului”, precizează aceştia într-un comunicat de presă .
Fotografiile au fost realizate în cursul zilei de miercuri, în apropierea Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. În aproximativ o oră, maidanezii nu au fost agresivi, aceştia fiind hrăniţi, la un moment dat, chiar de către angajaţii spitalului. „Le merge bine aici, primesc mâncare non-stop, normal că nu pleacă din zonă”, a spus un trecător. Ioan Bârliba, managerul instituţiei sanitare a precizat în 2017, că a formulat opt solicitări către Salubris, firma care se ocupă şi cu strângerea câinilor maidanezi, însă, problema nu s-a rezolvat.
„Au venit, i-au luat după trei zile au apărut ori aceiaşi câini, ori alţii. Ei vin şi din cauza faptului că, în generozitatea lor, pacienţii, inclusiv fetele mele de la bucătărie – pe care le-am penalizat cu 5% şi nu le mai trebuie, le aruncă mâncarea peste geam. Normal că animalul vine la mâncare”, a spus Bîrliba. Acesta a mai afirmat că, odata cu venirea primăverii va solicita „de două-trei ori pe lună” hingherii, sperând ca problema să fie rezolvată.
„Îmi este milă, am şi eu câine acasă, îI iubesc, dar încuranjând lucrul ăsta se pot întampla incidente. Pot fi muşcaţi pacienţii, aparţinătorii, nu e normal. Pe de alta parte sunt şi persoane din spital pe care le-am surprins că aduc de acasă mâncare în sacoşă şi le dau la câini sau la pisici. Ca să pun să otrăvesc, nu pot să fac aşa ceva”, a mai precizat managerul spitalului „Sfântul Spiridon”.
- Published in Local, Uncategorized