O noua autostrada in Romania. Iasi – Bucuresti
Chiar dacă oficialii guvernamentali nu au fost în stare să termine lucrări pentru autostrăzi începute în urmă cu 15 ani, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Economiei, Dănuţ Andruşcă anunţă un nou proiect de autostradă.
Dănuţ Andruşcă a precizat că sunt trei autostrăzi care se vor putea construi cu ajutorul finanţării provenite de la Fondul suveran de dezvoltare şi investiţii: Târgu Mureş – Iaşi, Timişoara – Bucureşti şi Iaşi – Bucureşti. “Sunt trei autostrăzi care se vor putea construi prin Fondul suveran de dezvoltare şi investiţii.
O autostradă care să străbată munţii între Transilvania şi Moldova, Târgu Mureş – Iaşi, o a doua autostradă prin sudul României, care să lege Transilvania cu Oltenia şi Ţara Românească, Timişoara – Bucureşti, şi o a treia, care să unească Moldova şi Ţara Românească, Iaşi – Bucureşti”, a declarat Andruşcă.
CIteste si: In ce stare se afla politistul injunghiat in centrul Iasului
Alte trei miliarde de euro vor viza construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020′, a afirmat Andruşcă. Potrivit acestuia, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-au arătat interesul în ceea ce priveşte construcţia de autostrăzi în Parteneriat Public Privat.
Ministrul propus a mai menţionat o altă industrie care va fi dezvoltată prin acest fond, respectiv cea de armament, prin modernizarea şi extinderea capacităţilor existente. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Sursa: capital.ro
Lucruri nestiute despre viata lui Mihai Eminescu
Lucruri nestiute despre viata lui Mihai Eminescu
Astazi, 15 ianuarie, se implinesc 168 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu. Viaţa marelui poet naţional a rămas o sursă inepuizabilă de teorii şi polemici. Dincolo de opera sa inegalabilă, există multe aspecte din viaţa sa mai puţin cunoscute publicului larg.
- A scris poezii până în ultimele clipe ale vieţii
În ciuda problemelor sale de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii până în momentul morţii. Când a fost dus la autopsie, halatul în care murise poetul a fost luat de admiratorii săi. Într-unul dintre buzunare se afla un mic carneţel. Pe acesta erau scrise ultimele sale poezii: Viaţa si Stele în cer.
- A murit într-un halat ponosit, încuiat într-un salon
Pe data de 15 iunie 1889, la ora 4.00 dimineaţa, se stingea în Sanatoriul de Boli Mintale al Doctorului Şuţu, de pe strada Plantelor din Bucureşti, poetul Mihai Eminescu. Moartea nu i-a fost pe măsura creaţiei. A decedat într-un halat ponosit, pe un pat metalic de spital, închis în ”celula” sa din spital. Cu doar câteva minute înainte de a trece în nefiinţă, a vrut doar un pahar cu lapte şi sprijin moral. I-a şoptit medicului de gardă care-i băga prin vizetă paharul cu lapte: ”sunt năruit”. S-a întins pe pat şi la scurt timp a murit.
- Muza din spatele poeziei „Pe lângă plopii fără soţ”
În vremea în care Eminescu a scris poezia „Pe lângă plopii fără soţ”, era indragostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca şi verisoara lui Caragiale. Prietenă cu Maiorescu, ea venea adesea pe strada Mercur nr.1, unde se ţineau seratele literare. Acolo a cunoscut-o Eminescu şi s-a îndrăgostit de ea. Cleopatra avea casă pe strada Cometa nr.l6, o stradă cu plopi, pe care Eminescu i-a numarat şi a observat ca îi da un număr fără soţ.
- Îşi speria tatăl cu şerpi
În copilăria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obişnuia să îşi sperie tatăl într-un mod bizar. Mergea în pădure să prindă serpi şi-i punea de vii în apropierea casei sale. Apoi îşi chema tatăl să vada „ce pasăre a prins” şi stătea deoparte râzând când bărbatul dădea cu ochii de reptile.
- A urât matematica
Mihai Eminescu nu a suportat niciodată matematica, fiind o materie cu care nu se împăca deloc. “N-ajunsesem nici la vârsta de douăzeci de ani să ştiu tabla pitagoreică, tocmai pentru că nu se pusese în joc judecata, ci memoria! Şi, deşi aveam o memorie fenomenală, numere nu puteam învăţa deloc pe de rost, întrucât îmi intrase în cap ideea că matematicile sunt ştiintele cele mai grele de pe faţa pamantului”, se enţionează în “Viaţa lui Mihai Eminescu”, de George Calinescu.
- Pasionat de fotbal şi înot
Una dintre pasiunile sportive din tinereţea lui Eminescu a fost fotbalul. Cunoscuţii poetului spuneau că îi plăcea să joace fotbal şi că avea reale calităţi pentru jocul cu mingea. Fotbalul l-ar fi deprins de la Aron Pumnul profesorul său din perioada adolescenţei când era elev la Cernăuţi. Cu toate acestea, sportul la care se spune cu siguranţă că Eminescu excela era înotul. Poetul era un foarte bun înotător, capabil chiar de mişcări acrobatice şi trucuri în apă. Şi-a făcut ucenicia de înotător scăldându-se în bălţile cu stuf de la Ipoteşti încă din fragedă copilărie. A continuat să înoate şi la Cernăuţi unde, spune Călinescu, şi-a făcut o formă fizică de invidiat.
Citeste si: BREAKING NEWS: Acoperisul Iulius Mall, cuprins partial de flacari (VIDEO)
7.Există doar patru fotografii cu Eminescu
Există doar patru fotografii cu Eminescu despre care se știe cu siguranță că îl reprezintă pe Mihai Eminescu. Cea mai cunoscută a fost făcută în 1869, în Piaţa Sf. Wenceslas din Praga, pe când tânărul Eminescu avea 19 ani.
- A vrut să se călugărească
Pe 23 iunie Eminescu a cerut lui Maiorescu să intre la o mănăstire din Bucureşti şi să fie acceptat în rândurile călugărilor. ” Pe 23 iunie 1883, când poetul era „stricat cu toată lumea”, ştiind că nu mai e cale de salvare pentru el şi când Maiorescu proiecta o viitoare „internare” la sanatoriu, Eminescu a dat semnalul călugăririi. Dar ce notează Maiorescu? „Foarte excitat, sentiment al personalităţii exagerat, vrea să se călugărească, dar să rămână în Bucureşti”, scria eminescologul Theodor Codreanu în lucrarea sa ”Eminescu şi mistica nebuniei”. La ce mănăstire şi-ar fi dorit Eminescu să se călugărească, nu ştie însă nimeni.
- Citea cu voce tare
Eminescu citea cu glas tare ceea ce îi plăcea, mai ales poeziile. Când scria, se plimba prin cameră, declama, bătea cu pumnul în masă, făcea gălăgie şi se lua la harţă cu toată lumea care îl întrerupea. ”Îi băteam în perete, el stingea lumânarea şi se liniştea, dar era de rea credinţă şi nu se culca. Aprindea din nou lampa şi începea să bodogănească. Mă sculam atunci, mă duceam la el şi îl rugam să mă lase să dorm. Eu eram din ce în ce mai stăruitor şi el se făcea tot mai îndărătnic şi zicea că abuzez de afecţiunile lui şi-l terorizez”, scria Ioan Slavici despre prietenul său din perioada în care convieţuiau. În opinia sa, îndărătniciile lui Eminescu au fost primul semn al bolii de nervi care avea să-l distrugă.
- Se încuia în cameră, zile şi nopţi întregi, ca să citească
În zilele şi nopţile în care Eminescu se încuia în cameră pentru a citi, nimeni nu putea să-i tulbure liniştea. Uita noţiunea timpului şi mai ales a lucrurilor gospodăreşti. Nu acorda atenţie nevoilor personale şi aceasta a fost, în opinia lui Slavici, cel mai mare păcat al geniului distrus timpuriu. ”Nu mai ajungea nimeni să-i dereticească sau să-i măture prin casă, nici să-i perie hainele sau să-i cureţe ghetele. Răpus de oboseala, el dormea adeseori îmbrăcat şi hainele i se jerpeleau, iar albitura rar primenită şi nelăută i se făcea cocoloş. Barba şi-o uita nerasă şi fiindcă-l supărau ţepii ei, lua biceagul şi pierdut în gânduri sau adâncit în lectură şi-o scotea fir cu fir încât îi rămâneau pete pete-n faţă. Când nu mai putea să o ducă aşa, schimba locuinţa, îşi cumpăra haine şi albituri noi, se rădea şi iar se simţea bine”, mai povestea Slavici despre prietenul Eminescu.
- Salutul lui Eminescu: „Trăiască naţia!”
Printre lucrurile mai puţin cunoscute despre Eminescu se numără şi formula sa originală de salut, dar şi modul cum ştia să le răspundă prietenilor. Cu oricine se întâlnea, Eminescu îl saluta cu „Trăiască naţia!”. „Poetul era cunoscut ca fiind un patriot adevărat. Acest salut al său strârnea, de obicei, simpatia. Prietenii, când îl zăreau, obişnuiau să i-o ia înainte şi îi spuneau ei «Trăiască naţia!». El răspundea atunci răspicat: «Sus cu dânsa!».
- Au avut un copil
Eminescu și Veronica Micle au avut împreună un copil care s-a născut mort în toamna anului 1879.
Sursa: adevarul.ro
- Published in National
Cine a fost Alina, tanara ucisa in statia de metrou. Odihneste-te in pace, suflet frumos!
Alina Ionela Ciucu este tanara de 25 de ani care a murit din cauza unei femei de 36 de ani care ar suferi de dereglari psihice. Fata a fost impinsa sub rotile unei garniture de metrou din Capitala. Tanara plecase din satul Listeava, Ostroveni, judetul Dolj la Bucuresti pentru pentru studii universitare.
Foto: Colaj Antena 3 / Pixabay
Fata plecase de la munca…
Fata a fost crescută de cativa vecini deoarece mama sa este foarte bolnava. Iar dupa ce si-a finalizat studiile, Alina Ciucu a pornit pe propriile picioare angajandu-se la un restaurant din Bucuresti, au relatat oamenii din satul natal al fetei pentru Libertatea.ro
Alaltaseara, cand a avut loc tragedia in statia de metrou Dristor 1 din capitala, tanara terminase serviciul si mergea acasa, unde trebuia sa se intalneasca cu iubitul ei.
Citeste si: Ce scria in palma atacatoarei
Cum s-a intamplat tragedia
Tragedia s-a intamplat cand, in timp ce astepta metroul, fata era atenta si la telefon. Intr-o fractiune de secunda atacatoare a impins-o in fata metroului care abia ajungea in statie. S-a luptat pana in ultima secunda, s-a prins de bordura si a incercat in zadar sa se ridice. Din pacate impactul a fost fatal.
Rudele spun ca era o fata minunata si cuminte
Sursa foto: Antena 3
„Era o fata minunata, era cuminte! Ultima oara a venit asta vara acasa. Facuse facultatea la Bucureşti si isi gasise si ea perechea acolo. Ce suflet avea criminala aia? Era atat de frumoasa…ca o actrita. Asa ii ziceam eu. Plecase de saracie de acasa. Muncea la un restaurant in Bucuresti. Ii cumpararam sicriu si mama ei pleca cu fetele mele la Bucuresti sa o recunoasca si sa o aduca acasa”, a declarat Mariana Ghigeanu, matusa Alinei Ciucu, in exclusivitate pentru Cancan.ro.
Cine este criminalul
Femeia de 36 de ani care a impins-o pe Alina in fata metroului este din Craiova. Din fericire, Magdalena Serban a fost retinuta, la cateva ore dupa comiterea crimei din stația Dristor 1. Criminala a fost gasita de politisti si audiata pentru stabilirea detaliilor crimei.
Conform informatiilor din presa, femeia sufera de tulburari mintale iar decizia procurorilor Parchetului Capitalei a fost ca aceasta sa fie retinuta pentru 30 de zile.
- Published in National
Cea mai in varsta ieseanca a prins Unirea. „Daca as fi mai aproape de Bucuresti, m-as duce la Dragnea sa-i bat obrazul“
Cea mai in varsta ieseanca a prins Unirea. „Daca as fi mai aproape de Bucuresti, m-as duce la Dragnea sa-i bat obrazul“
Pe iesenii care au prins Marea Unire de la 1918 ii poti numara pe degetele de la o singura mana. Ca sa-i „numeri“ insa pe cei care iti mai pot spune o vorba sau doua din amintiri vagi, dar directe, despre marele eveniment sau despre Primul Razboi Mondial, pentru asta iti ajunge un singur deget.
„Ziarul de Iasi“ ne-a prezentat, de Ziua Nationala a Romaniei, la aniversarea de 99 de ani de la Marea Unire si la debutul oficial al manifestarilor legate de Centenarul de anul viitor, o poveste plina de invataminte, de suspans, dar si una datatoare de speranta.
Este povestea tatei Marita, cel mai varstnic iesean, care merge deja pe 104 ani de viata. Maria Ilas avea 5 ani la Marea Unire, iar din timp Primului Razboi Mondial i se leaga ca prin ceata primele amintiri din lunga-i viata.
O viata pe care, prin intermediul televizorului, inca o traieste din plin: am discutat cu ea despre recenta izbucnire a vulcanului din Indonezia, pe care il viseaza inca noaptea, dar si despre politica romaneasca si despre eliberarea puscariasilor, care ii da fiori. „Daca as fi mai aproape de Bucuresti, m-as duce la Dragnea sa-i bat obrazul“.
Tanti Marita avea patru ani cand a avut loc Marea Unire, sarbatorita in zilele noastre pe 1 Decembrie. Pe 3 noiembrie a implinit „trei ani“, dupa cum ii place ei sa se alinte. Sau poate sa ia in raspar lunga-i si incercata-i viata. „Merg pe 4 ani“, rade ea. Restul de 100, ne zice soptit si usor complice, pe un ton sugubat, „raman in lada de zestre“. Maria Ilas, din satul Gura Bohotin, comuna Gorban, pe malul Prutului, sau tata Marita, dupa cum o cunoaste lumea din sat, este cea mai in varsta persoana din tot judetul.
Iasul are patru centenari
Datele oficiale ne arata ca in Iasi mai traiesc doar patru ieseni care au peste 100 de ani. Este vorba despre un barbat de 106 ani, un altul de 104, dar si doua femei: una de 102 ani si „decanul de varsta“ al celor patru, tata Marita, cea care a implinit luna asta 103 ani. Ziua de 1 Decembrie ii aduce aminte mai putin de Unire, eveniment cu slabe reverberatii in satul ei, ci mai mult de bombardamente, de consateni si rude moarte, de Marele Razboi. Si nu numai de unul, ci de amandoua.
Pe unul l-a prins copilas mic fiind, de la care are primele amintiri vagi, pe celalalt l-a prins femeie tanara. „Am prins din cozile primului Razboi Mondial. Eram copilas… Imi aduc aminte doar asa, de necazuri, morti in sat. Apoi, la al Doilea Razboi, ehee… Aveam 30 de ani… Pe barbatu-meu l-au prins la Cotu Donului si l-au luat prizonier. A stat sase ani in Rusia. In Siberia, in lagar a stat. Eu am tinut hangul acasa. Am tinut car cu boi, vaca, oi… Cand s-a intors el acasa din lagar, a gasit de toate…“, isi aminteste exact tata Marita. Cade putin pe ganduri, nostalgic, apoi da dim mana si ofteaza: „Dar mai bine nu mai venea! Am dus o viata tare rea cu el, mama… Ma batea. Tare ma mai batea“, spune femeia, framantandu-si mainile si parca aruncand priviri spre usa.
De 48 de ani, o viata de om, traieste singura cuc
Din 1970 e sigura cuc in gospodarie. Adica de 48 de ani, o viata de om pentru altii. Spune ca a trecut prin multe in lunga ei viata. Si bune, si rele. Ca ar putea scrie un roman intreg, daca ar avea mana pentru scris. „Am trecut si prin foamete, de trei ori am fost in Oltenia. Ne duceam sa vindem ce mai aveam, ca sa avem mancare, tesaturi facute de mine in casa, altele, ce mai aveam. Totul pentru mancare… Apoi, cu timpul, i-am ingropat pe toti. Intai bunici, apoi parinti, apoi pe frati, apoi si pe copii, si chiar si pe nepoti. Il mai am pe Tica, un nepot care iese la pensie acuma.
El mi-a adus lemne pentru foc acum, are grija de mine. Am avut o fata, am un an de cand am pus-o in mormant, am ramas singura ca cucu\’. Tata a murit in razboi, iar mama a murit si ea cand eram tanara. A murit in trei zile. Era insarcinata in sase luni si a murit cu tot cu prunc“, povesteste batrana, din trecutul ei indepartat.
Ne vorbeste in lacrimi despre mama sa, moarta gravida
Cand vorbeste de mama sa, ochii ii lacrameaza. Pentru ea, moartea mamei este o durere careia, nici acum, la peste 100 de ani de viata, nu-i poate face fata. Casuta femeii este ca dintr-o poveste cu pitici. De afara dai intr-o bucatarioara micuta, ingrijita, o camaruta cat sa incapa un pat de o persoana, soba si o masuta. In camera unde doarme, totul este aranjat si curat.
Podul este dat recent cu vopsea albastra, de ea, iar peretii sunt zugraviti de asta-vara. Tot de ea. Le face pe toate, s-a urcat chiar si pe casa recent, sa faca o reparatie, si se enerveaza cand nu poate ceva. Intr-o alta camera isi tine „zestrea“, pentru moarte. „Zestre“ tesuta de ea, la razboiul de tesut. „Eu imi dau cu var, cu vopsea, imi fetuiesc peretii cu lut si cu baliga, imi spal rufe… M-as sui iar pe casa, sa mai repar hogeagul, dar mi-e frica sa nu cad!“, spune batrana.
De gradina tot ea are grija: vara aceasta si-a pus porumb, rosii, vinete si ardei, si a prasit singura. Zice ca are chiar si spor. Ba chiar ieri si-a facut doua borcane cu gem de gutui, ca sa aiba sa mai manance in post. „Si mancare imi fac singura“, spune ea aratandu-mi olicica cu bors de pe plita. Alaturi, si-a pus la incalzit o cana cu lapte. Pe langa casa mai are un cocos si doua gaini, dar e necajita ca nu i se mai oua. Asteapta insa primavara, ca atunci sigur i se vor oua…
„Nu am stat o zi in spital“
Tanti Marita s-a nascut tot aici in sat unde locuieste, in Gura Bohotin. Aici s-a casatorit, si aici a atins tot secolul de viata. Timp de 20 de ani a lucrat la CAP, dar spune ca pensia „e vai de ea si de capul ei“. Are noroc de pensia de urmas de veteran pe care o primeste de cand i-a murit sotul. Cu sanatatea sta mai bine ca multi vecini care abia daca au iesit la pensie. „Mai iau pastile, maica, sa-mi intareasca picioarele, ca nu ma mai tin. Eu nu am stat nicio zi in spital, in viata mea. Asa, la un control, am mai mers, cand ma durea piciorul. I-am zis doctoritei ca degeaba e buna caruta in sus, daca nu are roate bune“, spune batrana, glumeata.
Pe peretele din bucatarie, intr-un colt, tata Marita a adunat o adevarata colectie de iconite. Mergea la biserica, dar acum nu mai poate, ca merge greu iar biserica nu-i chiar peste drum, ci mai departisor. Mai vine insa preotul Ia ea. Ultima data a si impartasit-o. De pe pervazul geamului mic, femeia ia o carte de rugaciuni si incepe sa citeasca cu voce tare randurile scrise marunt. Fara ochelari. Stie cam tot ce se intampla prin lume: ii place sa se uite la stiri si sa fie informata. Ne si chestioneaza putin despre ultimele noutati: izbucnirea unui vulcan din Asia…
„Daca as fi mai aproape de Bucuresti, m-as duce la Dragnea sa-i bat obrazul“
„Dumnezeu judeca pe fiecare, ca el e judecatorul. Tinerii sa se mai uite in sus la Dumnezeu! Ma rog sa va dea minte si credinta, ca diavolul acum e liber. Toate pacatele care vin, cutremure, apa, foc, sunt de la el“. Acum se gandeste numai la vulcanul din Indonezia, care a erupt si arunca flacari. Imaginile au afectat-o profund, se pare. Tot de la televizor i se trage si o spaima. „In tinerete nu-mi era frica de nimic. Acum ma tem sa mai dorm noaptea. Mai degraba dorm ziua, iar noaptea ma uit la televizor. Mi-e frica de hoti, am vazut la televizor ca le-au dat drumul la hoti si violatori sa umble prin lume, nu i-au lasat in puscarie sa-si termine pedeapsa. Daca as fi mai aproape de Bucuresti, m-as duce la Dragnea sa-i bat obrazul. M-as duce la conducatorii tarii si le-as spune sa-l dezgroape pe Ceausescu si pe femeia lui, ca sa le dea drumul pe apa oceanelor, sa se duca raul din tara. Ca ei au omorat atatia oameni nevinovati! Acum, cei care ne conduc se mananca intre ei, ca cainii la hoit!“, spune batrana, nervoasa foc. Mainile incep sa-i tremure, apoi se calmeaza brusc.
In soba, lemnele ard repede, iar in casa se lasa frig. Batrana trebuie mereu sa puna pe foc, sa nu moara jaratecul. De pe patul ei vede pe geam tot ce se intampla pe drum. Se uita, inca e interesata de tot. Si de viata din drum, pe care o vede prin geam, si de viata lumii, pe care o vede alaturi, la televizor. Are insa o mare suparare, si i-a spus-o si primarului din Gorban: de cand s-a turnat asfalt si s-a ridicat drumul, din casa nu mai vede decat picioarele celor care trec. Iar ea trebuie sa stie tot, cine vine, cine pleaca, ce se mai petrece pe afara… Am mai stat apoi la taclale, despre una, despre alta, si ne-am luat ramas-bun. Nu inainte insa de a-i promite ca la anul venim inapoi aici, tot la vremea asta. De Centenar.
- Published in Local
Proteste masive in tara fata de modificarile legilor justitiei! Romanii se pregatesc sa iasa in numar mare in strada
Proteste fata de proiectele de modificare a legilor justitiei sunt anuntate, pe Facebook, pentru duminica seara, atat in Iasi, cat si in mai multe orase din tara.
In Bucuresti, oamenii se vor aduna in fata Guvernului, urmand ca, in jurul orei 19.00, sa plece in mars spre Parlament. Manifestatii asemanatoare sunt anuntate pentru duminica si in diaspora, in orase precum Paris, Berlin, Roma, Zurich.
Proiectul de modificare la Legilor Justitiei a ajuns deja in Parlament si urmeaza sa fie supus dezbaterii si votului in plen. Inspectia Judiciara va deveni o unealta politica in mana ministrului Justitiei. Numirea procurorilor-sef de catre ministru, fara control din partea presedintelui inseamna ca DNA se va intoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice.
Daca acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar insemna un dezastru pentru Romania si cetatenii ei. Ne putem lua adio de la o justitie independenta. Nu suntem singuri in aceasta lupta. De la Magistrati la Presedinte si Comisia Europeana, cu totii s-au pozitionat impotriva acestor legi.
Este momentul ca fiecare dintre noi sa actioneze si sa nu legitimeze incercarea coruptilor de a controla Justitia”, se arata pe paginile de Facebook ale evenimentelor.
Protestatarii ar urma sa se adune in Piata Victoriei din Capitala in jurul orei 18.00, iar la 19.00 sa plece in mars spre Parlament. Un mars este anuntat si in Suceava, unde manifestantii se vor strange in fata Prefecturii, pentru ca mai apoi sa plece spre sediul PSD.
Alte proteste vor fi organizate in Craiova (Piata Mihai Viteazu), Cluj-Napoca (Piata Unirii), Galati (Prefectura), Targu Mures (Prefectura), Iasi (Piata Unirii), Constanta (Prefectura), Oradea (Piata Unirii), Timisoara (Piata Victoriei), Sibiu (Piata Mare), Brasov (Prefectura), Radauti (Catedrala, cu mars spre Primaria Radauti), Focsani (Piata Unirii), Targu Ocna (Primarie).
De asemnea, si romanii din diaspora si-au anuntat sustinerea pentru cei de la Bucuresti, organizand manifestatii asemanatoare si in Berlin (in fata Ambasadei), Zurich, Roma si Paris. „Berlinul a protestat cot la cot cu Romania in timpul protestelor #rezist din februarie 2017 si a venit momentul sa o facem din nou.
Diaspora Civica Berlin va invita sa luati atitudine si sa va pozitionati impotriva modificarilor legislative in justitie participand duminica, 5 noiembrie la protestul care va avea loc in Berlin. Pentru ca un lucru e cert: doar impreuna rezistam si doar impreuna construim”, este mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca procedura de legiferare a fost viciata prin modul de promovare a legilor privind justitia, iar modificarile dorite duc la ”ciopartirea” legilor.
In privinta continutului proiectelor pe justitie, seful statului a spus ca unele prevederi din aceste modificari sunt ”bune, oportune si necesare”. ”Insa, de la a corecta legislatia, ceea ce in esenta ar fi fost un lucru bun, pana la a cioparti, e cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem”, a subliniat Klaus Iohannis.
- Published in Local
HARTA multinaţionalelor din România. De ce Iaşiul e cel mai atractiv, după Bucureşti?
HARTA multinaţionalelor din România. De ce Iaşiul e cel mai atractiv, după Bucureşti?
Companiile multinaţionale îşi deschid tot mai multe centre regionale în marile oraşe din România, atrase de forţa de muncă ieftină şi chiriile mici, motiv pentru care piaţa imobiliară a avut în 2016 unul dintre cei mai buni ani, potrivit unui raport realizat în colaborare de Deloitte România, Reff şi Asociaţii şi Knight Frank Romania.
Companiile de outsourcing (servicii externalizate) vor continua să intre pe piaţă sau să se extindă, întrucât dezvoltatorii imobiliari oferă companiilor multinaţionale soluţii personalizate la chirii mai mici decât în alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, arată raportul. Cu o creştere a Produsului Intern Brut de 4,8% în 2016 şi cea mai mare rată de creştere în 2017 în rândul ţărilor UE, România a devenit o destinaţie tot mai atractivă pentru centrele regionale de operaţiuni.
„Pentru ca România să rămână atractivă, în ciuda unei creşteri anticipate a costurilor şi a dificultăţii de a găsi talente, legislaţia fiscală românească trebuie să îşi menţină capacitatea de a atrage investiţii printr-o stabilitate şi taxe relativ scăzute, ambele afectate de iniţiativele legislative recente“, spune Alexandru Reff, Country Managing Partner al Deloitte România.
Potrivit acestuia, schimbările bruşte, creşterea taxelor sau dificultăţi suplimentare în relaţia cu autorităţile publice ar afecta serios competitivitatea afacerilor sensibile la costuri, a căror expansiune recentă a alimentat, printre altele, investiţiile în dezvoltări imobiliare.
„Aceste centre generează cea mai mare cerere pe piaţa imobiliară din Bucureşti şi, în multe cazuri, sunt chiriaşii principali ai acestor clădiri”, a declarat Horaţiu Florescu, preşedintele şi CEO-ul Knight Frank România.
Numai în Bucureşti au fost construite circa 150 de clădiri de birouri în ultimii zece ani, cu mai mult de 1,7 milioane de metri pătraţi, care găzduiesc peste 200.000 de angajaţi. Corporatiştii care lucrează în clădiri de birouri moderne au ajuns la o pondere de peste 27% din numărul mediu de salariaţi din Bucureşti, conform calculelor Capital pe baza datelor colectate de Cushman & Wakefield Echinox. Numărul lor va creşte cu peste 10% până la finalul anului, potrivit estimărilor.
Cu toate acestea, România şi Bulgaria au atras, în medie, cele mai puţine investiţii străine directe din regiune în perioada 2012-2015, după ce, între 2006 şi 2008, România, alături de Polonia, a atras cel mai mare volum de investiţii, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Investitorilor Străini în colaborare cu Academia de Studii Economice.
Sursă: Capital.ro
- Published in Local
S-a schimbat ruta către Marea Neagră!
S-a schimbat ruta către Marea Neagră! Trenul de pe ruta Iaşi – Constanţa şi retur circulă până la Mangalia.
În programul estival „Trenurile Soarelui” s-a admis ca trenul Iaşi – Constanţa sa circule până la Mangalia, dar şi trenul Tineretului – IR 1921 Sibiu – Bucureşti Nord – Mangalia va circula pe distanţa Feteşti – Mangalia.
Cu atât mai bine, ” Trenurile Soarelui” vor asigura legături între toate regiunile ţării cu staţiunile de pe litoral şi Delta Dunării. Până pe 10 septembrie, peste 40 de trenuri vă vor face vacanţa mai frumoasă.
De asemenea, într-un comunicat al CFR se spune că majoritatea trenurilor care sosesc din ţară au legături frecvente cu garnituri care circulă între Constanţa şi staţiuni.
- Published in Turism