Sute de angajati concediati in mijlocul iernii
Una dintre cele mai mari concedieri colective din ultimii ani a fost anunţată în această lună. Sute de angajaţi de la fostul Combinat de Utilaj Greu din Iaşi au fost luaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă. Pentru 260 de foşti salariaţi de la societatea Fortus au început serviciile de preconcediere, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă din Iaşi. Practic, din cei 339 de angajaţi 76% vor fi concediaţi, însă potrivit reprezentanţilor AJOFM puţini vor fi cei care vor lua şomaj.
„În general, mare parte din cei care vor pleca de la Fortus au meserii căutate pe piaţa muncii şi, de aceea, credem vor fi absorbţi în scurt timp. Sunt oameni calificaţi şi au meserii ca lăcătuş, sudori, eletricieni, iar aceştia îşi vor găsi repede loc de muncă. Unii au vârstă de pensionare şi îşi vor face dosarele, de aceea credem că puţini vor cere efectiv şomaj“, au transmis oficialii AJOFM Iaşi.
Cei mai mulţi dintre angajaţii de la Fortus au de luat salarii restante care ajung şi la 35.000 de lei, bani carear putea fi recuperaţi după valorificarea activelor societăţii care se zbate în insolvenţă de un deceniu. În 2016, societatea a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 3,3 milioane de lei şi pierderi de 10 ori mai mari, depăşind 20 de milioane de lei. Totodată, datoriilor totale ajungeau la finele anului 2016 la peste 463 de milioane de lei, în timp ce activele imobilizate erau de 371 milioane de lei Fortus Iaşi, ultimul combinat de utilaj greu din România, riscă să ajungă în faliment din cauza neimplicării autorităţilor, deşi statul este acţionar principal şi totodată şi creditor.
Citeste si: Decizie de ultima ora! Ce se va intampla cu cea mai periculoasa pasarela din Iasi
Primăria Iaşi a anunţat că a preluat prin dare în plată active în valoare de peste 87 de milioane de lei. Construcţiile care au intrat în proprietatea Primăriei sunt de Secţia de Sculărie, Uzina Tehnologică, Turnătoria de fontă, Depozitul central, Modelăria şi Baza de şarjabilizare, Depozitul de răşini şi Secţia de Mecanică Grea.
„Pe acest teren vom dezvolta o platformă industrială pentru Iaşi şi pentru România. Nu vom face acolo proiecte imobiliare sub nicio formă. Un lucru foarte important pentru noi este că avem toate utilităţile la îndemână. De pildă, un avantaj enorm este că acolo avem racord direct la Transgaz, putând astfel cumpăra gazele la preţ de transport, nu de distribuţie. De asemenea, capacităţile de asigurare a energiei electrice sunt cele mai mari din oraş, la care se adaugă capacităţile de transport pe calea ferată spre Vest. Este primul şi cel mai important pas prin care arătăm că am reuşit să facem ceva pentru industria din zona de Nord-Est a României”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Cu toate acestea, în ziua în care s-a anunţat preluarea activelor, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a depus la Tribunalul Mureş – instanţa unde se judecă insolvenţa Fortus SA Iaşi – o contestaţie prin care solicită instanţei „o hotărâre de anulare a operaţiunii de dare în plată a bunurilor din patrimoniul Fortus SA Iaşi”. În această contestaţie, AAAS susţine că „măsura dării în plată către Primăria Municipiului lasi, chiar dacă este una prevăzută de planul de reorganizare, este nulă şi a fost luată prematur, încălcând dreptul AAAS de creditor cu garanţii pe bunurile societăţii care au fost date în plată către Primăria Municipiului lasi“, iar “orice înstrăinare a unui bun asupra căruia AAAS are garanţie, fără ca aceasta să fie ridicată în prealabil de către instituţia noastră, este o faptă lovită de nulitate“.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local