Revoltator! Un caine a atacat o fetita in zona Fundatie
Un incident grav s-a intamplat aseara in zona Fundatie din Iasi. O fetita a fost muscata de ghiozdan, alegandu-se cu o sperietura groaznica.
Un domn, aflat in trecere, a sarit in ajutorul fetitei si a reusit sa o salveze. Acelasi domn a sunat si la politie. La scurt timp dupa incident si-a facut aparitia si proprietarul cainelui care a recunoscut ca este al lui si ca acesta poate rupe lantul si iesi din curte, semn ca nu ar fi primul incident de acest gen.
Citeste si: O noua autostrada in Romania. Iasi – Bucuresti
La fata locului au intervenit jandarmii care i-au dat o amenda proprietarului cainelui.
Cazul a stârnit îngrijorare printre părinţii care au copii ce merg adesea singuri prin oraş.
Sursa: bzi.ro
- Published in Local
Un iesean a fost amendat de politie pentru ca a injurat pe Facebook | Retelele de socializare – spatiu public
Confirmarea a venit de la două instanțe ieșene: poliţiştii pot da amenzi contravenţionale celor care înjură pe Facebook la fel ca şi cum fapta s-ar petrece în public
A păţit-o pe pielea sa un ieşean care a crezut că, sub paravanul reţelei sociale, poate jigni şi înjura fără să răspundă pentru faptele sale.
Ieşenii care consideră că pe reţelele sociale pot înjura şi jigni pe cine cred de cuviinţă, se înşală amarnic. Tribunalul Iaşi a confirmat, recent, o sancţiune contravenţională dată de Poliţie unui tânăr care, sub paravanul unui cont de Facebook, a adresat injurii unei alte persoane. Ieşeanul a fost identificat de poliţişti şi a primit o amendă de 500 de lei pentru fapta sa. A atacat sancţiunea contravenţională în instanţă crezând că va avea câştig de cauză, însă, în noiembrie, Tribunalul Iaşi a confirmat, definitiv, sancţiunea.
Motivarea „nu stă în picioare”
Adrian Catargiu a primit amenda pentru o faptă pe care a comis-o în data de 8 octombrie 2016, când i-a adresat injurii, cuvinte jignitoare şi vulgare unui alt bărbat. Amenda de 500 de lei a fost acordată în baza unui articol din Legea 90/1991, care prevede că proferarea de injurii în public, expresii jignitoare sau vulgare împotriva persoanelor reprezintă contravenţie. Catargiu a depus iniţial plângere împotriva sancţiunii contravenţionale la Judecătoria Paşcani. „Petentul arată că a fost sancţionat cu amendă de 500 de lei. Procesul verbal a fost încheiat fără contravenient de faţă. A fost amendat pe nedrept, nu are telefon, şi l-a pierdut în anul 2012. Solicită anularea procesului verbal întrucât este necăjit, fără tată, fără serviciu, crescut de bunici şi muncitor casnic, nu are bani să plătească amenda“, se arată în motivarea Judecătoriei Paşcani.
În acelaşi document, magistraţii arată că „este omnicunoscut“ faptul că un cont de Facebook se deschide cu ajutorul adresei de e-mail, dar mai ales că poate fi accesat şi modificat de pe orice dispozitiv, nu doar de pe telefon. Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Iaşi arată că proprietarii conturilor de Facebook sunt responsabili de activitatea de pe reţelele sociale.
Concluziile judecătorilor din Paşcani au fost confirmate de către cei de la Tribunalul Iaşi, care s-au pronunţat definitiv asupra acestui caz. Reţeaua socială Facebook, precum şi conturile deschise pe această platformă, reprezintă spaţiu public şi nu privat, a decis, încă din 2013, o instanţă din Târgu Mureş. Decizia a fost confirmată, ulterior, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
RAZIE de amploare pe strazile din judet!
Politistii rutieri au desfasurat recent o actiune pe drumurile publice din judet, pentru prevenirea accidentelor produse pe fondul neacordarii prioritatii de trecere pietonilor.
Au fost date 141 de amenzi si au fost retinute 11 permise de conducere, fiind retrase si opt certificate de inmatriculare. De exemplu, un barbat de 38 de ani, din Iasi, a condus un autoturism pe strada Libertatii si nu a acordat prioritate de trecere unui pieton care traversa in mod regulamentar.
Soferul a fost amendat cu 580 de lei si a fost dispusa retinerea permisului de conducere pentru 30 de zile.
Politia Romana (Inspectoratul General al Politiei Romane — IGPR) este principala institutie pentru aplicare a legii din Romania – institutie specializata a statului care exercita atributii privind prevenirea, descoperirea si cercetarea in conditiile legii a tuturor infractiunilor. Ziua Politiei Romane este sarbatorita pe data de 25 martie. Aceasta a fost desemnata prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.
Politia Romana este condusa de un inspector general, avand rang de secretar de stat.
sursa: ziarulevenimentul.ro
- Published in Info Trafic, Local
Spiritul civic iti poate aduce… o amenda. O tanara din Iasi a fost sanctionata dupa ce a sesizat la 112 un posibil furt
Spiritul civic iti poate aduce… o amenda. Iată motivul pentru care o tanara din Iasi a fost sanctionata dupa ce a sesizat la 112 un posibil furt:
O ieşeancă de 29 de ani a primit o amendă de 500 de lei după ce a sesizat, la 112, că numărul de înmatriculare al unui cap de TIR care transporta lemne nu apare ca fiind înregistrat pe aplicaţia oficială Inspectorul Pădurii. Amenda a venit pentru că vehicul înregistrase transportul cu numărul de înmatriculare al semiremorcei şi nu al capului de TIR şi, din acest motiv, poliţiştii au considerat că tânăra a folosit abuziv serviciul 112.
Pe 28 octombrie, Iulia Cojocea mergea cu maşina către Pojorâta, judeţul Suceava, iar în zona Câmpulung Moldovenesc a observat un vehicul format dintr-un cap de TIR şi semiremorcă ce transporta lemne. „Am verificat numărul respectiv pe aplicaţia Inspectorul Pădurii şi scria acolo că nu e nimic înregistrat pe numărul respectiv şi să contactez 112. Am sunat la 112 şi doamna respectivă a luat şi ea numărul pe care i l-am dat, l-a verificat în baza de date şi, de asemenea, mi-a zis că nu a găsit nimic înregistrat cu numărul respectiv şi că îmi face legătura cu Poliţia“, a povestit Iulia.
Ieşeanca a mai relatat că a discutat telefonic cu un reprezentant al Poliţiei din Câmpulung, care i-a spus că va merge la faţa locului pentru a face verificări. După câteva minute a fost sunată de la Poliţie să i se ceară datele de contact.
„Am întrebat pentru ce are nevoie şi mi-a zis că trebuie să îmi trimită un răspuns oficial la sesizarea făcută. Zilele trecute am primit o recomandată de la Poliţia din Câmpulung în care se spune că am fost amendată cu 500 de lei pentru că am sesizat abuziv serviciul 112. Am sunat azi la Poliţia din Câmpulung şi mi-au zis că eu am verificat numărul de la capul de TIR, şi nu de la semiremorca care transporta lemne“, a mai povestit tânăra.
De la Poliţia Câmpulung, tinerei i s-a spus că vehiculul respectiv înregistrase transportul de lemne pe numărul de înmatriculare al semiremorcii, şi nu pe cel al capului de TIR, pe care tânăra îl verificase în aplicaţie. Din acest motiv, poliţiştii din Suceava au considerat că Iulia Cojocea trebuie să primească o amendă de 500 de lei chiar dacă sancţiunile pentru folosirea abuzivă a serviciului 112 pornesc de la un simplu avertisment.
Citește și Motive de mandrie: Miruna, fetita din Iasi, campioana mondiala la sah!
Răspunsul reprezentaților Poliției
În trecut, Iulia Cojocea a spus că a mai sesizat posibile transporturi ilegale de lemne, inclusiv în municipiul Iaşi, şi că niciodată nu a a primit un răspuns cu privire la modul în care s-a concretizat sesizarea sa. Ea va continua să sune atunci când va avea suspiciuni cu privire la transporturi ilegale de pădure.
„Mi se pare nedrept că nu se încurajează acest lucru, şi mai ales în zona Suceava, unde sunt atâtea cazuri, şi când mergi pe acolo, toate pădurile sunt defrişate. Nu mi se pare corect să se spună că am ocupat abuziv serviciul 112, nu pot spune că am ţinut linia ocupată pentru ceva ce, nu ştiu, a fost total inutil. Chiar mi se pare nedrept“, a mai spus tânăra.
Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, ne-a precizat că, în Suceava, sunt frecvente aceste cazuri deoarece se întâmplă adesea ca cetăţenii să verifice în aplicaţie numărul de înmatriculare al capului trăgător al vehicului, iar avizul de transport să fie acordat pe numărul semiremorcii.
„La nivelul instituţiei s-a recomandat, în special unităţilor de mediul rural, să se ţină cont de aceste situaţii atunci când se aplică legea. Cu privire la cazul prezentat, se vor face verificări cu privire la modul de acţiune la eveniment. Din păcate, cu privire la sancţiunea contravenţională, singura îndrituită conform legii să schimbe cuantumul amenzii sau să o anuleze este instanţa de judecată. Am mai avut situaţii de genul acesta şi, în instanţă, li s-a dat prioritate apelanţilor“, a spus Epureanu.
De aproximativ un an, Ministerul Mediului a lansat o aplicaţie informatică denumită Inspectorul Pădurii, încurajând cetăţenii să verifice, cu ajutorul ei, numerele de înmatriculare ale vehiculelor care transportă lemne. Autorităţile speră, astfel, să identifice transporturile ilegale de lemne.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Altele
Caz intrigant: Urgență gravă, amendă și indiferență: „N-ai decât să chemi ambulanta. Nu mă interesează.”
„Poliția Rutieră Română există doar pentru amenzi”
Aceasta este afirmația cu care Florin începe relatarea unei povești care a stârnit multe reacții pe pagina sa de facebook. Iată despre ce este vorba:
<<În această seară (n.r. 23 sept 2017) a intrat în travaliu soția unui prieten și a fugit repede cu ea la Iași pentru că acolo își au echipa medicala de încredere. Sotia să a fost sub supraveghere medicala in ultimele săptămâni pentru că sunt niște complicații și e nevoie de cezariana pentru a evita ca mama sau copilul să pătească ceva grav. Au anuntat la spital că vin și toți (medici, părinți și bunica) erau pregătiți să întâmpine cu bucurie noul bebe. Cine ar fi crezut că, totuși, Poliția Rutiera va avea un cuvânt greu de zis in această situație? În Târgu Frumos prietenul de care va spuneam a fost oprit, amendat și cu permisul suspendat pentru depășirea vitezei legale. Soția sa, în travaliu, tremura de durere. Ce-i corect, e corect. Omul a depășit viteza, își merita pedeapsa. Ca idee, cine a fost din SV la Iasi, știe că pe acel segment de drum sunt 4 benzi, seara drumul este suficient de liber și limita e de 70 de km/h pe porțiunea pe care a fost oprit prietenul de care va povestesc. Pentru colegii lui Marian Godina, ai lui Georgian Dragan sau ai lui Brasoveanu Vijiac Anca Alexandra din Politia Romana – www.politiaromana.ro nu a fost suficient sa ii aplice pedeapsa, ci l-au forțat să stea până scrie amenda, până se duc și se întorc de la sfantul MCV, în condițiile în care au putut să vadă foarte clar că o femeie aproape naște în mașina aia! Cam 15 minute le-au fost necesare domnilor ofițeri pentru a scrie o amenda. ,,Vă las actele, va rog lasati-ma să îmi duc nevasta la spital!”, le-a zis soțul care conducea. Intre timp, celălalt copil al lor începuse să plângă pentru că ,,pe mami doare bebe”.
Citește și Mergea la o urgenta, dar Politia l-a acuzat de braconaj cu Ambulanta si l-a amendat
Răspunde și ofițerul, pe un ton sictirit: ,,N-ai decât să chemi ambulanta. Nu mă interesează.„
Asta este atitudinea unui om, înainte de a fi politist. Nici macar o fărâmă de respect, ce sa mai zic de empatie? Vezi o femeie în durerile nașterii, un soț disperat să ajungă la spital, un copil speriat de situație, o bunica panicată și tu atât poți să scoți pe gura?
Era o varianta să zică: ,,V-ajutam noi să ajungeți repede la spital și apoi va amendăm și aplicam legea pana la capăt.”? Se putea și așa, nu?
Nu, ofițerul a dat amenda, a luat permisul și se duce liniștit acasă. Prietenul meu e acum la spital și așteaptă să vadă situația noului copil și a sotiei care e in sala de operatie in aceste momente.
De ce va povestesc? Pentru că primul lucru la care m-am gândit a fost: daca eu eram în situația descrisă mai sus ori îl pocneam pe acel minunat domn, îmi duceam soția la spital și apoi răspundeam pentru faptele mele in fata justiției, ori nu opream deloc și mă arestau in fata spitalului.
Tu ce-ai fi făcut?
LE: Bebele este bine și mama de asemenea!>>
sursa: facebook.com
- Published in Altele
Aberația anului! Amendă de 30.000 de lei pentru că a lăsat niște puști de liceu să cânte pe Lăpușneanu
Aberația anului! Pentru simplul fapt că a permis unor elevi de liceu să cânte la chitară câteva melodii blues lângă perimetrul cafenelei pe care o administrează în buricul târgului, administratorul Gheorghe Cojocaru a fost amenințat cu 30.000 de lei amendă pentru încălcarea legii drepturilor de autor. Doi elevi de la Liceul Octav Băncilă au cântat câteva minute în dreptul cafenelei exclusiviste, însă audiția lor s-a transformat într-un fiasco total. A doua zi, într-o notificare, UCMR-ADA, asociație ce susține că protejează drepturile de autor, i-a transmis patronului ieșean că trebuie să încheie obligatoriu o autorizație de licență pentru utilizarea operelor muzicale, în caz contrar suportând rigorile legii.
Doi adolescenți au cântat blues pe Lăpușneanu, iar patronul unei cafenele care le-a expus acestora un afiș este ameinițat cu o amendă de 300 milioane lei vechi pentru că nu ar fi respectat legislația privind drepturile de autor. Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România susține că scurta ”cântare” a trubadurilor adolescenți a fost de fapt un spectacol și solicită bani pentru ”drepturile de autor”.
Decizie incredibilă a conducerii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA). Cafeneaua literară cunoscută drept Cafeneaua Veche, de pe strada Lăpușneanu, a primit o notificare din partea UCMR, în care este amenințată cu sanțiuni financiare pe motiv că nu deține licență pentru difuzarea operelor muzicale. Mai mult, directorul general al UCMR-ADA, Ana Achim îi transmite administratorului cafenelei, Gheorghe Cojocaru că a încălcat legea dreptului de autor organizând un spectacol în care s-au cântat mai multe piese muzicale, locația neavând un acord scris cu Uniunea, ori licență în acest sens. Totodată, în cazul nerespectării obligației de a obține licență privind drepturile de autor, cafeneaua riscă și aplicarea unei amenzi drastice în valoare de 30.000 de lei.
“Pentru încheierea autorizației de licență privind comunicarea publică a operelor muzicale în cadrul spectacolelor vă rog să comunicați UCMR-ADA cererea de autorizare. În cazul neîndeplinirii acestei obligații în termen de 10 zile, ne vedem nevoiți să ne adresăm organelor competente pentru recunoașterea drepturilor încălcate”, sună amenințător comunicatul sec al directorului general al UCMR-ADA.
Doi elevi talentați
Totul a pornit în urma unei reprezentații de bună-credință oferite pe data de 2 iunie 2017 de doi elevi de la Liceul Octav Băncilă, Iancu Matei și Iulian Crudu, care au cântat la chitară, preț de câteva minute, melodii blues-rock, lingă perimetrul cafenelei. Deși prestația adolescenților a fost una deosebit de apreciată de public și de trecători, nu de aceeași părere au fost și inspectorii Asociației Drepturilor de Autor, care s-au arătat ofuscați și meschini. În urma unei reclamații, patronul de la Cafeneaua Veche s-a trezit cu o notificare-sancțiune, în care a fost anunțat că a încălcat legea dreptului de autor. Conducerea UCMR-ADA, prin directorul general Ana Achim, a considerat că administratorul ieșean a încălcat legea permițându-le celor doi elevi să cânte piese blues-rock, în timpul unui spectacol organizat ad-hoc. Potrivit Uniunii, cafeneaua ar fi trebuit să dețină o licență neexclusivă UCMR cu cel puțin 45 de zile înainte de desfășurarea spectacolului, dar și pentru reproducerea operelor muzicale transmise publicului.
“Tinerii trebuie încurajați, nu descurajați”
De partea cealaltă, patronul Gheorghe Cojocaru susține că decizia UCMR este abuzivă.
“Eu nu am organizat nici un concert, nici un spectacol și nici un festival. La rugămintea tatălui unuia dintre băieți, le-am pus elevilor un afiș pe terasă. Copiii au cântat aproximativ 20 de minute pe pietonalul de pe Lăpușneanu. Oricum ar fi, este culmea ce se întâmplă. Tinerii aceștia talentați unde pot și ei să se desfășoare? În plus, eu plătesc la UCMR 265 de lei pe trimestru pentru muzica pe care o pun în cafenea”, se întreabă supărat, Cojocaru.
”Nu noi cerem bani, legea spune că trebuie să plătească”
Reprezentanții UCMR consideră că demersul lor este îndreptățit chiar dacă este vorba doar de doi adolescenți care au încercat să se facă remarcați și nu vor să facă vreun pas înapoi.
”Nu noi cerem bani, legea spune că trebuie să plătească. De ce vă intersează? Dacă vreți să scrieți un articol, trimiteți un mail cu întrebările doamnei director”, a declarat Daneil Slevoacă, consilier juridic al UCMR, autorul adresei emisă către Cafeneaua Veche.
O lege sinistră cu prevederi aberante
Comportamentul abuziv al inspectorilor UCMR-ADA cu cei de la Cafeneaua Veche din Iași nu este însă unul singular. De ani de zile, acest organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul muzical aplică amenzi și sancțiuni care mai de care mai dubioase. Astfel, potrivit unei legi mult-discutate, trebuie să scoți bani din buzunare pentru muzica difuzată în autobuze, la nunţi, în restaurante, pe terase, în spaţii comerciale sau publice. Asta, în afara faptului că, pe lîngă orchestra de la nuntă, plătești ca și contribuabil și taxa radio-tv. Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia Drepturilor de Autor încasează sume semnificiative de bani de la firmele sau instituţiile care difuzează muzică ori organizează concerte, în ideea că aceşti bani vor fi distribuiţi mai departe către compozitorii respectivelor piese. Rareori însă, banii ajung la destinaţia invocată în pretenţiile financiare ale UCMR-ADA. Mai mult, UCMR – ADA strânge sute de milioane iar textierii şi compozitorii se plâng că ei nu au văzut niciun leu de la acest organism. Până în prezent, mulți artiști cunoscuți s-au dezis de această Asociaţie a Drepturilor de Autor. Astfel, potrivit unei legi sinistre făcute “pe genunchi”, pentru orice fel de muzică difuzată în afara pereţilor casei sau a maşinii personale, trebuiesc plătite taxe către UCMR-ADA, lucru considerat cam forțat.
sursa: 7 Est