A murit asteptand Ambulanta
Ninsoarea de miercuri seara a făcut primele victime încă din cursul dimineţii de ieri, echipajele medicale care erau în timpul misiunii fiind blocate în zăpadă sau ajungând cu greu la cazurile unde au fost solicitate.
Un bărbat de 88 de ani s-a stins din viaţă în aşteptarea unei ambulanţe, care nu a mai putut înainta din cauza zăpezii, rămânând la aproximativ doi kilometri de casa sa. Echipajul de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) a fost solicitat să intervină la un caz în localitatea Chipereşti, comuna Ţuţora, în jurul orei 6.30, însă la 7.10 maşina a rămas blocată. „A fost solicitat ajutorul autorităţilor locale, însă abia la ora 8.30 s-a ajuns la domiciliul bolnavului. Din păcate, acesta a fost găsit decedat. Iniţial, solicitarea a fost făcută pentru o sincopă, pierdere a stării de conştienţă, bărbatul fiind cunoscut cu afecţiuni cardiace“, a explicat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.
Un alt caz la care s-a intervenit cu dificultate a fost înregistrat tot în cursul dimineţii, când o femeie de 78 de ani, din localitatea Avântu, comuna Româneşti, cunoscută cu o afecţiune hepatică mai veche, a solicitat intervenţia unui echipaj medical. Echipajul SAJ care s-a deplasat către locul solicitării nu a reuşit să ajungă, rămânând blocat în localitatea Româneşti, fiind solicitat un alt echipaj. Cel de-al doilea echipaj al SAJ a pornit pe un alt traseu, însă a rămas de asemenea blocat în nămeţii de zăpadă. Astfel, a fost solicitată intervenţia unei şenilate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, iar după cinci ore femeia a ajuns la spital.
„Echipajul a ţinut legătura în permanenţă cu aparţinătorii femeii care prezenta o hemoragie digestivă superioară. Pacienta a fost stabilizată, şi dusă la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul «Sf. Spridon» pentru investigaţii de specialitate“, a completat purtătorul de cuvânt al SAJ Iaşi. Reprezentanţii SAJ Iaşi au precizat că, pe durata întregii zile, s-a circulat în condiţii de iarnă, timpul de răspuns în cazul solicitărilor fiind cu mult mai mare decât de obicei.
sursa: Ziarul de Iasi
- Published in Local
Mergea la o urgenta, dar Politia l-a acuzat de braconaj cu Ambulanta si l-a amendat
Un șofer de Ambulanta, care se deplasa în județul Mehedinți, în regim de urgență, la domiciliul unui bolnav, a fost ținut mai bine de două ore în câmp de un polițist, după ce a lovit mortal un porc mistreț. Potrivit șoferului, agentul l-ar fi acuzat de braconaj și l-a amendat cu 870 de lei. La bolnav a fost nevoie să se trimită o altă ambulanță, de la 70 km depărtare.
ExclusivitatePoliția din Mehedinți își dă din nou cu stângul în dreptul!Episodul 1.Șeful de post Tudor de la IPJ Mehedinți l-a amendat pe ambulanțierul Alin Nărămzoi cu aproape 10 milioane lei și vrea să îi facă dosar penal pentru braconaj! De ce? A lovit, pe stradă, un porc mistreț în timp ce se deplasa de urgență să salveze viața unui bolnav…Urmăriți prima parte din povestea reală petrecută în Comuna Cujmir, MehedințiImagini și cu camera ascunsă!IGPR, Ipj Mehedinti
Posted by Observ Tot on 16 Septembrie 2017
Incidentul a fost relatat pe Facebook, inclusiv cu mărturia șoferului amendat, de Observ Tot. Potrivit sursei citate, ambulanțierul Alin Nărămzoi ar fi fost amendat de un șef de post pe nume Tudor.
„În jurul orei 0.50, mă deplasam cu autosanitara la Gârla Mare, la un pacient. Mergând pe drum între Vatra și Gârla Mare, la un moment dat, în față, din partea stângă, mi-a apărut un porc mistreț. Din scurt, în doi-trei metri. (…) Porcul a venit în viteză, eu am dat în frână cât am putut, mașina într-adevăr a frânat. (…) Porcul a murit, eu am oprit, în momentul în care eu mă uitam a apărut și Poliția de Frontieră lângă mine.
«Ce s-a întâmplat domnul ambulanțier?»
(…) Am sunat la 112, am anunțat șefii noștri ce s-a întâmplat (…) Domnul polițist ne-a făcut braconieri (…), ne-a zis să lăsăm salvarea acolo, în câmp, noaptea, și să plec cu dânsul la Vânju Mare să-mi ia probe. (…) Mi-a dat amendă, 870 de lei, mi-a zis că nu am adaptat viteza la condițiile de drum”, relatează șoferul de Ambulanță.
Potrivit acestuia, agentul de poliție l-ar fi sancționat și cu șase puncte de penalizare.
„Eu am plecat acolo să salvez omul acela, nu am plecat să omor porcul. Nu știam eu că o să-mi iasă un porc în doi metri în față. Și n-am putut să-l evit, că și eu aș fi vrut să-l evit și să nu-mi fărâme salvarea”, a mai povestit șoferul.
Asistenta de pe ambulanță oferă și alte detalii:
„Primul echipaj a venit cam după 20 de minute, ne-au spus să stăm acolo până vine șeful de post. Am mai stat încă 20 de minute până a venit și seful de post. Acesta a zis că nu trebuie să plecăm. Noi am sunat directorul, pentru că n-am putut să plecăm, ne-au ținut aproape două ore acolo. Șeful de post ne-a spus:
«Nu cumva facem braconaj cu ambulanța?»
I-am spus că nu-mi vine să cred ce mă întreabă. Cum să facem așa ceva? Eu de 14 ani lucrez la Ambulanță și nu mi s-a mai întâmplat! A fost primul porc pe care l-am și lovit”.
Contactat de sursa citată, directorul Serviciului de Ambulanță Mehedinți a precizat că, în locul Ambulanței blocate în câmp, a fost trimisă o altă salvare de la 70 de kilometri depărtare.
- Published in Sănătate
Substaţia SMURD Podu Iloaiei, închisă la sfârşitul acestei săptămâni – Primăria nu are fondurile necesare pentru a acoperi cheltuielile
În anul 2008 au fost încheiate protocoale cu șase primării din județul Iași, în vederea înființării unor substații SMURD.
În prezent, au mai rămas patru. Salariile echipajelor trebuiau plătite de consiliile locale ale comunelor pe raza cărora acestea interveneau, conform protocolului. Cu toate acestea, doar paramedicii de la substația Podu Iloaiei sunt angajați ai primăriei din localitate.
Primăria nu are însă fondurile necesare pentru a acoperi cheltuielile, echipajul paramedicilor SMURD Podu Iloaiei nemaiputând interveni la solicitări
Paramedicilor le-a fost cerut deja să predea cheia ambulanţei. Primarul Constantin Istrate a declarat pentru Radio Iaşi că substaţia din Podu Iloaiei va fi închisă la sfârşitul acestei săptămâni.
La 3 luni de la sistare, la mijlocul lunii iulie, fusese realuată activitatea paramedicilor SMURD din Podu Iloaiei. Autospeciala a fost reparată prin bunăvoința celor de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași și a Fundației SMURD.
O posibilă soluţie pentru menținerea funcționării substaţiei de la Podu Iloaiei ar fi o ordonanţă de urgenţă sau un proiect de lege, conform declarațiilor secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.
sursa: radioiasi.ro
- Published in Local
Ionuț are 28 de ani și a crescut la orfelinat. Mama lui NU l-a vrut și l-a ABANDONAT! Nu e doctor și nu l-au vrut pe ambulanță, dar el nu s-a dat bătut!
Ionuț are 28 de ani și a crescut la orfelinat. Mama lui NU l-a vrut și l-a ABANDONAT! Nu e doctor și nu l-au vrut pe ambulanță, dar el nu s-a dat bătut!
Ionuț Ursu are, la 28 de ani, o poveste de viață care bate orice scenariu de film. Abandonat după naștere și crescut prin orfelinate, cu un diagnostic de HIV ce s-a dovedit greşit, e acum masterand la Universitatea din Bucureşti, face voluntariat la Ambulanță şi a mers să ajute în Nepal.
Ionuţ nu vorbeşte mult. Abia reuşeşti să-l faci să spună ceva despre primii ani ai vieţii sale. Băiatul înalt, cu privire limpede şi directă, a văzut multe rele în viaţa lui. A trecut prin locuri urâte, pline de nesiguranţă şi răutate.
Mama lui l-a părăsit într-un pătuţ din Maternitatea Bicaz, a fost botezat acolo de o doctoriţă cu suflet mare şi drumul vieţii lui a pornit de la un Leagăn al statului şi a trecut prin mai multe la orfelinate.
La 18 ani, când şi-a căutat mama, femeia l-a respins categoric. Ani de zile, Ionuţ a fost împărţit ca o marfă între case de copii, şcoli şi spitale ca de la Ana şi Caiafa. A fugit şi s-a întors, a mâncat bătaie, a învăţat, a scris, a lăcrimat, a iubit, a fost iubit la rândul lui şi şi-a adunat toată voinţa pentru a-şi croi viitorul.
Şi spune că, în aceşti ani, a descoperit că poate să creadă în bunătatea oamenilor, că oamenii merită salvaţi, că a întoarce binele făcut e, pe undeva, o plată pentru reuşitele tale şi că fără ajutorul unora dintre cei ce l-au înconjurat, poate că existenţa lui ar fi sfârşit într-o fundătură.
„Să spun despre mine? Nu prea am ce. Povestea mea e, aparent, ca a oricărui băiat de vârsta mea crescut de stat. Dar e în fiecare zi alta. E ca şi cum durerea ţi-ar schimba mereu înţelesul vieţii. Am fost un copil bolnăvicios, contactasem un stafilococ după naştere, iar până pe la opt ani tot făceam injecții cu Moldamin, un chin cumplit, și abia pe la zece ani am fost trimis la şcoală.
Atunci, la analize, mi-au spus că am virusul HIV, că n-o să mai scap de el niciodată şi vreo şapte ani am trăit, alături de alţi copii bolnavi, aşteptând să mor, însă ajutându-i pe cei mai mici cum puteam. Fugeam din cămin, mergeam prin piață, la muncă, la cărat mărfuri, făceam ce puteam, strângeam un ban și le cumpăram câte ceva dulce.
Prin 2006, la centru a venit o directoare nouă care a cerut o nouă serie de teste şi aşa am aflat că rezultatul inițial era greșit, că eram de fapt, sănătos”, spune Ionuţ şi ţâţâie îngândurat din buze în semn de „ce să-i faci, asta-i viaţa“.
Lipsit de dragostea părinţilor, dar îndrumat bine, băiatul a absolvit Liceul „Dimitrie Leonida“ din Piatra Neamț şi, pentru că în anii lungi în trăiţi sub spectrul unei boli mortale, călătorea deseori, în singurul fel posibil – în imaginaţie -, a ales geografia şi a reuşit să intre la facultatea de profil a Universităţii din Bucureşti, la buget, a absolvit şi apoi la un program de master.
Spune însă că doar mersul la cursuri nu i-a fost de ajuns ca semn a reuşitei şi că, încă din primul an de facultate, a decis să devină voluntar la Ambulanţă. S-a înscris pe o listă, a telefonat, a bătut oamenii la cap şi, după un examen dificil, a fost acceptat. A urmat cursuri de pregătire jumătate de an, a urmat un alt examen, iar de atunci şi până acum face gărzi voluntar alături de echipajele medicale de la Ambulanţa Bucureşti, în paralel cu facultatea.
- Published in National
Sute de ieșeni au sunat la 112 zilele acestea
În două zile, numărul solicitărilor la Serviciul de Ambulanță Județean Iași a fost de aproximativ 500, iar acest fapt se datorează caniculei care dă mari bătăi de cap, atât la propriu, cât și la figurat, ieșenilor. Medicii au intervenit acolo unde a fost cazul, iar mai mulți ieșeni au fost transportați la spital pentru asistență mai amănunțită. Un caz mai special a fost reprezentat de o fetiță de 13 ani din Târgu Frumos care a fost transportată la Urgențe, dar și cel al tinerei de 20 de ani care a fost transportată la Spitalul „Sf. Spiridon” în regim de urgență.
„Alte cazuri au fost reprezentate de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 şi 88 de ani, fie cu sincope legate de căldură, fie cu stare de rău sau stare lipotimică care au necesitat transport la spital. Un bărbat de 75 de ani din Aroneanu, cu dispnee a refuzat să meargă la spital după acordarea asistenţei medicale de urgenţă la faţa locului”, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi
„Unul dintre cazuri a fost cel al unui bărbat de 20 de ani, iar solicitarea a fost făcută la Ciric. Acesta prezenta stare lipotimică, precum şi euforie pe fondul consumului de alcool, posibil şi etnobotanice. A refuzat transportul la spital”, a afirmat Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al SAJ Iași.
Se recomandă evitarea expunerii la Soare pe perioada dupăamiezei, mai exact între orele 10-18, și hidratarea corespunzătoare. Primăria Iași a amplasat mai multe corturi care să servească ieșenilor pe timpul canicule, alimentate cu apă rece. Corturile sunt dotate cu instalații de răcire.
- Published in Local
CAZ REVOLTĂTOR! Lăsat fără permis pentru că se grăbea să ajungă cu sângele la IRO IAȘI! Ambulanță fără aer condiționat, în timp ce afară este cod roșu de caniculă
A rămas fără permis pentru că se grăbea să ajungă cu sângele la Iași, pe cod roșu de caniculă! Cu ambulanța fără aer condiționat, șoferul a decis să transporte sânge la Iași, dar a plătit scump.
O mașină a Serviciului Județean de Ambulanță, care transporta în viteză, la Iași, sânge pentru Institutul Oncologic, a fost trasă pe dreaptă de un agent de la Poliția Rutieră, șoferul fiind lăsat fără permis. Faptă s-a petrecut ieri, iar gestul polițiștilor a iritat de tot conducerea Ambulanței județene. Liviu Mihalachi, șofer pe una din mașinile de intervenție ale Ambulanței, se grăbea să ajungă la Iași, la volanul unei mașini ACD (ambulanță consultații domiciliu). Ambulantierul transporta de la Bârlad la Iași cantități importante de sânge și plasmă. În jurul prânzului, acesta a depășit în viteză o mașină radar neinscripționată, iar agentul de la Rutieră l-a lăsat pe șoferul de la Ambulanță fără permis, pe motiv că nu avea… codul de boală cerut pentru urgențe!
“Ambulantierul a considerat că e mai bine să accelereze, decât să i se strice transportul în condițiile în care pungile de sânge sunt transportate în lăzi frigorifice, cu pastile de gheață și atât. Va avea tot sprijinul nostru, în contestația pe care o va face”, a spus Mihaela Corduneanu, directoarea SAJ Vaslui.
Citește și Descoperire inedită a studenților de la Geologie din Iași!
Modul în care un șofer de la Ambulanță județeană a rămas fără permis, pentru o perioadă de o luna de zile, i-a iritat pe ambulantieri și conducerea SAJ, deopotrivă. Liviu Mihalachi a fost trimis de conducerea Ambulanței județene, ieri, la ora 10.00, la Centrul județean de transfuzii de la Bârlad. Urma să preia de acolo cantități importante de sânge și plasmă și să le transporte la Iași, la Institutul Oncologic. Nu a plecat în misiune cu mașina de intervenție pe care lucrează de obicei, ci pe o autospecială folosită pentru consultații la domiciliu. A încărcat sângele și plasma de la Bârlad și a dat drumul la girofaruri, trebuind să ajungă în timpul cel mai scurt la Iași. Mihalachi a constatat că se stricase și aerul condiționat la mașină și risca să piardă cantitatea de sânge transportat, așa că a plecat în viteză spre Iași.
“Pe la 12 fără 10, am depășit un Logan alb, în zona Movila lui Burcel. Imediat, din spate am fost atenționat să trag pe dreaptă, iar un agent de la Rutieră mi-a cerut actele, spunând că am depășit pe linie continuă, cu viteză peste limită legală. Am încercat să-i spun că sunt în misiune, că transport sânge la Institutul Oncologic și, fiind cod roșu de căldură, trebuie să ajung în timpul cel mai scurt la Iași. Agentul de poliție nu a vrut să mă lase să plec, a spus că verifică ce cod de boală am, pentru sângele transportat. I-am spus că e cod galben, însă mi-a replicat că se interesează la Ambulanță. A venit peste 10-15 minute, spunându-mi că eram pe cod verde și nu aveam voie să folosesc semnalele luminoase. Degeaba i-am transmis că sunt condiții excepționale, nu funcționează aerul condiționat și risc să distrug cantitatea de sânge transportat. Nici nu m-a ascultat. Mi-a dat 600 de lei amendă și mi-a reținut permisul pe 30 de zile. L-am întrebat cum s-ar simți dacă mamă sau tatăl lui ar avea nevoie de sânge, însă mi-a spus că el aplică legea, nu-i pasa”, a spus ambulantierul rămas fără permis.
Mai mulți colegi de la SAJ s-au declarat iritați de modul în care a acționat agentul de la Rutieră și au spus că vor protesta.
“Personal, am să contest măsura, eram în misiune în mod corect. Este cod verde, la transportul de sânge, când sunt condiții normale. Dar, la 40 de grade Celsius, când totul fierbe în mașină, eram în situație de cod galben, riscăm să stric acea cantitate de sânge. Nu este normal să fim vânați în acest mod”, mai spune ambulantierul.
Ambulanța spune că șoferul era în misiune, Poliția ca… nu era în misiune!
“Din partea noastră, ambulantierul care a fost sancționat de polițistul de la Rutieră va avea tot sprijinul. E o lovitură pentru noi, în condițiile în care suntem puțini, dar va trebui să ne descurcăm. Din câte am înțeles, colegul nostru are partea lui de vina, pentru că a uitat să anunțe în dispecerat transportul și a mers cu Cod Verde. Acest cod înseamnă că ambulanță face un transport normal și nu are voie să folosească avertizările luminoase sau sonore. În același timp, ambulanței folosită pentru transportul sângelui i s-a stricat aerul condiționat, iar sângele preluat de la Bârlad trebuia să ajungă la Iași. Ambulantierul a considerat că e mai bine să accelereze decât să i se strice transportul în condițiile în care pungile de sânge sunt transportate în lăzi frigorifice cu păștile de gheață și atât. La temperatura de afară și fără instalația de aer condiționat funcțională, există riscul să se strice sangele”, spune Mihaela Corduneanu, directorul SAJ Vaslui.
Poliția județeană are o altă variantă. “Ambulanta de tip A transporta sânge de la Bârlad la Iași. A depășit pe linia continuă și a folosit semnalele luminoase nejustificat, mai ales că avea codul verde de transport”, spun reprezentanții IPJ Vaslui.
Sursă: iasitvlife.ro
- Published in Local