Digitalizarea, un avantaj pentru toată lumea – cum te ajută Stailer!
Trăim acele momente în care tehnologia este tot mai surprinzătoare, tot mai mult pusă în slujba noastră. Ne folosim de online, de internet, de smartphone-uri pentru a rezolva multe din task-urile unei zile. Nici la cumpărături nu mai mergem cum obișnuiam să o facem, pentru că acum există aplicații dedicate. Nu am ajuns poate atât de departe precum americanii, care au spre exemplu persoane dedicate ce pot fi angajate să îți ofere îmbrățișări, un moment de cuddle cum spun ei, însă în mod cert suntem pe traseul digitalizării. Stailer este o dovadă vie că tot mai mulți înclină spre acest stil de viață și că digitalizarea este în folosul tuturor.
Să te programezi la salon este mai simplu ca oricând! Cu Stailer!
Platforma stailer.ro este cu liber acces pentru toată lumea. Dacă te-ai săturat să stai în telefon sunând de la un salon la altul, când în prealabil ai pierdut timp căutând saloanele cu pricina și ți se mai și spune că nu este posibil când dorești tu să te programezi, atunci în mod sigur vei alege Stailer. De ce? Este simplu, pentru că timpul costă pentru toată lumea.
În haosul acesta privind modul în care poți face o programare la salon epilare definitiva din Iasi spre exemplu Stailer vine cu o altfel de propunere. Efectiv din cadrul aceleiași platforme poți alege, găsi salonul dorit și programa următoarea ta vizită aici. Și pentru a fi și mai ușor de ales, ai la dispoziție și toate detaliile de interes:
- Cum să ajungi la salon. Este adevărat că este mai practic să găsești ce este în proximitatea ta, dar trebuie mai întâi și să știi care sunt locațiile dintre care ai de ales.
- Recenzii ale clienților. Pentru că da, uneori este bine să ai un heads up, să știi de la cei care au avut o anterioară experiență cum stă treaba într-o locație.
- Fotografii, căci nu degeaba se spune că acestea fac cât o mie de cuvinte. Să vezi locația, să te convingi că nu vei ajunge la fața locului și vei fi dezamăgit de cum arată sau fotografii ale rezultatelor serviciilor prestate. Când îți dorești o schimbare de look dar ai teamă de a face asta trebuie să fii convins că te lași pe mâna de expert, nu-i așa?
Mai mult decât atât, la fiecare salon înscris în această platformă orice client poate vedea estimarea de timp cât ar dura o sesiune de tuns sau pensat, cât ar costa de asemenea. Iar alegerea, în final, poate depinde exclusiv de disponibilitatea clientului. De ce să aștepți săptămâni, când poți găsi salon care să te primească în următoarea jumătate de oră la tuns?
Toate acestea sunt regăsite într-o singură platformă. Cei interesați pot alege să își facă sau nu cont, în funcție de ceea ce își doresc. Doar că ar fi practic, dacă revin aici să își facă programări, să aibă cont. Vor gestiona astfel mai ușor programările, pot seta și remindere și totul din câteva mișcări cu degetul pe ecranul smartphone-ului. Atât de simplu!
Contact: support@stailer.ro
- Published in Local
SONIQUE vine la Skin Music Lounge!
Skin Music Lounge isi doreste in fiecare an sa creeze noi experiente pentru a-si surprinde iubitorii de clubbing, astfel indragita artista Sonia Clarke cunoscuta sunt pseudonimul SONIQUE, vine pentru prima data in Iasi, pe 30 noiembrie, pentru a concerta pe scena clubului.
Artista britanica a genului dance house, care s-a lansat in anii ’90, este castigateara unui premiu Britt pentru cea mai buna artista britanita datorita hiturilor precum ‘It feels so good’, ‘Sky’ si ‘Alive’, piese care au marcat serile de clubbing ale multor generatii.Prin imaginea noncorfimista si energia incredibila artista a cucerit inimile britanilor si ale intregii lumi.
Invitand un artist international care si-a pus amprenta in industria muzicala, organizatorii doresc sa ofere o seara memorabila iubitorilor de muzica autentica.
Va asteptam la Skin Music Lounge, pe 30 noiembrie, incepand cu ora 23:00!
Biletele se pot cumpara in avans de pe site-ul
https://www.kompostor.ro/8848
Link eveniment facebook:
http://bit.ly/SoniqueAtSkin
- Published in Local, Uncategorized
Otraviţi sau ocrotiţi? Câinii maidanezi se plimbă printre pacienţii Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Care este soluţia?
Câinii maidanezi sunt din ce în ce mai mulţi în Iaşi. Câţiva au fost fotografiaţi în cursul zile de miercuri, 21 martie, în curtea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Managerul instituţiei este depăşit de problemă afirmând că prezenţa patrupedelor este una veche şi că a formulat mai multe solicitări către hingheri, însă problema nu s-a rezolvat.
Citeşte şi: Ce secret ascunde “Usa Nadejdii” din fata Universitatii de Medicina din Iasi
Firma Salubris, care se ocupă că prinderea câinilor comunitari, s-a autosesizat: „Urmare a semnalelor apărute în mass-media şi pe reţelele de socializare privind existenţa unor câini comunitari în curtea Spitalului „Sf. Spiridon”, reprezentanţii Salubris SA s-au autosesizat şi au luat legătura de îndată cu conducerea spitalului. Imediat după acceptul acesteia, o echipă de prinzători câini a Salubris SA s-a deplasat în zonă şi a identificat şi capturat din curtea unităţii medicale două exemplare canine. Precizăm că echipa de prinzători câini va reveni şi mâine, 22 martie, pentru o nouă intervenţie în curtea spitalului”, precizează aceştia într-un comunicat de presă .
Fotografiile au fost realizate în cursul zilei de miercuri, în apropierea Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. În aproximativ o oră, maidanezii nu au fost agresivi, aceştia fiind hrăniţi, la un moment dat, chiar de către angajaţii spitalului. „Le merge bine aici, primesc mâncare non-stop, normal că nu pleacă din zonă”, a spus un trecător. Ioan Bârliba, managerul instituţiei sanitare a precizat în 2017, că a formulat opt solicitări către Salubris, firma care se ocupă şi cu strângerea câinilor maidanezi, însă, problema nu s-a rezolvat.
„Au venit, i-au luat după trei zile au apărut ori aceiaşi câini, ori alţii. Ei vin şi din cauza faptului că, în generozitatea lor, pacienţii, inclusiv fetele mele de la bucătărie – pe care le-am penalizat cu 5% şi nu le mai trebuie, le aruncă mâncarea peste geam. Normal că animalul vine la mâncare”, a spus Bîrliba. Acesta a mai afirmat că, odata cu venirea primăverii va solicita „de două-trei ori pe lună” hingherii, sperând ca problema să fie rezolvată.
„Îmi este milă, am şi eu câine acasă, îI iubesc, dar încuranjând lucrul ăsta se pot întampla incidente. Pot fi muşcaţi pacienţii, aparţinătorii, nu e normal. Pe de alta parte sunt şi persoane din spital pe care le-am surprins că aduc de acasă mâncare în sacoşă şi le dau la câini sau la pisici. Ca să pun să otrăvesc, nu pot să fac aşa ceva”, a mai precizat managerul spitalului „Sfântul Spiridon”.
- Published in Local, Uncategorized
Un zid s-a prabusit peste o masina
Totul s-a intamplat in zona Sararie din Iasi. Din fericire, pagubele au fost doar materiale. Zona este intens circulata, iar in decursul zilei zeci de copii trec pe acolo. Proprietarul masinii vrea sa dea in judecata proprietarii terenului.
Autoritatile iesene au fost alertate de mai multe ori in legatura cu situatia tragica in care se afla aceasta zona. Vecinii sunt revoltati si au facut zeci de sesizari la institutiile abilitate de a lua masuri. In zecile de sesizari facute de cetateni, se arata faptul ca zona este un focar de infectie, oameni ai strazii dormind in acea zona.
Citeste si: Ce secret ascunde “Usa Nadejdii” din fata Universitatii de Medicina din Iasi
Zona este cunoscuta ca WC-ul public nr. 1 din Iasi. Pe timpul verii, zona devine aproape inaccesibila datorita mirosului puternic, datorita sobolanilor care isi fac veacul pe acolo.
Concret, Consiliul Judetean, ca orice proprietar, ar trebui sa igienizeze zona, sa o imprejmuiasca cu un gard. Din pacate, pentru oameni, vocea lor nu prea se face auzita.
Sursa: bzi.ro
- Published in Local
Ce secret ascunde “Usa Nadejdii” din fata Universitatii de Medicina din Iasi
În faţa unuia dintre cele mai vechi aşezăminte de învăţământ superior din România se află un mic arc de triumf ridicat la finele secolului al XVIII-lea. Povestea rămăşiţei din faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” începe, potrivit istoricilor, în secolul al XVIII-lea.
Palatul Hatmanului Costache Ghica a găzduit la finalul secolului al XVIII-lea Curtea Domnească. Tot atunci, în timpul domniei lui Alexandru Callimachi a fost înălţată o poartă de acces. După ce palatul a fost vândut în mai multe rânduri, a ajuns în patrimoniul Ministerului Instrucţiunii Publice, care la 26 octombrie 1860 a înfiinţat prima universitate din România. De la înfiinţare, timp de vreo 30 de ani, fostul palat a adăpostit studenţii de la cele patru facultăţi, iar saloanele princiare au fost recompartimentate în săli de cursuri şi aule de festivităţi.
La deschidere, universitatea avea patru facultăţi: Drept, Ştiinţe, Filozofie şi Teologie, ulterior, în 1879, s-a înfiinţat Facultatea de Medicină. Pentru că spaţiul a devenit neîncăpător, pentru universitate s-a construit un nou palat în Copou. Sediul Universităţii, terminat în 1897, avea să înglobeze spaţiile pentru majoritatea facultăţilor, în vale rămânând doar Medicina pentru că era în apropiere de marele spital al Spiridoniei.
Citeste si: Bolnavii muscati de animale turbate risca sa-si piarda viata
La inugurarea noului sediu din Copou au luat parte Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Pentru a extinde clădirea, în 1912 s-au început lucrările la actualul sediu al UMF. Mai întâi s-a construit clădirea centrală, continuată prin 1921 – 1922 cu aripa dreaptă, iar din 1938 cu aripa stângă, spre spital.
În faţa ansamblului universitar se afla vechiul zid al palatului boieresc, dar a fost demolat, în cea mai mare parte. A rămas doar poarta din 1793 marcată cu stema Moldovei şi numită „Uşa Nădejdii” prin care se intra la curtea domnitorului Calimachi. Numele porţii vine de la superstiţia unor studenţi de la Medicină care cred că dacă trec pe sub poartă vor trece de examenele grele.
În urma amenajării esplanadei din faţa universităţii, în 2002-2006, „uşa nădejdii“ a fost înconjurată cu elementele de ornament din piatră, coborâte de pe vechiul palat Ghica şi înlocuite cu altele mai uşoare.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Atenție, ieșeni! Este posibil să parcați într-un loc și să găsiți mașina în altul. Începe programul de salubrizare
Primăria Municipiului Iași, împreună cu Salubris SA, Citadin SA, Servicii Publice SA, Compania de Transport Public și Poliția Locală, continuă programul de salubrizare și spălare a străzilor și a refugiilor de transport în comun din oraș, așa cum acest program a fost stabilit și anunțat după o ședință de lucru organizată joi, 8 martie. Astfel, în perioada 9 – 17 martie, în intervalul orar 6.00 – 18.00, echipele municipalității curăță tramele stradale din municipiul Iași după următorul program:
- duminică, 11 martie: șos. Păcurari, pe segmentul Școala „Petru Poni” – varianta Rediu;
- luni, 12 martie: bd. Socola, pe segmentul Podu Roș – Granit;
- marți, 13 martie: bd. Socola, pe segmentul Granit – Podu Roș;
- miercuri, 14 martie: str. Vasile Lupu, pe segmentul Dispecer – Pod Metalurgiei;
- joi, 15 martie: str. Vasile Lupu, pe segmentul Pod Metalurgiei – Dispecer;
- vineri, 16 martie: bd. Nicolina, pe segmentul Centrul Expozițional „Moldova” – Podu Roș;
- sâmbătă, 17 martie: bd. Nicolina, pe segmentul Podu Roș – Centrul Expozițional „Moldova”.
Reamintim că vineri, 9 martie, s-a intervenit pe segmentul șos. Păcurari – varianta Rediu, pe ambele sensuri. De asemenea, tot vineri, 9 martie, în intervalul orar 22.00 – 24.00, Pasajul „Mihai Eminescu” a fost închis traficului pentru salubrizare și spălare. Sâmbătă, 10 martie, echipele municipalității au lucrat pe șos. Păcurari, pe segmentul varianta Rediu – Școala „Petru Poni”.
Poliția Locală supraveghează zonele în care intervin utilitarele societăților subordonate municipalității și înștiințează, printr-o campanie de informare, cu cel puțin 24 de ore înainte de intervenții, conducătorii auto ale căror autovehicule sunt parcate pe segmentele stradale mai sus menționate. Conducătorii auto sunt rugați să colaboreze cu echipele municipalității și să elibereze aliniamentele stradale pe segmentele unde se fac intervenții în zilele și în intervalele orare amintite.
Pentru salubrizarea refugiilor transportului în comun, Compania de Transport Public intervene în perioada 9 – 16 martie, în intervalul orar 21.00 – 3.00, după următorul program:
- duminică, 11 martie: refugiile aflate pe segmentul Podu Roş – Țesătura – hypermarket Leroy Merlin;
- luni, 12 martie: refugiile aflate pe segmentul Baza 3 – Tepro și pe segmentul Tudor Vladimirescu – Bucșinescu;
- marți, 13 martie: refugiile aflate pe segmentul Fundație – str. Arcu (supermarket Carrefour, fost Billa) și pe segmentul Pasajul „Octav Băncilă” – Moara 1 Mai;
- miercuri, 14 martie: refugiile situate pe segmentul Gara Iași – Gara Nicolina;
- joi, 15 martie: refugiile aflate pe segmentul Pasajul Alexandru cel Bun – capăt Dacia;
- vineri, 16 martie: refugiile aflate pe segmentul Piața 2 Băieți – Piața Chirilă.
Vineri, 9 martie, echipele Companiei de Transport Public au lucrat pe bd. Nicolina, la refugiile aflate pe segmentul Podu Roș – hypermarket Selgros, iar sâmbătă, 10 martie, pe același bulevard, la refugiile aflate pe segmentul hypermarket Selgros – Centrul Expozițional „Moldova”.
- Published in Local
Cum va arăta Iașiul în viitor. 180 milioane de euro, 228 de proiecte aprobate. Marian Serbescu:”Vrem să fim primii, înaintea celor de la Cluj și de la Craiova”
Marian Serbescu este unul dintre prea puținii prefecți din istoria de după ’90 a institutiei care a reusit să se tină departe de disputele politice. După cum chiar el mărturiseste, aspiratiile sale nu sunt legate de politică, ci de administratia publică. La Interviurile 7Est, prefectul Marian Serbescu a vorbit atât despre cele mai vizibile probleme cu care se confruntă administratia locală precum Spitalul Regional de Urgentă sau criza din Consiliul Local provocată de incetarea mandatului viceprimarului Gabriel Harabagiu, dar și despre momentul in care mediul rural va iesi din sărăcie sau despre ce poate să facă Guvernul in această privintă.
Care sunt cele mai importante investitii guvernamentale derulate in prezent si in ce stadiu se află?
Marian Serbescu: Judetul Iasi se află printre primele judete din tară in ceea ce priveste alocările prin Programul National de Dezvoltare Locală (PNDL). Si cu această ocazie vreau să multumesc tuturor primarilor din judet, dar si presedintelui Consiliului Judetean că au realizat proiecte bune pentru care au obtinut finantare. Prin PNDL au fost alocate Iasului peste 1,45 miliarde de lei, in jur de 320 milioane de euro. Aceste proiecte sunt in diferite stadii de implementare si toate vizează investitii in zona de infrastructură. Se modernizează drumuri, poduri si podete, scoli, grădinite, se extind retele de apă si canalizare, dispensare medicale. Astfel, prin ”PNDL I – 2015 – 2019” s-au alocat 647,8 milioane de lei, in jur de 140 milioane euro, pentru 249 proiecte, iar prin ”PNDL II – 2017 – 2020” s-au alocat 827 milioane lei – in jur de 180 milioane euro, pentru 228 proiecte, toate aprobate la finantare.
Totodată, prin Hotărarea de Guvern nr. 356/2017 s-a aprobat Programul de actiuni pe anul 2017 privind proiectarea si executia lucrărilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la constructiile cu destinatia de locuintă multietajate, incadrate prin raport de expertiză tehnică in clasa I de risc seismic si care prezintă pericol public. Avem incluse 6 blocuri din municipiul Iasi.
As aminti aici si eforturile depuse de autoritătile locale, in special de către Consiliul Judetean, pentru atragerea de fonduri europene, proiecte finantate partial si cu fonduri guvernamentale. S-a semnat deja contractul de finantare pentru drumul judetean Iasi – Suceava, in valoare de 73 milioane de euro, care presupune lucrări de modernizare a drumului judetean 282 pe raza a 11 comune, Rediu, Movileni, Gropnita, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belcesti, Ceplenita, Scobinti, Lespezi, Siretel. Un alt proiect important pentru judet este cel al Spitalului pentru Copii ”Sfanta Maria”. Si in acest caz, Consiliul Judetean a semnat deja contractul de finantare care presupune investitii de aproximativ 26,4 milioane de euro.
Totodată, Consiliul Judetean a semnat contractele de finantare pentru restaurarea Muzeelor ”Vasile Pogor” si ”Sfantul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, in valoare totală de aproximativ 10 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile.
Spitalul Regional de Urgentă este unul dintre cele mai importante si de actualitate proiecte ce vizează direct Iasul, iar beneficiile sunt evidente. Cu toate acestea, proiectul a devenit subiect de dispută intre Primăria Iasi si Consiliul Judetean. Cum puteti media acest conflict si cat de mult vă puteti implica in rezolvarea acestuia?
Marian Serbescu: Din punctul meu de vedere, nu doar Spitalul Regional de Urgentă, orice proiect al Iasului, al iesenilor trebuie tratat cu maximă seriozitate de absolut toate autoritătile. De cele mai multe ori este nevoie de un astfel de consens pentru ca proiectele să fie implementate cu succes si intr-o perioadă de timp rezonabilă. Nu vreau să ofer exemple de cooperare de la nivelul altor comunităti locale, dar fiecare dintre noi cred că, la un moment dat, observă cum se lucrează in alte zone. Nu este loc de dispute cand discutăm de proiectele iesenilor. In ceea ce priveste Spitalul Regional de Urgentă, pot să vă asigur că există o cooperare constantă intre Institutia Prefectului, Consiliul Judetean si Primăria municipiului. De cateva luni, in fiecare săptămană este organizată cel putin o intalnire in care se analizează stadiul proiectului. La aceste intalniri particip eu, presedintele Consiliului Judetean, reprezentanti ai Primăriei, sefi de institutii deconcentrate si reprezentanti ai furnizorilor de utilităti. Suntem la faza la care monitorizăm exact fiecare aviz care trebuie obtinut pentru documentatie, astfel incat să nu existe niciun fel de intarziere. Vă pot comunica faptul că astăzi mai sunt de obtinut doar trei avize pentru Planul Urbanistic Zonal, după care urmează eliberarea avizului unic de către Consiliul Judetean si, urgent, aprobarea documentatiei de către Consiliul Local. Vrem să fim primii, inaintea celor de la Cluj si de la Craiova, care să finalizăm documentatia necesară pentru a se putea depune cererea de finantare la Comisia Europeană. Eu spun că la acest moment au fost depăsite orice dispute, dacă ele au fost, si se lucrează in echipă pentru ca iesenii, dar si locuitorii judetelor Moldovei să poată beneficia de acest spital regional.
Ati intervenit personal in problema cozilor de la Postă, Permise sau Finante. Cu toate acestea, problema cozilor este una actuală la mai toate institutiile publice sau alte companii de stat. Cum putem scăpa odată pentru totdeauna de această “boală”?
Marian Serbescu: Activitatea de relatii cu publicul este una dintre prioritătile mandatului meu de prefect. Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, cu totii suntem subordonati cetătenilor. Am verificat personal dacă această activitate se desfăsoară civilizat la o serie de institutii deconcentrate, dar si la nivelul serviciilor publice comunitare aflate in coordonarea Institutiei Prefectului. Eu sper ca intr-un viitor cat mai apropiat să putem scăpa de această ”boală”, cum o numiti. Am discutat cu toti directorii de institutii deconcentrate si le-am cerut să găsească solutii, mai ales că, in cele mai multe cazuri, perioadele foarte aglomerate se repetă in anumite zile din lună. Implementarea unui sistem de eliberare electronică a unor bonuri de ordine, suplimentarea personalului care lucrează cu publicul pentru perioade scurte de timp, in anumite zile, pot fi solutii la indemana lor.
Pot să vă mai spun si că in ceea ce priveste Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple nu mai există cozi, iar activitatea se desfăsoară absolut civilizat. Avem deschise trei ghisee pentru cei care fac programare online si două ghisee pentru cei cu bonuri de ordine. Pe de altă parte, avem incă probleme la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Acest lucru este cauzat de lipsa acută de personal, care nu ne permite să preluăm un număr mai mare de dosare. Se lucrează la capacitate maximă. In urma numeroaselor demersuri făcute la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-a aprobat suplimentarea personalului de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Chiar in această perioadă sunt organizate concursuri, urmand să fie angajate in total sapte persoane. In momentul in care vor veni si acesti angajati, vom deschide mai multe ghisee si sper ca lucrurile să intre in normalitate.
Judetul, si in general mediul rural, suferă la capitolul infrastructură (retele de drumuri, apă, canal). Cu totii am remarcat că Iasul, alături de celelalte judete ale Moldovei, este inapoiat din acest punct de vedere fată de celelalte zone ale tării. Putem recupera acest handicap? Cum?
Marian Serbescu: Asa cum am mentionat deja, principalul instrument de lucru pentru imbunătătirea situatiei privind infrastructura din mediul rural este, in acest an, PNDL. Cred că semnificativă in contextul discutiei despre handicapul fată de alte regiuni este o defalcare a sumelor ce au fost obtinute de autoritătile publice din judet in cadrul acestui program. Cei mai multi bani sunt destinati proiectelor vizand alimentarea cu apă si infiintarea retelelor de canalizare. Pentru iesenii din mediul rural nu mai este suficientă apa din fantană, fosa septică din fundul curtii si ceva piatră spartă pe drum. Reteaua de apă-canal a intrat in orizontul imediat de asteptare pentru tot mai multi săteni. Aici as mentiona si investitiile de peste 232 milioane de euro pregătite de ApaVital in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare. Contractul de finantare pe fonduri europene nerambursabile urmează să fie semnat in perioada imediat următoare.
Demn de mentionat este si faptul că numerosi primari au solicitat fonduri pentru retele de apă-canal destinate obtinerii avizelor de sănătate publică de către unitătile de invătămant din comunele pe care le conduc. Este un inceput frumos de rezolvare a eternei noastre probleme legate de lipsa autorizatiilor sanitare de functionare la scolile si grădinitele din mediul rural. Sume importante vor fi utilizate pentru drumuri, poduri si străzi. Fireste, mai sunt multe de făcut si in acest domeniu, dar faptul că ne aflăm pe drumul cel bun este evident. Că tot am pomenit de invătămant, există foarte multe proiecte de modernizare, extindere sau chiar de construire din temelii a unor unităti de invătămant, pană la nivel liceal. Imbucurător in acest context imi pare faptul că numeroase proiecte sunt destinate construirii de crese si grădinite. Satul iesean are viitor. Dispensarele si spitalele inseamnă alte cateva zeci de proiecte. Este vorba tot de o dotare care tine de setul celor 10 servicii publice inscrise in programul de guvernare. Nu sunt multi ani de cand, trecand chiar prin comune mari si situate la zeci de kilometri de oras, vedeai ferestrele vechilor dispensare bătute in scanduri. Acum, există printre altele si un proiect care vizează construirea unei locuinte de serviciu bransată la toate utilitătile, tocmai pentru a asigura conditii optime medicului de familie local. Judetul nostru recuperează decalajul fată de alte regiuni si recuperează bine.
Subiectul momentului, respectiv excluderea tripletei Chirica-Harabagiu-Iacoban din PSD, a ajuns pe masa dumneavoastră. Care sunt procedurile legale si măsurile pe care trebuie să le luati pentru incetarea mandatului de consilier local a viceprimarului Gabriel Vasile Harabagiu?
Marian Serbescu: Din punctul de vedere al prefectului, situatia nu este una complicată. Prefectul trebuie să respecte legea, iar procedurile legale sunt clare. Prefectul doar constată incetarea mandatului de consilier local, pe baza documentelor prezentate de conducerea partidului si nu analizează diferitele proceduri interne ale unui partid.
Aplicat la speta mentionată de dumneavoastră, primul pas este primirea de către Institutia Prefectului a unei sesizări din partea PSD, semnată de conducerea judeteană a partidului, prin care să fie solicitată constatarea incetării de drept a mandatului. Solicitarea va fi analizată conform procedurii interne oficiale, iar dacă dosarul este complet, se intocmeste si se emite ordinul prefectului prin care se constată incetarea de drept a mandatului, care se comunică părtilor si Consiliului Local. Conform legii, prefectul are un termen de 30 de zile pentru emiterea ordinului de incetare a mandatului, de la depunerea cererii de către partid.
Cum vedeti următoarea etapă a carierei? Administratie publică sau politică?
Marian Serbescu: Sunt un om simplu si intentionez să imi continui cariera in administratia publică. Lucrez in acest domeniu incă din 1998, imediat după ce am obtinut licenta. Pană in anul 2012, timp de peste 14 ani, am lucrat in cadrul Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectia Copilului Iasi, unde am urmat pasii firesti ai unei cariere: inspector debutant, sef de birou, sef de serviciu, director general adjunct. Din 2012 si pană in 2017 am lucrat tot in administratie, in cadrul Cancelariei Prefectului, iar experienta acumulată inclusiv ca director de Cancelarie, mi-a fost extrem de utilă in momentul in care am preluat mandatul de prefect. In concluzie, mă văd in continuare in administratia publică si permanent in slujba cetătenilor.
Sursă: www.7Est.ro
Modificări importante în traficul rutier ieșean
Poliția Municipiului Iași – Biroul Rutier a analizat și a aprobat o serie de propuneri ale Comisiei municipale de Circulație privind o serie de modificări importante în traficul rutier.
Măsura care va impune cele mai multe modificări este cea privind instaurarea circulației în dublu sens pe strada Ornescu. Pentru implementarea acestei decizii au fost dispuse mai multe măsuri. Astfel, pe strada Ornescu, intersecție cu bulevardul Tudor Vladimirescu și intersecție cu strada Elena Doamna, va fi amplasat indicatorul rutier „Circulație în ambele sensuri”. De asemenea, pe strada Ornescu, la intersecția cu strada Elena Doamna va fi amplasat indicatorul rutier „La dreapta”. Instalația de semaforizare amplasată și aflată în funcțiune la intersecția străzilor Elena Doamna – Grigore Ghica Vodă – Ornescu va fi suplimentată prin amplasarea unui corp de semafor adresat conducătorilor auto pe strada Ornescu – intersecția cu strada Elena Doamna. Pe lămpile de culoare roșie și verde ale corpului de semafor care urmează a fi instalat vor fi aplicate săgeți de culoare neagră care indică direcția de deplasare corespunzătoare acestora, respectiv către dreapta (spre Târgu Cucu). În acest sens, interdicția sau permisiunea de trecere impusă de semnalul luminos este limitată la direcția indicată prin aceste săgeți.
O altă măsură propusă de Comisia de Circulație și aprobată de Poliția Municipiului Iași – Biroul Rutier vizează faptul că pe strada Vasile A. Urechia, sectorul de drum până la strada Petre Șchiopu, și pe strada Hatman Șendrea, sensul de mers dinspre Calea Galata către strada Sălciilor, va fi instaurată circulația rutieră în sens unic.
De asemenea, va fi interzis virajul la stânga de pe bulevardul Socola către strada Cronicar Mustea. În acest scop va fi amplasat indicatorul rutier „Interzis a vira la stânga” pe bulevardul Socola intersecție cu strada Bucium, sens de mers dinspre pasajul Socola către Podu Roș.
Totodată, Comisia a decis că efectuarea virajului la stânga de pe șoseaua Nicolina către strada Frumoasa va fi interzisă, în acest sens urmând a fi amplasat indicatorul rutier „Interzis a vira la stânga” pe șoseaua Nicolina, intersecție cu strada Sălciilor, sens de mers dinspre pasajul Nicolina către Belvedere.
Și virajul la stânga de pe bulevardul Socola către strada Mitropolit Veniamin Costachi va fi interzis, în acest sens urmând a fi amplasat indicatorul rutier „Interzis a vira la stânga” pe bulevardul Socola, intersecție cu strada Mitropolit Veniamin Costachi, sens de mers dinspre pasajul Socola către Podu Roș.
Oprirea voluntară pe strada Sărărie, sectorul de drum cuprins între strada Octav Botez și bulevardul Independenței, va fi interzisă. În acest scop va fi amplasat indicatorul rutier „Oprirea interzisă” pe partea dreaptă a străzii Sărărie, sens de mers dinspre strada Octav Botez către bulevardul Independenței.
Stațiile de tramvai situate pe bulevardul Anastasie Panu (Hotel Moldova) vor fi mutate în zona Casei Dosoftei.
De asemenea, va fi desființată trecerea pentru pietoni amplasată pe bulevardul Țuțora în dreptul agenției BRD. În acest sens, se va delimita partea carosabilă de trotuar prin amplasarea de garduri metalice pietonale, pe ambele părți ale arterei, care să cuprindă inclusiv actualul amplasament al trecerilor de pietoni. În plus, pe trotuarul pietonal vor fi amplasate panouri de informare adresate pietonilor cu inscripția „Atenție! Trecere pentru pietoni desființată”.
Indicatorul rutier de orientare și informare „Selectarea circulației pe direcții de mers în apropierea intersecției” pe bulevardul Nicolae Iorga intersecție cu strada Mitropolit Varlaam, sens de mers către bulevardul Socola, precum și pe pasajul Socola, la intersecție cu bulevardul Poitiers, sens de mers către șoseaua Bucium va fi modificat. Pe indicatorul rutier menționat va figura direcția înainte și la dreapta pe banda numărul 1 de circulație.
Stația taxi de pe strada Bucium va fi retrasă. În aceeași zonă va fi montat și un indicator rutier „Oprirea interzisă”, zona de acțiune a acestui indicator urmând să cuprindă o distanță de cel puțin 25 de metri față de colțul intersecției cu bulevardul Socola.
Va fi amplasat indicatorul rutier „Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de … tone”, urmând ca masa totală înscrisă pe indicator să fie stabilită de Primărie în funcție de capacitatea portantă a părții carosabile.
Pe axul bulevardului Nicolae Iorga, la intersecție cu strada Decebal (Complex Podul de Piatră) vor fi amplasate mijloace de separare a sensurilor de mers (popici). În plus, Poliția Municipiului Iași – Biroul Rutier a solicitat amplasarea indicatorului rutier „Interzis a vira la stânga” pe bulevardul Nicolae Iorga intersecție cu strada Decebal (Complex Podul de Piatră), pe sensul de mers dinspre Podu de Piatră către Gara Internațională.
În fine, pe trotuarul din partea dreaptă a străzii aleea Cimitirul Evreiesc, sensul de mers dinspre șoseaua Păcurari, până în dreptul porticului, vor fi montați piloni antiparcare
- Published in Local
Bolnavii muscati de animale turbate risca sa-si piarda viata
Serul antirabic nu are înlocuitor şi este absolut necesar bolnavilor muşcaţi de animale confirmate sau suspectate de rabie.
Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, centru de referinţă în specialitatea de boli infecţioase pentru Moldova, a rămas fără ser antirabic. Produsul farmaceutic absolut necesar bolnavilor muşcaţi de animale confirmate sau suspectate de rabie lipseşte din farmacia spitalului de mai multe zile. Potrivit conducerii de la „Infecţioase”, serul antirabic nu se găseşte în spital întrucât nu a mai fost importat de Ministerul Sănătăţii prin Compania Naţională Unifarm.
„Nu este ser antirabic în spital pentru că produsul nu s-a mai importat. Importurile de seruri şi vaccinuri se fac doar prin Unifarm, distribuitorul unic al Ministerului Sănătăţii, iar acum acest ser nu se mai găseşte. Spitalul a făcut cmandă care pur şi simplu nu se onorează. Avem negaţie la comandă pentru că Unifarm nu are serul. Momentan, nu s-a pus problema să avem nevoie, dar de aici încolo nu ştim“, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
Citeste si: Veste uriasa despre soseaua de centura a municipiului Iasi
În cazul în care un bolnav va ajunge la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi cu suspiciune de rabie, medicii vor cere ajutor de la Ministerul Sănătăţii. Potrivit medicului infecţionist, în lipsa serului antirabic, bolnavii muşcaţi de animale şi confirmaţi cu rabie riscă să-şi piardă viaţa întrucât, pe de o parte, produsul nu are înlocuitor, iar pe de altă parte, rabia este o boală cu mortalitate 100/100.
„ În lipsa serului, nu există niciun fel de soluţie pentru aceşti pacienţi. La bolnavii care au probabilitate mai mare de boală se face serul antirabic şi apoi vaccinul antirabic. La cei care au probabilitate mică de rabie, se face doar vaccinul“, a subliniat dr. Hurmuzache.
Conform medicilor, serul se administrează pentru a introduce în organism anticorpi gata formaţi, care să lupte cu infecţia, în timp ce vaccinul stimulează organismul să-şi creeze anticorpi proprii. Rabia este o boală infecţioasă acută, determinată de virusul rabic, care se transmite la om prin muşcătură. Singura metodă utilă de prevenire a bolii este vaccinarea cu ser antirabic. Rabia, cunoscută şi cu numele de turbare, se manifestă prin febră, tuse, durere la locul muşcăturii, dureri abdominale, stare de agitaţie, spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii, comă şi insuficienţă cardiacă şi respiratorie.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
De la profesor sărac în România, la cercetător de succes în Belgia
În 2010, Vlad Martinuşi a plecat din România, renunţând la postul de asistent din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Acum este cercetător în Belgia, la Universitatea din Liege.
Vladimir Martinuşi are 42 de ani și a decis să plece din ţară din 2010, după terminarea doctoratului la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi. La momentul respectiv, acesta era asistent universitar, însă viitorul nu părea să promită foarte multe, iar plecarea a reușit să-i schimbe viaţa.
„Aveam un salariu de 1.700 de lei, cu tot cu sporul de merit, plus că toate salariile bugetarilor urmau să fie reduse cu 25%, deci aş fi rămas cu vreo 1.200 de lei net. Îl cunoscusem pe celebrul cercetător israelian Pini Gurfil, care mi-a făcut o ofertă de nerefuzat. Gurfil mi-a propus să merg în Israel şi să urmez un stagiu postdoctoral la Technion, cea mai mare universitate tehnică din Orientul Mijlociu. Am acceptat, mai ales că numai bursa de studiu era echivalentul a aproximativ 12.000 de lei, fără să mai vorbesc de faptul că mi se deschideau noi perspective“, a povestit pentru adevarul.ro Martinuşi.
În ultimii ani petrecuţi în România, din cauza situației financiare, care se înrăutățise considerabil, Martinuşi a găsit o nouă metodă de a-şi rotunji veniturile: producea mobilă
„Dădeam meditaţii până îmi curgea sânge pe nas, era foarte greu din punct de vedere financiar. Apoi, în puţinul timp liber de care mai dispuneam, am început să fac mobilă şi s-o vând. Era mai mult un hobby, nu eram eu tâmplar sau mare specialist, dar nici nu cădea mobila în capul oamenilor, plus că aşa mai făceam şi ceva bani“, s-a amuzat Martinuşi.
Odată ajuns în Israel, lucrurile s-au schimbat în bine. S-a adaptat rapid la noul mediu şi şi-a făcut prieteni şi cunoştinţe, mai ales că, spre surprinderea sa, în oraşul Haifa a întâlnit foarte mulţi evrei proveniţi din România.
După trei ani petrecuţi în Israel, cercetătorul ieşean a decis că era momentul să dea curs unei noi provocări. Aşa a plecat din 2013 în Belgia, la Liege, unde a devenit inginer cercetător în cadrul universităţii din localitate.
„Domeniul meu de expertiză se numeşte Astrodinamică fundamentală şi e o ramură a mecanicii cereşti care se ocupă cu studiul mişcării sateliţilor artificiali în jurul corpurilor masive, planete şi sateliţii lor naturali. Lucrez ca cercetător postdoctoral la Universitatea din Liege, în cadrul laboratorului de sisteme spaţiale al Departamentului de Inginerie Aerospaţială şi Mecanică al Facultăţii de Ştiinţe Aplicate, fiind finanţat în primii doi ani (2013-2015) de o bursă europeană Marie Curie, pe care am obţinut-o în urma propunerii unui proiect de cercetare. În Belgia m-am ocupat de formulări analitice care ajută la predicţia rapidă a orbitelor sateliţilor pe termen scurt şi mediu, modelul matematic propus de mine fiind publicat în revista ştiinţifică «Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy» şi implementat în procesorul satelitului Qarman în cadrul misiunii spaţiale QB50“, a explicat Martinuşi. În plus, în ultimii ani el a susţinut numeroase conferinţe şi prelegeri în SUA, Canada, Spania, Italia, Olanda, China şi Rusia.
Citeste mai mult: adevarul.ro