Un copil în noaptea de Crăciun: „Tati, bradul plânge! Nu îi place aici, hai să îl ducem înapoi în pădure…”
Un copil de 5ani , în noaptea de Crăciun a început să plângă si printre sughițuri:
„Tati, bradul plânge! Nu îi place aici, hai să îl ducem înapoi în pădure…”
Așa arată brăduții de 3 ani.
Mai mult de 12 ani îi trebuie unui brad să crească până la 1.80 metri, după care este tăiat, transformat în ”Christmas Tree”, de Crăciun, apoi ajunge la gunoi.
Doar brazii de peste 30 de ani pot produce conuri. Din câteva zeci de mii de conuri, doar o mică parte nu sunt mâncate de păsări, veverițe, rozătoare. Din cele care scapă de animale, un număr infim ajung în pământ, sub zăpadă. Din puținele semințele care ajung în pământ, doar una germinează. După un an de germinare, din pământ iese un firicel abia observabil de brăduț. El va supraviețui dacă nu e mâncat de animale, dacă nu e rupt de vânt, dacă nu e distrus de viețuitoarele pădurii.
Citește și Cine sunt singurii oameni care au murit in spatiul cosmic?
După 12 ani de luptă acerbă pentru supraviețuire, bradul e tăiat. Îl ținem două săptămâni în sufragerie, după care îl aruncăm la ghenă.
P.S. Bradul este printre „VIP-urile” copacilor care produc OXIGEN.
- Într-un an, un copac obişnuit absoarbe peste 6 kg de CO2 şi elimină oxigen suficient pentru o familie de patru persoane.
- Un zbor de cursă lungă produce 3.75 de tone de dioxid de carbon (sau o tonă de carbon).
Peste 60% din cantitatea de oxigen generată anual este produsă de păduri. - În România covorul vegetal produce 40 milioane tone de oxigen anual.
- În sezonul estival, un hectar de pădure poate să absoarbă o cantitate de dioxid de carbon egală cu cea eliminată în acelaşi timp de 200 de persoane.
- Un fag adult, de 25 m înălţime şi cu diametrul coroanei de 15 m, produce într-o oră necesarul de oxigen al unui om pentru 3 zile (1,7 kg).
- 1000 km parcurşi de un automobil consumă necesarul de oxigen al unui om pentru un an.
Pentru producerea unei tone de lemn arborii din pădure consumă şi stochează 1,8 tone de dioxid de carbon şi eliberează în atmosferă 1,3 tone de oxigen. - Comparativ cu terenurile fără vegetaţie, unde eroziunea solului variază între 140-750 mc/an/ha, în pădure aceasta este sub 0,1-2,5 mc/an/ha.
- În regiunile împădurite din România turbiditatea medie a râurilor este sub 100 g/mc, faţă de până la 5000 g/mc cât ating râurile care curg prin zone puternic despădurite.
- Transportul de aluviuni din pădure poate atinge doar 0,5 mc/an/ha, faţă de 50-120 mc/an /ha pe terenurile agricole.
- Dacă la marginea pădurii viteza vântului se consideră 100% la 50 m, în interior ea se reduce la jumătate, la 100 m scade la 25%, iar la 200 m atinge 2% din viteza iniţială.
- În cazul vânturilor obişnuite, de până la 3-4 m/s, de la aproximativ 100 m în adâncimea pădurii domneşte calmul.”
- Se merită să ne autodistrugem pentru tradiție? Se merită să ne lipsim de atât de prețiosul oxigen și să tăiem pădurile de brazi?
Putem să cumpărăm brazi în ghiveci sau din pepiniere autorizate, crescuți special pentru asta, cu posibilitatea refolosirii anuale de Crăciun.
Refuzând să cumpărăm de la cei care îi taie ilegal din păduri, ne ajutăm pe noi înșine.
Sursa: Facebook
- Published in Altele
Iasul redevine de poveste! Zeci de mii de lumini vor impanzi strazile. Cum va arata orasul de Craciun
A mai ramas o luna si cateva zile pana la cea mai iubita sarbatoare de catre copii si nu numai. Iasul se pregateste, la fel ca in fiecare an, sa redevina un oras de poveste in preajma Craciunului.
Municipalitatea se afla in aceste zile in plin proces de instalare a echipamentelor luminoase si a targurilor de Craciun. Iluminatul festiv va fi aprins odata cu marea sarbatoare de 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei.
Pana in momentul de fata s-au instalat 536 de figurine in zona centrala, cartier Alexandru cel Bun, cartier Dacia, Pacurari, Tatarasi, Nicolina, Zona Industriala, Zona Garii, Podu Ros, Galata. S-au executat 60 de traversari luminoase noi pe Anastasie Panu si Elena Doamna si sunt ornamentate 49 de casute care vor deservi targurilor de iarna de pe Bd. Stefan cel Mare si din Piata Unirii.
Pe Bd. Stefan cel Mare, in afara bradului de Craciun, cel care va strajui intrarea in zona pietonala, va fi organizat si in acest an tunelul luminos alaturi de scaunul lui Mos Craciun, acolo unde copiii vor putea sa ii spuna mosului ce isi doresc sa primeasca in noaptea magica.
Pentru ornarea celorlalte spatii, au fost achizionate 30 de tone de cetina. Anul acesta, cartierele Alexandru cel Bun si Dacia vor avea propriul Targ de Craciun, acolo unde vor fi aduse 10 casute, ornate precum cele de pe Bd. Stefan cel Mare.
Echipamentele vor fi pornite treptat, in perioada 1 – 10 decembrie, pentru a se evita socurile energetice. Ornamentele vor ramane pe strazile Iasului pana in jurul datei de 10 ianuarie. Zona centrala va ramane ornata pana pe data de 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Romane.
- Published in Local