Un an de supravieţuire la limita durerii: La mulţi ani Elena Cardaş!
Pe 6 februarie 2017, după un control de rutină, dr. Elena Cardaş a fost diagnosticată cu cancer mamar stadiul III. A trecut prin patru operaţii în ultimul an. „A fost o experinţă cumplită să fiu eu în pielea unui pacient… Te cuprinde o panică teribilă. Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi“. Cu toate acestea, pe 1 martie, pacienta s-a întors la spital dar ca doctor de această dată.
Cancerul nu se fereşte să-i lovească inclusiv pe medici. Dr. Elena Cardaş, doctor de medicină internă la Spitalul Judeţean Botoşani, a povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ cum a trăit ultimul an cu diagnosticul de cancer şi ce a simţit în cele 12 luni de la confirmarea diagnosticului până la reluarea serviciului în secţia unde este încadrată. Medicul în vârstă de 59 de ani a trecut prin patru intervenţii chirurgicale, trei dintre ele realizate la Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO).
„Eu fac şi gărzi pe oncologie în spital, iar în timpul lor am intrat în contact de foarte multe ori cu astfel de bolnavi. A fost însă o experinţă cumplită să fiu eu în pielea unui pacient, şi mi-am dat seama că lucrurile nu sunt aşa cum credeam înainte să fiu bolnavă. Te cuprinde o panică teribilă. Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi“, a descris, pe scurt, dr. Cardaş lupta cu boala.
La capătul acestei încercări, medicul s-a schimbat complet. Şi-a reevaluat modul de viaţă şi a început să investească timp în lucrurile mici care îi aduc linişte şi bucurie.
„Mintea mea s-a schimbat foarte mult. Înainte mă supăram uşor, acum nu mă mai supără orice vorbă spusă. Sunt mult mai calmă, mai liniştită şi încerc să iert. Starea de bine psihic mă ajută să-mi ţin boala sub control. Încerc să mă odihnesc, să mă relaxez, să merg la teatru, la un film bun, la concerte. Mă bucur de o floare, de o candelă aromată şi de orice e plăcut în jur“, a povestit medicul.
Niciun simptom nu anunţa că are o tumoră localizată la sân, şi doar o serie de analize de rutină au dus la identificarea bolii. În ultimul an, doctoriţa a suferit o dublă mastectomie şi a stat internată în clinici din Iaşi, Bucureşti şi Suceava.
Prima mastectomie i s-a realizat la IRO Iaşi, operaţie în timpul căreia, după discuţii cu medicii plasticieni, doctoriţa a optat şi pentru refacerea sânului afectat de tumoră. Ulterior, din cauză că organismul nu i-a acceptat implantul, pacienta a fost operată din nou, pentru extragerea acestuia. Mai apoi, medicul a optat şi pentru înlăturarea sânului neafectat de cancer într-o clinică privată din Suceava. Pentru intervenţiile realizate la IRO, dr. Cardaş nu a plătit niciun leu întrucât serviciile au fost decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Operaţia efectuată în sistem privat s-a realizat pe cheltuiala medicului deoarece CNAS nu decontează mastectomia la cerere, în scop profilactic sau estetic.
Doctoriţa Cardaş s-a declarat mulţumită de condiţiile de la IRO şi a subliniat că singurul disconfort pe care l-a resimţit are legătură cu timpul limitat pe care medicii îl au la dispoziţie pentru fiecare bolnav în parte.
„IRO Iaşi mi-a lăsat o părere foarte bună din punct de vedere administrativ pentru că nu-i lipseşte nimic pacientului în cursul internării şi tratamentului. În schimb, afluxul de pacienţi este atât de mare, încât medicii nu au timp să stea de vorbă cu bolnavul. Pacientul nou diagnosticat cu cancer este foarte sensibil. El are nevoie de dialog cu medicul, are nevoie de încurajare, de explicaţii, or realitatea este că medicii sunt atât de asaltaţi de pacienţi, încât îşi fac treaba cum pot. Uman, poţi să înţelegi că nu au timp. Necazul este că nici bolnavul cu cancer nu are timp. Pentru el, timpul este foarte important“, a subliniat medicul.
Citeşte şi: Veste uriasa despre soseaua de centura a municipiului Iasi
„Jurnalul m-a ajutat foarte mult“
Odată ce a aflat că suferă de cancer, dr. Elena Cardaş a deschis un grup privat pe Facebook în care a adăugat rude, prieteni şi diferite cunoştinţe. Aici, medicul a ţinut un jurnal în care, în timpul tratamentului, a mutat în online trăirile din spital sau de acasă.
„M-a ajutat foarte mult să scriu acolo. Mai primeam o încurajare, mai primeam o reacţie, care mă motivau. În plus, îmi ocupam mintea cu altceva decât cu boala. La două noaptea, când nu dormeam pentru că efectiv nu puteam, le spuneam cum a mai trecut o zi“, a precizat pacienta.
Momentele grele trăite de dr. Cardaş au apărut după şedinţele de chimioterapie când, din cauza durerilor, a stat la pat timp de trei luni. La fel de greu a fost să-i vadă pe cei apropiaţi descumpăniţi de diagnosticul pe care l-a primit.
„Propria mea mamă nu a vorbit cu mine timp de trei luni de la diagnosticare. M-am dus la ea, dar mama era mută, era şocată, incapabilă emoţional să înţeleagă ce mi se întâmplă. Se uita la mine de parcă eram în sicriu şi mă vedea moartă. În schimb, am primit ajutor de la colegii de muncă, de la comunitatea din jurul bisericii, de la cunoştinţe din alte oraşe, şi chiar din străinătate“
„Este din ce în ce mai frecventă prezenţa cancerului, iar vârsta tânără nu te scuteşte de boală“
Citeşte şi: Un student din Iasi a obtinut punctaj maxim la Olimpiada Internationala de Matematica
Din cauza reacţiei celor apropiaţi, dr. Cardaş îi îndeamnă pe cei care cunosc bolnavi cu cancer să-i accepte fără să-i învinuiască pentru boala lor şi fără să-i privească diferit. Un bolnav cu cancer este acelaşi om cu trăiri şi sentimente de până în momentul diagnosticării, după cum spune medicul botoşănean.
„Sunt multe obstacole psihologice. Prima dată, nu-ţi vine să crezi. Apoi, te gândeşti că poate e vina ta. Lumea te mai şi învinuieşte că ai făcut tu ceva de ai cancer. Ai băut, ai fumat, iar dacă nu, mie chiar mi-au spus că sigur ai acasă cuptor cu microunde şi vorbeşti la telefon, iar lucrurile astea au unde cancerigene. La un moment dat, chiar colectivul medical mi-a spus că sunt grasă, şi că de asta am făcut cancer. Ei, nu a fost prea grozav, ba m-am simţit chiar prost pentru că, până la urmă, cine vrea să fie gras?!“, ne-a detaliat pacienta.
Dr. Elena Cardaş a revenit de pe 1 martie 2018 la serviciu, după un concediu medical de aproape un an. În ultimele 12 luni, cu ajutorul unei diete adaptate bolnavului cu cancer mamar, pacienta a ajuns la 75 de kilograme. După propria experienţă cu boala, doctoriţa le recomandă tuturor femeilor, indiferent de vârstă, să se îngrijească de sănătatea personală, să-şi facă analize şi investigaţii chiar dacă nu simt nicio durere.
„În jurul meu, de când am primit eu diagnosticul, s-au mai diagnosticat încă cinci cunoştinţe. Este din ce în ce mai frecventă prezenţa cancerului, iar vârsta tânără nu te scuteşte de boală. Am văzut cancer mamar şi la 20 de ani, şi la 30 de ani, contrar la ceea ce am învăţat în facultate, că riscul de cancer creşte odată cu vârsta. De aceea, investigaţiile de specialitate sunt absolut utile“, a conchis medicul.
sursa: www.zdi.ro
Numarul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 22 in sezonul 2017-2018
După ce nu mai puțin de 4 noi decese cauzate de gripă au fost anunţate luni, în decurs de numai câteva ore, bilanţul oamenilor răpuşi de acest virus a ajuns la 22. Noile cazuri fatale provin din toate colţurile ţării: Arad, Oradea, Iaşi şi Calaraşi.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, luni, că au fost înregistrate încă patru decese provocate de gripă.
Este vorba despe un bărbat în vârstă de 67 de ani din judeţul Bihor, confirmat cu virus gripal tip A, având condiţii medicale preexistente şi care nu a fost vaccinat antigripal.
De asemenea, s-a confirmat decesul în cazul unei femei în vârstă de 65 de ani din judeţul Călăraşi, confirmată cu virus gripal tip B. De asemenea, femeia nu a fost vaccinată şi suferea de boli cronice, potrivit News.ro.
În plus, a mai fost confirmat virus gripal de tip A la un bărbat de 48 de ani din judeţul Iaşi. Nici acesta nu a fost vaccinat.
Citește și Contrabandă de țigări cu drona la frontieră
Potrivit CNSCBT, numărul total al deceselor provocate de gripă a ajuns la 22 în sezonul 2017 – 2018.
Luni dimineaţă, medicii din Arad au anunţat că o femeie de 63 de ani a murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad în urma complicaţiilor cauzate de gripa sezonieră (de tip B).
Sezonul acesta, virusul gripal afectează un număr considerabil mai mare de persoane decât în anii precedenți
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile precizează că în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie la nivel naţional s-au înregistrat 543 de cazuri de gripă, comparativ cu 252 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Citește continuarea pe digi24.ro
Socola nu este un loc sigur. Conducerea dorește să ia măsuri suplimentare
De-a lungul timpului, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași au avut loc mai multe evenimente neplăcute. Nu doar o dată, reprezentanții spitalului au avut de-a face cu pacienți care au reușit să evadeze din Institut sau cu conflicte violente. Prezent într-o emisiune la Bună Ziua Iași LIVE, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, dr. Gabriel Oprișanu, a vorbit despre problemele existente la nivelul măsurilor de siguranță. Acesta a recunoscut că, deocamdată, Socola nu este un loc sigur dar că se lucrează la acest lucru și urmează să fie luate măsuri drastice.
„Socola încă nu este un spital sigur. Lucrăm la acest lucru și dezvoltăm un sistem de securitate video. Un astfel de spital necesită măsuri speciale. Urmează să punem o ordine în programul de vizită și în modul în care pacienții își petrec timpul liber. Ei sunt imprevizibili. Dacă acum sunt normali și vorbești cu ei, peste cinci minute nu putem ști cum reacționează. Până acum nu au existat astfel de reguli și am constatat pe propria piele că nu a fost un lucru bun. Și personalul a spus că aceste măsuri sunt benefice și că trebuiau luate de mult timp”, spune dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.
Dupa ce a fost „plimbata” prin 3 unitati medicale, o tanara de 27 de an a murit la Spitalul de Boli Infectioase
Tânăra din Roman, în vârstă de 27 de ani, care se și afla în cea de-a 21-a săptămână de sarcină a murit la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Medicii susțin că femeia a ajuns târziu la această unitate medicală, după ce a fost internată în alte trei spitale.
Tânăra a ajuns luni la spitalul din Roman, acuzând dureri de cap, în cursul zilei de marţi fiind direcţionată de medici către Maternitatea Elena Doamna din Iaşi.
De aici, tânăra însărcinată a fost trimisă la Spitalul de Neurochirurgie. Medicii acestei unităţi au decis, mai apoi, transferul către spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, fiind diagnosticată cu meningoencefalită*.
Femeia a intrat în stop cardio-respirator, iar medicii spitalului de Boli Infecţioase nu i-au mai putut salva viaţa.
Conform directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Mihnea Hurmuzache, dacă femeia ar fi ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase măcar cu 12 ore mai devreme, poate că ar fi existat o şansă pentru a o salva.
Necropsia va fi efectuată la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, urmând a fi determinată cauza exactă a decesului.
*meningoencefalita – Inflamație a meningelui și a creierului, cauzată de un agent infecțios (microbian sau virotic), toxic sau alergic. Dacă tratamentul nu este administrat la timp, prognostic se arată nefavorabil, cu un posibil rezultat fatal. Simptomele bolii în fiecare persoană diferită, deoarece totul depinde de gradul de afectare a sistemului nervos central.
sursa: news.ro
Boala care face ravagii in randul tinerilor | Sfatul medicilor
Specialiştii sunt în alertă. O boală cruntă face pur şi simplu ravagii în rândul tinerilor.
În rândul persoanelor tinere, în viața de zi cu zi, tehnologia ocupă aproape tot spațiul. Tinerii nu mai au timp să iubească, să simtă, să petreacă timp cu familia sau să-și concentreze atenția și pe alte activități.
Conform specialiștilor sud-coreeni, adolescenții nu mai au capacitatea de a-și concentra atenția pe anumite lucruri, fie ele și din categoria celor mai simple, conform dailymail.co.uk.
Conform acelorași specialiști, utilizarea excesivă a telefonului împiedică dezvoltarea echilibrată a creierului. De asemenea, tehnologia minimizează și împiedică și dezvoltarea emoțională a adolescenților.
sursa: exquis.ro
- Published in Sănătate
„Cuza Voda” Iasi – Maternitate sau platou de filmare pentru un thriller psihologic?
O proaspătă mămică din Iași a povestit pe blogul personal cum a decurs naşterea copilului ei la Maternitatea „Cuza Vodă“, iar fiecare rând scris parcă întărește ideea că unele paciente sunt încercate psihic mai mult decât ajutate să nască
Tânăra mamă scrie despre panica și teama pe care a întrezărit-o mai mereu în ochii asistentelor și despre lipsa de considerație și omenie a unor medici. „Spintecătoarea” este porecla dată de aceasta uneia dintre doctorițe.
În postarea intitulată „32 ore de travaliu şi o naştere de 8“ tânăra mamă rememorează orele petrecute în saloanele şi pe holurile maternităţii din Iaşi, unde spune că a avut de-a face cu asistente panicate şi medici de gardă ori rezidenţi, care fie i-au alinat durerea, fie au transformat experiența într-una din ce în ce mai traumatizantă
„Mai bine aţi merge în salon să nu vă zică ceva doamna doctor de gardă, mă sfătuieşte prieteneşte asistenta puţin panicată să nu cumva să aibă probleme“ – acesta a fost „sfatul“ unei asistente, primit în timp ce viitoarea mamă se plimba pe holul maternităţii, încercând să-și ia gândul de la durerile crunte din timpul travaliului.
Citește și UMF a câştigat două premii la Galele EduManager
Întâlnirea cea mai traumatizantă a fost cu doctoriţa de gardă, poreclită de tânără „Spintecătoarea“. În cadrul unui control din timpul șederii pacientei în maternitate, temuta docoriță pune întrebări legate de anumite simptome și decide asupra a ce trebuie făcut mai departe.
„-Dar de când ai scurgerile astea?
-De când am fost ultima oară în spital. Am luat candidă de aici.
-Păi ia să te spălăm puţin că trebuie să ai colul curat. Pe aici iese bebeluşul. ”
Din păcate, finețea nu pare să fie atuul personalului.
„Durerea m-a dus până aproape de leşin. Abia mai respiram în timp ce plângeam şi gemeam de durere. Îmi pune compresă sterilă şi mă trimite în salon. Mă opresc direct la baie. Compresa mea era plină de sânge. Aştept să plece toţi din cabinet şi mă duc la asistentă. Izbucnesc plângând:
-Doamnă, dar femeile astea verifică oameni sau vite. Mă distrug jos. Chiar nu pot controla mai uşor? Asistenta pune privirea în pământ şi-mi spune că mă înţelege. Îi spun că pierd sânge şi nu ştiu dacă e normal. Ea îmi spune că e ok, se dilată colul, deşi se vedea pe faţa ei că era panicată”.
După ce ajunge în sfârșit în pragul nașterii, după o noapte întreagă de dureri crunte, în drum spre masa de naşteri, ieşeanca îşi aminteşte un alt tablou de groază:
„În salonul din faţa mea o altă mămică născuse. Nu vedeam decât o pată imensă de sânge. Lângă ea era Spintecătoarea şi o asistentă. Femeia urla de durere în timp ce cerea calmante. O coseau.
– Nu te mai văita atâta! Când ai făcut sex nu ai mai urlat atâta. Aşa vă trebuie dacă vă place să faceţi copii pe bandă rulantă!“.
A avut şi ea parte chiar pe masa de naşteri:
„-Nu te mai screme şi nu mai scoate sunete! Când mergi la wc şi eşti constipată aşa ţipi? Sunete de astea scoţi? Aud o voce feminină. Mă uit în dreapta mea să văd cine îmi vorbeşte. Spintecătoarea! Dacă aveam forţă o lăsăm fără 5 dinţi în gură“.
Calvarul a continuat în momentul în care, după naşterea naturală, a trebuit să fie cusută de două ori: „Nu vă mai povestesc ce înseamnă cusătură peste cusătură. Deşi de data asta am fost sedată, am simţit tot. Nu ştiu ce mi-au dat, dar mai mult eram ameţită de cap“.
Citește și Modificari in circulatia autobuzelor si tramvaielor – 30 noiembrie si 1 decembrie
Și alte mame şi-au amintit, după publicarea acelei postări de pe blogul tinerei, de clipele de groază petrecute în aceeaşi materinate. Tânăra a mai relatat pe pagina sa de socilizare că a fost chemată ulterior de conducerea Maternităţii „Cuza Vodă“, unde a oferit mai multe date despre medicul de gardă din acea noapte. După acest incident, managerul unităţii medicale, ec. Robert Dâncă, a declarat pentru Ziarul de Iaşi că se fac verificări în acest caz: „Drepturile asiguratului conform legii trebuie respectate, iar faţă de cine nu va respecta acest lucru nu voi avea nicio problemă să aplic toate sancţiunile prevăzute de lege“.
- Published in Sănătate
Inger si erou mult prea devreme. Un baietel din Iasi a murit dupa un accident, dar organele sale au salvat alte vieti
Inger si erou mult prea devreme. Un baietel din Iasi a murit dupa un accident, dar organele sale au salvat alte vieti
Paul – Nicholas Calin, un copil de sapte ani din Iasi, este inger pentru cinci romani bolnavi. O tragedie a facut ca micutul sa-si piarda viata, dar organele i-au fost prelevate si astfel a salvat mai multi bolnavi. Parintii micutului Paul il considera pe baiatul lor un erou.
Tatal baiatului a povestit ca micutul de sapte ani si-a dorit dintotdeauna sa ajunga sa salveze lumea, asa cum reuseau personajele sale favorite: Super Man si Spider Man.
Paul a fost ranit grav miercuri, 1 noiembrie, intr-un accident rutier. Copilul iesise cu doua surori ale sale in parc, la joaca. Mingea lor a sarit in strada, iar baietelul s-a dus dupa ea si a fost lovit de o masina. A fost in coma, apoi a intrat in moarte cerebrala.
O echipa mixta de medici ieseni si bucuresteni i-au prelevat rinichii, ficatul si corneea. Ulterior, in cursul zilei de miercuri, 8 noiembrie, un baietel de cinci ani din Botosani care facea dializa din prima luna de viata a primit sansa la o viata normala gratie unui rinichi prelevat de la Paul.
Paul-Nicholas Calin va fi inmormantat sambata, 11 noiembrie, la Cimitirul Petru si Pavel din Iasi.
- Published in Sănătate