Cum va arăta Iașiul în viitor. 180 milioane de euro, 228 de proiecte aprobate. Marian Serbescu:”Vrem să fim primii, înaintea celor de la Cluj și de la Craiova”
Marian Serbescu este unul dintre prea puținii prefecți din istoria de după ’90 a institutiei care a reusit să se tină departe de disputele politice. După cum chiar el mărturiseste, aspiratiile sale nu sunt legate de politică, ci de administratia publică. La Interviurile 7Est, prefectul Marian Serbescu a vorbit atât despre cele mai vizibile probleme cu care se confruntă administratia locală precum Spitalul Regional de Urgentă sau criza din Consiliul Local provocată de incetarea mandatului viceprimarului Gabriel Harabagiu, dar și despre momentul in care mediul rural va iesi din sărăcie sau despre ce poate să facă Guvernul in această privintă.
Care sunt cele mai importante investitii guvernamentale derulate in prezent si in ce stadiu se află?
Marian Serbescu: Judetul Iasi se află printre primele judete din tară in ceea ce priveste alocările prin Programul National de Dezvoltare Locală (PNDL). Si cu această ocazie vreau să multumesc tuturor primarilor din judet, dar si presedintelui Consiliului Judetean că au realizat proiecte bune pentru care au obtinut finantare. Prin PNDL au fost alocate Iasului peste 1,45 miliarde de lei, in jur de 320 milioane de euro. Aceste proiecte sunt in diferite stadii de implementare si toate vizează investitii in zona de infrastructură. Se modernizează drumuri, poduri si podete, scoli, grădinite, se extind retele de apă si canalizare, dispensare medicale. Astfel, prin ”PNDL I – 2015 – 2019” s-au alocat 647,8 milioane de lei, in jur de 140 milioane euro, pentru 249 proiecte, iar prin ”PNDL II – 2017 – 2020” s-au alocat 827 milioane lei – in jur de 180 milioane euro, pentru 228 proiecte, toate aprobate la finantare.
Totodată, prin Hotărarea de Guvern nr. 356/2017 s-a aprobat Programul de actiuni pe anul 2017 privind proiectarea si executia lucrărilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la constructiile cu destinatia de locuintă multietajate, incadrate prin raport de expertiză tehnică in clasa I de risc seismic si care prezintă pericol public. Avem incluse 6 blocuri din municipiul Iasi.
As aminti aici si eforturile depuse de autoritătile locale, in special de către Consiliul Judetean, pentru atragerea de fonduri europene, proiecte finantate partial si cu fonduri guvernamentale. S-a semnat deja contractul de finantare pentru drumul judetean Iasi – Suceava, in valoare de 73 milioane de euro, care presupune lucrări de modernizare a drumului judetean 282 pe raza a 11 comune, Rediu, Movileni, Gropnita, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belcesti, Ceplenita, Scobinti, Lespezi, Siretel. Un alt proiect important pentru judet este cel al Spitalului pentru Copii ”Sfanta Maria”. Si in acest caz, Consiliul Judetean a semnat deja contractul de finantare care presupune investitii de aproximativ 26,4 milioane de euro.
Totodată, Consiliul Judetean a semnat contractele de finantare pentru restaurarea Muzeelor ”Vasile Pogor” si ”Sfantul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, in valoare totală de aproximativ 10 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile.
Spitalul Regional de Urgentă este unul dintre cele mai importante si de actualitate proiecte ce vizează direct Iasul, iar beneficiile sunt evidente. Cu toate acestea, proiectul a devenit subiect de dispută intre Primăria Iasi si Consiliul Judetean. Cum puteti media acest conflict si cat de mult vă puteti implica in rezolvarea acestuia?
Marian Serbescu: Din punctul meu de vedere, nu doar Spitalul Regional de Urgentă, orice proiect al Iasului, al iesenilor trebuie tratat cu maximă seriozitate de absolut toate autoritătile. De cele mai multe ori este nevoie de un astfel de consens pentru ca proiectele să fie implementate cu succes si intr-o perioadă de timp rezonabilă. Nu vreau să ofer exemple de cooperare de la nivelul altor comunităti locale, dar fiecare dintre noi cred că, la un moment dat, observă cum se lucrează in alte zone. Nu este loc de dispute cand discutăm de proiectele iesenilor. In ceea ce priveste Spitalul Regional de Urgentă, pot să vă asigur că există o cooperare constantă intre Institutia Prefectului, Consiliul Judetean si Primăria municipiului. De cateva luni, in fiecare săptămană este organizată cel putin o intalnire in care se analizează stadiul proiectului. La aceste intalniri particip eu, presedintele Consiliului Judetean, reprezentanti ai Primăriei, sefi de institutii deconcentrate si reprezentanti ai furnizorilor de utilităti. Suntem la faza la care monitorizăm exact fiecare aviz care trebuie obtinut pentru documentatie, astfel incat să nu existe niciun fel de intarziere. Vă pot comunica faptul că astăzi mai sunt de obtinut doar trei avize pentru Planul Urbanistic Zonal, după care urmează eliberarea avizului unic de către Consiliul Judetean si, urgent, aprobarea documentatiei de către Consiliul Local. Vrem să fim primii, inaintea celor de la Cluj si de la Craiova, care să finalizăm documentatia necesară pentru a se putea depune cererea de finantare la Comisia Europeană. Eu spun că la acest moment au fost depăsite orice dispute, dacă ele au fost, si se lucrează in echipă pentru ca iesenii, dar si locuitorii judetelor Moldovei să poată beneficia de acest spital regional.
Ati intervenit personal in problema cozilor de la Postă, Permise sau Finante. Cu toate acestea, problema cozilor este una actuală la mai toate institutiile publice sau alte companii de stat. Cum putem scăpa odată pentru totdeauna de această “boală”?
Marian Serbescu: Activitatea de relatii cu publicul este una dintre prioritătile mandatului meu de prefect. Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, cu totii suntem subordonati cetătenilor. Am verificat personal dacă această activitate se desfăsoară civilizat la o serie de institutii deconcentrate, dar si la nivelul serviciilor publice comunitare aflate in coordonarea Institutiei Prefectului. Eu sper ca intr-un viitor cat mai apropiat să putem scăpa de această ”boală”, cum o numiti. Am discutat cu toti directorii de institutii deconcentrate si le-am cerut să găsească solutii, mai ales că, in cele mai multe cazuri, perioadele foarte aglomerate se repetă in anumite zile din lună. Implementarea unui sistem de eliberare electronică a unor bonuri de ordine, suplimentarea personalului care lucrează cu publicul pentru perioade scurte de timp, in anumite zile, pot fi solutii la indemana lor.
Pot să vă mai spun si că in ceea ce priveste Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple nu mai există cozi, iar activitatea se desfăsoară absolut civilizat. Avem deschise trei ghisee pentru cei care fac programare online si două ghisee pentru cei cu bonuri de ordine. Pe de altă parte, avem incă probleme la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Acest lucru este cauzat de lipsa acută de personal, care nu ne permite să preluăm un număr mai mare de dosare. Se lucrează la capacitate maximă. In urma numeroaselor demersuri făcute la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-a aprobat suplimentarea personalului de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Chiar in această perioadă sunt organizate concursuri, urmand să fie angajate in total sapte persoane. In momentul in care vor veni si acesti angajati, vom deschide mai multe ghisee si sper ca lucrurile să intre in normalitate.
Judetul, si in general mediul rural, suferă la capitolul infrastructură (retele de drumuri, apă, canal). Cu totii am remarcat că Iasul, alături de celelalte judete ale Moldovei, este inapoiat din acest punct de vedere fată de celelalte zone ale tării. Putem recupera acest handicap? Cum?
Marian Serbescu: Asa cum am mentionat deja, principalul instrument de lucru pentru imbunătătirea situatiei privind infrastructura din mediul rural este, in acest an, PNDL. Cred că semnificativă in contextul discutiei despre handicapul fată de alte regiuni este o defalcare a sumelor ce au fost obtinute de autoritătile publice din judet in cadrul acestui program. Cei mai multi bani sunt destinati proiectelor vizand alimentarea cu apă si infiintarea retelelor de canalizare. Pentru iesenii din mediul rural nu mai este suficientă apa din fantană, fosa septică din fundul curtii si ceva piatră spartă pe drum. Reteaua de apă-canal a intrat in orizontul imediat de asteptare pentru tot mai multi săteni. Aici as mentiona si investitiile de peste 232 milioane de euro pregătite de ApaVital in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare. Contractul de finantare pe fonduri europene nerambursabile urmează să fie semnat in perioada imediat următoare.
Demn de mentionat este si faptul că numerosi primari au solicitat fonduri pentru retele de apă-canal destinate obtinerii avizelor de sănătate publică de către unitătile de invătămant din comunele pe care le conduc. Este un inceput frumos de rezolvare a eternei noastre probleme legate de lipsa autorizatiilor sanitare de functionare la scolile si grădinitele din mediul rural. Sume importante vor fi utilizate pentru drumuri, poduri si străzi. Fireste, mai sunt multe de făcut si in acest domeniu, dar faptul că ne aflăm pe drumul cel bun este evident. Că tot am pomenit de invătămant, există foarte multe proiecte de modernizare, extindere sau chiar de construire din temelii a unor unităti de invătămant, pană la nivel liceal. Imbucurător in acest context imi pare faptul că numeroase proiecte sunt destinate construirii de crese si grădinite. Satul iesean are viitor. Dispensarele si spitalele inseamnă alte cateva zeci de proiecte. Este vorba tot de o dotare care tine de setul celor 10 servicii publice inscrise in programul de guvernare. Nu sunt multi ani de cand, trecand chiar prin comune mari si situate la zeci de kilometri de oras, vedeai ferestrele vechilor dispensare bătute in scanduri. Acum, există printre altele si un proiect care vizează construirea unei locuinte de serviciu bransată la toate utilitătile, tocmai pentru a asigura conditii optime medicului de familie local. Judetul nostru recuperează decalajul fată de alte regiuni si recuperează bine.
Subiectul momentului, respectiv excluderea tripletei Chirica-Harabagiu-Iacoban din PSD, a ajuns pe masa dumneavoastră. Care sunt procedurile legale si măsurile pe care trebuie să le luati pentru incetarea mandatului de consilier local a viceprimarului Gabriel Vasile Harabagiu?
Marian Serbescu: Din punctul de vedere al prefectului, situatia nu este una complicată. Prefectul trebuie să respecte legea, iar procedurile legale sunt clare. Prefectul doar constată incetarea mandatului de consilier local, pe baza documentelor prezentate de conducerea partidului si nu analizează diferitele proceduri interne ale unui partid.
Aplicat la speta mentionată de dumneavoastră, primul pas este primirea de către Institutia Prefectului a unei sesizări din partea PSD, semnată de conducerea judeteană a partidului, prin care să fie solicitată constatarea incetării de drept a mandatului. Solicitarea va fi analizată conform procedurii interne oficiale, iar dacă dosarul este complet, se intocmeste si se emite ordinul prefectului prin care se constată incetarea de drept a mandatului, care se comunică părtilor si Consiliului Local. Conform legii, prefectul are un termen de 30 de zile pentru emiterea ordinului de incetare a mandatului, de la depunerea cererii de către partid.
Cum vedeti următoarea etapă a carierei? Administratie publică sau politică?
Marian Serbescu: Sunt un om simplu si intentionez să imi continui cariera in administratia publică. Lucrez in acest domeniu incă din 1998, imediat după ce am obtinut licenta. Pană in anul 2012, timp de peste 14 ani, am lucrat in cadrul Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectia Copilului Iasi, unde am urmat pasii firesti ai unei cariere: inspector debutant, sef de birou, sef de serviciu, director general adjunct. Din 2012 si pană in 2017 am lucrat tot in administratie, in cadrul Cancelariei Prefectului, iar experienta acumulată inclusiv ca director de Cancelarie, mi-a fost extrem de utilă in momentul in care am preluat mandatul de prefect. In concluzie, mă văd in continuare in administratia publică si permanent in slujba cetătenilor.
Sursă: www.7Est.ro
Dă-i o sugestie primarului despre cum să cheltuiască bugetul Iaşiului, anul viitor!
Municipalitatea a început consultările publice în ceea ce priveşte întocmirea proiectului de buget pe anul 2018. La centrele de cartier au fost distribuite 5.000 de chestionare prin intermediul cărora cei interesaţi pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare.Totodată, instituţia pune la dispoziţie şi adresa informatii@primaria-iasi.ro în acelaşi scop.
Termenul pentru depunerea chestionarelor este 15 decembrie. În paralel, municipalitatea va organiza consultări publice şi la sediul instituţiei, la fel ca în anii trecuţi.
Citește și: S-au anunțat primii artiști care vor veni la Afterhills
„Considerăm că este cea mai facilă modalitate de a reuşi să ţinem relaţia permanentă cu cetăţenii. Ei vin, fac propunerile lor, noi venim mai departe, facem primul proiect care va ţine cont de propuneri. Vom ştii încă din faza de proiect a bugetului ce doresc ieşenii. După care intrăm în fazele de dezbatere publică, cele cerute de lege, ajustând şi echilibrând bugetul pe nivelul veniturilor pe care le prognozăm şi, desigur, ultima parte – vom intra în Consiliul Local în vederea aprobării“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.
Edilul Iaşului a adăugat că nu există încă un calendar stabilit pentru aprobarea bugetului pe anul 2018, întrucât nici legea bugetului de stat nu a fost încă promovată. „Noi începem mai devreme pentru a putea să interacţionăm pe parcursul a două săptămâni cu cetăţenii din municipiul Iaşi, iar, în felul acesta, avem o imagine mai clară asupra dorinţelor ieşenilor faţă de bugetul anului 2018“, a mai spus Mihai Chirica.
Citește și: UMF câștigătoare
Principala problemă a bugetului pe 2018 va fi reducerea veniturilor cu aproape 20 milioane euro în condiţiile în care modificările aduse Codului Fiscal de către Guvern vor fi confirmate de către Parlament. „Dacă rămâne ordonanţa aşa cum a fost ea propusă, bugetul va fi simţitor sub nivelul anilor 2014 – 2016. Prin pierderea veniturilor de 20 milioane euro ne întoarcem la nivelul veniturilor din 2013; pentru noi înseamnă un recul destul de mare“, a menţionat primarul Chirica. El a precizat că, în perioada 2014 – 2017, bugetul Iaşului a crescut, în medie, cu 7%.
Sursă: ziaruldeiasi.ro
Iasul da Guvernul Romaniei in judecata. Orasul ar putea pierde 20 de milioane de euro
Primarul Iasului, Mihai Chirica, iese din nou in fata in lupta pe care o duce cu sefii Guvernului. Edilul orasului a anuntat astazi faptul ca va da in judecata Guvernul Romaniei, solicitand un aviz de neconstitutionalitate privind reforma fiscala.
„S-a luat o decizie fara a se respecta continutul legii. Asta am spus-o inca de la inceputul reformei, revolutiei fiscale. Autoritatile publice locale nu au un mecanism pentru a combate o lege, dar pot apela la alte institutii ale Romaniei. Aceasta institutie la care vom apela in primul rand e Avocatul Poporului. Totodata, vom ruga alte trei institutii, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Justitiei, Procurorul General al Romaniei sa intervina pe langa Curtea Constitutionala pentru a combate aceasta OUG care nu respecta cadrul legal. Vom cere aviz de neconstitutionalitate a reformei fiscale”, a declarat Mihai Chirica.
Primarul Iasului a mai spus faptul ca municipalitatea va pierde venituri de 95,6 milioane de lei, adica aproximativ 20 de milioane de euro din cauza ”Reformei fiscale” anuntate de Guvern. Banii urmau sa fie investiti in viitoare proiecte de modernizare a orasului.
Alaturi de Mihai Chirica este si primarul comunei Miroslava, cea mai bogata comuna din Romania. Miroslava ar pierde circa 1,5 milioane de euro, adica 17% din veniturile Primariei.
Mesajul unui medic din Iasi inaintea protestelor de duminica: „Sa va faca Tudor Chirila si Rares Bogdan endoscopie, clar?!”
Medicul Răzvan Constantinescu, fost director al Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi, și-a exprimat pe contul de Facebook dezacordul față de acțiunile participanților la protestele față de modificările legilor justiției, insinuând că ar refuza să trateze pacienți care au luat parte la aceste acțiuni.
Mesajul a fost postat de medic înainte de protestele de duminică seară:
„CĂ TOT SUNT FURIOS… anunţ de pe-acum că blochez din prima secundă orice idiot care anunţă pe Facebook că merge sau că a fost în Piaţa Victoriei! Când vi s-au închis spitalele, aţi stat ca nişte şobolani, că nu v-a convocat Securitatea, boilor! Să vă facă Tudor Chirilă şi cu Rareş Bogdan endoscopie, clar?!”
Constantinescu a mai avut astfel de remarci şi în timpul protestelor din februarie. Atunci el i-a calificat „cretini” pe protestatari.
Citeste mai mult: adevarul.ro
O primarita DE 31 DE ANI din Romania DA DE PAMANT cu localnicii: “Puneti mana si munciti. Nu mai asteptati sa va pice in gura”
O primarita DE 31 DE ANI din Romania DA DE PAMANT cu localnicii: “Puneti mana si munciti. Nu mai asteptati sa va pice in gura”
Primarul comunei aradene Petris, Irina Onescu – numita de unii localnici ”primarita MTV” dupa ce a realizat emisiuni la acest post – isi cearta satenii, pe Facebook, pentru mizeria si buruienile de pe strazi.
Primarita comunei Petris a scris pe Facebook un mesaj adresat satenilor, in care ii critica pentru ca nu pastreaza curatenia in sat si le cere sa iasa la munca, potrivit News.ro.
”Probabil ati sesizat ca ieri si astazi (luni si marti – n.r.) am incercat, pe cat se poate, sa curatam buruienile, rugii si iarba, crescute excesiv pe marginea drumului. De ce nu s-a facut acest lucru pana acum? Iata o intrebare cu doua raspunsuri, in egala masura valabile. Probabil v-ati astepta sa arunc din start vina in ograda administratiei anterioare. Dar nu voi face asta. Vina administratiei cade pe locul doi. Pentru ca inainte de toate cred ca este vina noastra, a celor care locuim aici si care nu ne obosim sa tundem cei cativa metri patrati de iarba din fata casei ori sa igienizam, sa toaletam si sa intretinem catusi de putin aceasta comuna”, a scris Irina Onescu.
Primarita le transmite localnicilor ca nu au nicio scuza pentru mizerie, postand si fotografii realizate dupa ce a fost tunsa vegetatia si in care apar gunoaiele care pana atunci erau ascunse printre buruieni.
”Nu aveti nicio scuza, multi dintre voi, pentru faptul ca va lasati ingropati in balarii si mizerie, chiar la voi acasa (…) imi imaginez ca este tare greu sa strangeti in urma voastra… Puneti mana si munciti, nu mai asteptati sa va pice in gura! Ajutati-l si pe vecinul care poate nu se descurca singur, ori nu are uneltele necesare”, a mai scris primarita.
Ea a decis sa lase gunoaiele pentru o vreme acolo unde le-a gasit: ”Le-am lasat acolo momentan, sa le «admirati» si sa va «bucurati» de ele”.
Tanara primarita le cere localnicilor sa organizeze actiuni de voluntariat si ameninta ca va da amenzi:
”Nu va cad mainile daca va sacrificati 2-3 ore dintr-o zi, intr-o luna, pentru o actiune de voluntariat. Vom da si amenzi de acum inainte”.
Cateva zeci de comentarii au fost postate de localnici sau cunoscuti ai primaritei, majoritatea apreciind modul in care aceasta actioneaza: ”Asa Irina, pune bata pe ei”; ”Fa curat in primarie. Sunt care iau bani degeaba acolo”; ”Felicitari pentru initiative, as vrea sa atrag atentia ca mai sunt si anumiti «enoriasi» ai comunei care isi arunca dejectiile direct in rau”; ”Poate faceti o actiune si de curatare a raului Petris, sa ne putem bucura iara de el”.
De cand a fost aleasa primar, Irina Onescu tine legatura cu satenii si prin retelele de socializare, unde le transmite periodic informatii despre locurile de munca disponibile sau despre initiative ale administratiei locale.
Irina Onescu are 31 de ani si a devenit cunoscuta pentru ca in trecut a realizat emisiunea de televiziune ”MTV Passport”. Dupa ce a fost aleasa in functie, la alegerile din iunie, unii localnici au poreclit-o ”primarita MTV”.
Probabil ați sesizat că ieri și astăzi am încercat, pe cât se poate, să curățăm buruienile, rugii și iarba, crescute…
Posted by Irina Onescu on 12 Iulie 2016
- Published in Politică
Lia Olguţa Vasilescu vrea să interzică cumularea salariului cu pensia de la stat: „Te-ai pensionat, la revedere!“
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, se gândeşte să blocheze cumulul pensiei cu salariul la stat, pe care îl consideră incorect. Cei care s-au pensionat nu vor mai putea să se angajeze la stat, ci doar la privat, spune Olguţa Vasilescu.
„Lucrul acesta va trebui să se încheie: să cumulezi salariul de la stat cu pensia de la stat. Pentru că, este clar, e un principiu incorect. Te-ai pensionat, la revedere! Poţi să te duci în privat, eventual. Cu siguranţă, vom lucra şi la această decizie”, a declarat ministrul Muncii, la Antena3.
Guvernul transmite că persoanele care intră în categoriile afectate de OUG privind pensiile de serviciu pot să iasă din sistem până la 15 septembrie potrivit vechilor reglementări, însă să le „recomandă” să nu se pensioneze, în aşteptarea majorărilor salariale stabilite de Legea salarizării, prin care vor avea implicit şi pensia mărită.
„Pentru a elimina orice posibilă interpretare sau speculaţie conform căreia doar persoane din structuri de conducere, care ar fi putut afla despre intenţia Guvernului de introducere a acestui act normativ, ar fi avut posibilitatea de a depune cereri de pensionare, până la data adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă, actul normativ prevede că orice persoană din categoriile enumerate mai sus poate alege să se pensioneze în baza actualelor prevederi legale, până la data de 15 septembrie”, se arată într-un comunicat de presă.
Guvernul transmite însă că aceste persoane ar trebui să rămână în activitate, urmând să beneficeze de majorări salariale.
„Recomandarea este, totuşi, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevederi creşteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari”, se arată în comunicat.
Guvernul a adoptat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu, printre care şi cele ale militarilor, nu vor mai fi actualizate în funcţie de nivelul salariului, ci doar cu rata inflaţiei, iar aceste venituri nu vor mai putea depăşi media salariilor din anii de activitate.
Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor.
- Published in Politică
Mihai Chirica îi răspunde lui Dragnea după ce l-a acuzat că lucrează pentru SIE
Primarul Mihai Chirica a dat din nou asigurări, ieri, că nu este agent al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Reacţia acestuia vine după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, într-o discuţie privată cu alţi şefi din partid, l-a catalogat pe Chirica drept „agent SIE“.
În schimb, primarul Iaşului a ţinut să laude activitatea serviciilor de informaţii şi, în acelaşi timp, a apreciat că există „o încercare total greşită de a pune într-o lumină proastă instituţii ale statului“.
„Oricare cetăţean al României care îşi iubeşte ţara ar fi încununat de onoare dacă ar putea să facă ceva pentru ţara lui. Că face parte din SIE, cu atât mai mult. Eu, în momentul de faţă, am un singur pact: pactul cu ieşenii, pe care l-am semnat aproape în alb, urmând să-mi duc misiunea până la capăt aici. Eu îmi iubesc oraşul şi ţara, iar de la aceste două premise plec în orice demers pe care îl fac. Dacă cineva poate să înţeleagă acest lucru, este bine, dacă nu, este mai puţin relevant“, a declarat primarul Mihai Chirica.
El a precizat că este „angajatul acestui oraş, doar al acestui oraş“.
„Serviciile române de informaţii, indiferent unde sunt ele, sunt instituţii ale statului care trebuie respectate, pentru că de ele depinde siguranţa noastră. Faptul că la noi nu sar bombe pe stradă, faptul că la noi nu umblă descreieraţi cu cuţite tăind gâtul la trecători, la turişti, se datorează şi acestor servicii de informaţii care stau şi veghează la siguranţa României şi a cetăţenilor“, a mai spus primarul Chirica.
”Oricare cetăţean al României care îşi iubeşte ţara ar fi încununat de onoare dacă ar face parte din SIE”, a precizat edilul.
În legătură cu declarația lui Liviu Dragnea, care a precizat că are informații clare că Mihai Chirica este omul SIE, primarul Iașiului a replicat: ”Eu pun pariu pe hamsterul lui Liviu Dragnea că nu e adevărat. Asta este declaraţia mea”.
Ziariştii de investigaţie de la RISE Project au prezentat, săptămâna trecută, discuţiile pe care liderii PSD le aveau, pe platforma Whatsapp, în timpul protestelor împotriva OUG 13/2017. Conform sursei citate, Dragnea le-a cerut celorlalţi lideri PSD să nu-l atragă pe Mihai Chirica în planurile PSD de a contracara manifestaţiile, şi l-a catalogat pe primarul Iaşului drept „agent SIE“.
De remarcat că această poziţionare a lui Dragnea s-a petrecut pe 31 ianuarie, înainte ca Mihai Chirica să iasă public să ceară abrogarea OUG 13, pe 2 februarie.
Însă Liviu Dragnea a afirmat din nou marți seara, conform HotNews, că primarul Mihai Chirica este membru al unui serviciu de informații secrete.
„În ceea ce îl privește pe Chirica, am spus în glumă, dar a fost o glumă serioasă“, a precizat Dragnea.
Întrebat pe ce se bazează când spune acest lucru, Liviu Dragnea a replicat: „Asta, îmi cer scuze, nu pot să o spun“.
Sursă: HotNews
- Published in Politică
Primarul Iașiului Mihai Chirica strânge semnături pentru autostradă
Mihai Chirica, membru PSD, strânge semnături pentru a determina Guvernul să aloce fonduri pentru autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat începerea unei campanii privind strângerea unui milion de semnături pentru a determina Guvernul să aloce fonduri pentru realizarea autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, edilul ieşean afirmând că iniţiativa are sprijinul PMP şi PNL.
Mihai Chirica a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că această campanie privind strângerea unui milion de semnături de le cetăţenii din judeţele Moldovei, dar şi de la cei din judeţul Mureş, nu este un act ofensator la adresa cuiva, ci o necesitate pentru dezvoltarea regiunii.
Edilul Iaşiului, membru PSD, a spus că are sprijinul liderilor ieşeni ai PMP şi PNL, respectiv Petru Movilă şi Costel Alexe.
„Am început o acţiune, personal, împreună cu domnul Movilă, ne-am ocupat şi l-am atras în această discuţie şi pe domnul Costel Alexe, prin care vrem să strângem un milion de semnături. Mă gândesc şi la alianţa noastră PSD-ALDE. Vrem să strângem un milion de semnături din regiunea de Nord-Est şi din judeţul Mureş, astfel încât să putem depune un proiect de lege prin care proiectul de autostradă să devină prioritar în bugetarea Guvernului României. Nu este un act ofensator, ci pur şi simplu vrem să arătăm că autostrada, că o numim Moldova, Montana, Ungheni-Târgu Mureş, este o necesitate pentru dezvoltarea acestei regiuni„, a afirmat primarul Mihai Chirica.
Foto: Locuitorii Moldovei nu s-au bucurat niciodată de o atenție sporită la capitolul infastructură rutieră
Primarul Iaşiului a mai precizat că nu se poate vorbi despre o dezvoltare echilibrată a României fără a avea autostrada Iaşi-Târgu Mureş. Chirica susţine că densitatea cea mai mare de parcuri industriale se găseşte în zonele unde există căi de comunicaţii rapide.
Totodată, Mihai Chirica a mai declarat că nu este vorba despre o campanie de strângere de semnături asumată de vreun partid politic, ci de un gest de atitudine civică a oamenilor politici.
„Nu va fi autostrada Chirica sau autostrada PSD, PMP, PNL sau ALDE. Dacă proiectul va fi confiscat politic, voi face un pas lateral. Am găsit înţelegere inclusiv la cei de la Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică”, a afirmat Mihai Chirica.
Sursă: Digi24
- Published in Politică