Ieseanul Florin Tugui a cumparat unica fotografie cu Mihai Eminescu facuta la Iasi. Pretul de achizitie a ramas secret
Poetul Mihai Eminescu, a avut oficial doar 4 poze facute de-a lungul vietii sale.
Prima a foat realizata in Praga, anul 1869 la varsta de 19 ani, a doua la Bucuresti 1878, a treia in Iasi 1884, si ultima in 1887 la Botosani.
Conform spuselor lui A.C. Cuza, in notitele sale legate de imprejurimile care au dus la induplecarea lui Eminescu sa faca cea de-a 3 poza in Iasi, povestea ar fi fost urmatoarea.
,, In sfarsit, intr-o zi, vara pe la 1884 profitand de bunele lui dispozitii, l-am luat de pe terasa Hotelului Traian din Iasi pe M. Eminescu, impreuna cu Wilhelm Humpel si cu Petru V. Grigoriu, si asa cum era imbracat in costumul sau alb de vara, ne-am dus cu totii la atelierul de fotografie Nestor Heck, situat pe Strada Lapusneanu, nr. 42, unde a consimtit a se fotografia, insa numai in grup, alaturea de noi. Ne-am si asezat impreuna. Dupa indicatiile noastre insa, fotograful l-a scos numai pe dansul, ceea ce nu putin l-a suparat mai apoi vazandu-se amagit ca un copil.”
Ei bine, dupa zeci de ani, timp in care a fost in Colectile private din Bucuresti, cea de-a treia fotografie se va intoarce la Iasi.
Ea a fost adjudecata de Florin Tugui la o licitatie si acum face parte din colectia lui personala de fotografii.
„Sincer, cred ca este cea mai mare realizare a mea de pana acum in domeniul de fotografie, si anume, de a detine fotografia originala ce i-a apartinut lui Mihai Eminescu. „, declara Florin Tugui.
Primul muzeu al iluziilor din Romania poposeste la Iasi! Iata cum si cand il poti vizita
Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, un vortex tunnel, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe vizitatori pentru prima oară în Iaşi la primul Muzeu al Iluziilor din România, care va fi deschis din data de 8 ianuarie şi până în data de 2 februarie 2018, la Muzeul Municipal Iași. Conceptul este unul unic în România și are un caracter interactiv – vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.
Totodată, proiectul este unul mobil și își propune, să ajungă în toate marile orașe ale României. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.
„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor. „Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor: e o experiență unică să parcurgi tunelul vortex, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte.”
Citește și Un cuplu din Iasi a platit 10.000 de euro pe cel mai scump Revelion | Vezi unde au petrecut iesenii
Muzeul Iluziilor își conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare dintre ele destinată unui alt tip de iluzii
Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel lung de 6 metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.
„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, a completat Filpișan. „Muzeul Iluziilor e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”.
Muzeul va putea fi vizitat pe bază de rezervare, la iasi@muzeuliluziilor.ro sau numărul de telefon 0726519941, 0758365699. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 13 lei. Muzeul Municipal Iași se află pe strada Zmeu nr. 3.
Muzeul Iluziilor este un proiect al Asociației Astronomice Pluto.
text: facebook.com
- Published in Cultură, Divertisment, Local
VIDEO: „Luceafarul” lui Eminescu animat in 3D
Ion Cebotari, un basarabean pasionat de film si arta, a reusit sa creeze animatia in 3D a poeziei „Luceafarul” de Mihai Eminescu. Acesta spune ca 3 luni aproape ca nu a dormit pentru a-si face visul sa devina realitate.
„Luceafarul de Mihai Eminescu a fost pentru mine intotdeauna ceva mai mult decat o poezie. Am patruns in esenta poeziei si am lasat imaginatia sa zboare, m-am dedicat 101% ca sa redau exact toata subtilitatea si esenta strofelor. Am trait de unul singur toate etapele producerii unui film de animatie de la Development, Pre-production, Production si Post production. Am acumulat o experienta enorma si am pus in practica metode de produceri noi pe alocuri unicale”, afirma Ion Cebotari, despre cum a reusit sa aduca „Luceafarul” intr-o animatie 3D.
Citeste si: Un copil în noaptea de Crăciun: „Tati, bradul plânge! Nu îi place aici, hai să îl ducem înapoi în pădure.”
Anamaria Marinca – Actrita din Iasi care le-a dat replici lui Brad Pitt si Shia LaBeouf pe marile ecrane
S-a născut pe 1 aprilie la Iaşi, din părinţi artişti
Mama este violonista la Filarmonica de Stat, iar tatăl a fost actor şi preda la Universitatea de Arte din oraş. Ştie să cânte bine la vioară şi pian, însă a atras-o mai mult actoria, pentru că în lumea filmului se poate exprima mai bine.
Actriţă Anamaria Marinca păşeşte într-un viitor al artiştilor care se fac cunoscuţi prin munca şi talent, construit în şcoala românească de teatru şi film, dar pus în valoare de marea industrie internaţională.
Putea fi un excelent violonist, dar a simţit că se exprima mai bine în actorie, unde şi-ar dori să şi producă în viitor.
E celebră, premiată şi este de 13 ani stabilită în capitala Regatului Unit.
“Plec în Islanda în câteva zile, merg apoi la Berlin, să prezint un premiu. Sper să petrec Crăciunul cu ai mei!”
Vine săptămânal în parcul londonez Waterloo să se relaxeze și să citească poezie alături de alţi artişti britanici. E actriţă, iubeşte teatrul şi improvizaţia, dar de aproape 2 decenii s-a dedicat filmului. A cunoscut succesul internaţional în 2005, odată cu mini-serialul de televiziune Sex Traffic, pentru care a obţinut Premiul BAFTA, şi premiul oferit de Royal Television Society, la categoria Cea mai bună actriţă.
Romanii o cunosc mai bine din 2007, când a jucat în celebrul “4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, pelicula premiată la CANNES
A jucat şi în Filmul Boogie, alături de Dragoş Bucur, şi face parte dintr-o generaţie de actori obişnuiţi să muncească mult, să nu se aştepte la succesul rapid de-a gata. Şi spera să facă în următorii 5 ani un film, are un scenariu şi o poveste pe care ar dori să o regizeze.
A avut roluri până în prezent în peste 20 de lungmetraje, 9 scurtmetraje şi 13 seriale de televiziune. În teatru a jucat într-o piesă în care a fost o oră şi jumătate singurul personaj. A pătruns în marea cetate a filmului american în roluri din Ghost în the Shell (2017), alături de Juliette Binoche şi Scarlett Johansson, dar şi în Fury, când a fost nemtoiaca Irma, care le-a dat replici lui Brad Pitt şi Shia LaBeouf.
În 2018 o veţi putea vedea alături de Glenn Close, într-un film despre un virus care afectează omenirea, şi de Roan Atkinson, într-un serial poliţist.
“La 17 ani am hotărât în secret să fiu actriţă. I-am împărtăşit secretul unei bune prietene. A fost un şoc pentru ai mei, studiam de 12 ani vioară, eram pregătită să dau la Conservator, în teatre se pătrundea foarte greu, viitorul era mult mai incert”.
Citește interviul complet: stirileprotv.ro
- Published in Cultură, Divertisment
Iașul, frate cu un mare oraș al Spaniei
Primarul Mihai Chirica a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că orașul nostru s-a înfrățit cu Sevilia, unul dintre cele mai mari orașe din Spania.
Municipiul Iaşi a devenit primul oraş din România înfrăţit cu oraşul spaniol Sevilla. Pe 23 noiembrie, în capitala Andaluziei a avut loc semnarea festivă a acordului de înfrăţire şi cooperare între Oraşele Iaşi şi Sevilla, la semnare participând alături de primarul Sevillei, Juan Espadas Cejas, şi viceprimarul Iaşului Radu Botez, viceprimarul María Carmen Clarisa Castreño Lucas și Cătălin Mardare, consul general al României la Sevilla. Evenimentul a avut loc în contextul desfăşurării Primului Forum Global al Autorităților Locale din Sevilla, derulat în perioada 22-25 noiembrie 2017, şi care a adus împreună reprezentați ai orașelor de pe 4 continente. „Iaşul este singurul oraş din România şi printre puţinele din Europa care este înfrăţit cu Sevilla, fapt care ne onorează foarte mult. Cu această ocazie, îi mulţumesc domnului viceprimar Radu Botez, care a fost la Sevilla, reprezentându-ne cu cinste acolo. Conducerea oraşului Sevilla doreşte să colaboreze cu noi în acţiunile de revitalizare a mediului de afaceri, cultură, turism, dezvoltarea oraşului și a resurselor umane, educaţie, ştiinţă şi tehnologie, mediu şi orice alt domeniu pe care noi îl considerăm oportun a fi dezvoltat între cele două oraşe. Îi mulţumesc pe această cale primarului oraşului Sevilla, domnul Juan Espadas Cejas, care este şi preşedinte al Organizaţiei Mondiale a Oraşelor începând din acest an”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În cadrul discuţiilor purtate la Sevilla, primarul Juan Espadas Cejas a adresat Iaşului invitația de a participa la ediția din anul următor al Forumului Global al autorităților locale, pe care îl dorește un pilon în crearea unei rețele de orașe și de specialiști care să contribuie la identificarea de soluții pentru problemele comunităților.
Sevilla este capitala regiunii autonome Andaluzia, fiind al patrulea oraș ca mărime din Spania, cu o populație de aproape 700.000 locuitori în oraș și de peste 1.400.000 în zona metropolitană.
Oraşul spaniol are trei clădiri istorice declarate Patrimoniu Mondial: Catedrala, Palatul Regal Alcázar și Arhiva Indiilor. Ca parte a provocărilor sale majore viitoare, Sevilla va celebra istoria și cultura prin proiecte de anvergură, cum ar fi Anul Murillo, în 2017-2018, sau 500 de ani de la prima călătorie în jurul lumii, care va au loc între 2019 și 2022.
”Avem memorandumul semnat. Sevilia ne-a ales pe noi din Organizația Mondială a Orașelor. Enumerarea orașelor a început cu Iașul, care a fost singurul oraș din România citat și printre puținele din Europa. Este onorant pentru noi și îi mulțumesc și viceprimarului Radu Botez, pentru că ne-a reprezentat cu succes”, a declarat Mihai Chirica.
Această relație de colaborare are drept scop revitalizarea mediului de afaceri, cultură, turism, dezvoltarea resurselor umane și a educației.
O importantă clădire din centrul Iașului va fi demolată în luna decembrie
Directorul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, a anunțat faptul că o importantă clădire situată în centrul istoric al Iașului va fi demolată până la Crăciun. Este vorba despre cinematograful Tineretului, clădire situată pe Bulevardul Lăpușneanu.
”Am obținut toate avizele pentru demolare, chiar și de la Comisia de monumente, de la Primărie și de la Prefectură. Suntem în faza de proiectare a acestei operațiuni de demolare, iar marele nostru avantaj este faptul că această clădire nu este monument istoric. Noi ne dorim foarte mult ca până la începerea sărbătorilor de iarnă să reușim să culcăm la pământ această clădire. Vrem asta nu doar din cauza aspectului urât și neigienizat în kilometrul 0 al Iașului, dar mai ales din perspectiva siguranței”, a declarat managerul Ateneului, Andrei Apreotesei.
Pe locul actualei clădiri, va fi construită o alta, care va deservi evenimente culturale. De asemenea, în Coloseumul Bragadiru îşi vor putea desfăşura evenimentele şi Centrul Cultural Francez, cel German şi British Council.
- Published in Cultură
Motive de mandrie: Miruna, fetita din Iasi, campioana mondiala la sah!
La doar 13 ani o romanca din Iasi este campioana mondiala la sah
La vârsta la care alți copii sunt fascinații de jucării sau gadgeturi, Miruna stăpânește cu măiestrie sportul minții
Se antrenează de când avea șase ani,iar roadele muncii ei s-au văzut în urmă cu câteva zile. Este campionă mondială!
Miruna Lehaci, campioană mondiala la șah: „M-a atras pentru că este deosebit de celelalte sporturi. Nu alergi, nu sari.Stai și te gândești”
Este în clasa a șasea și își împarte timpul între școală și șah.
Elena Calistru- director Colegiul Național Iași: “Este un copil exceptional, cu rezultate foarte bune la învățătură, cu o medie generală aproape de 10. Ascunde în spate foarte multe ore de muncă”
Miruna are casa plină de medalii, însă ultima, cea de campionă mondială, a fost obținută cel mai greu.
Pe langa olimpiada de sah, aceasta participa si la alte olimpiade scolare. Fetita a declarat ca la sah, matematica o ajuta sa calculeze, dezvoltandu-l astfel mintea.
Mama Mirunei a declarat ca își incuraja tot timpul părintii, spunandu-le ca poate împaca foarte bine școala cu pasiunea pentru șah.
Vasile Manole –antrenor: „A fost o luptă foarte puternică, mai ales cu jucătoarea care a ieșit pe locul 2, departajarea s-a realizat abia în ultima rundă.”
Miruna nu a fost singura care a obținut medalii la această olimpiadă, Romania obtinand o medalie de aur, una de argint și patru de bronz.
Un singur iesean a vrut sa castige cei 10.000 de lei oferiti de Primaria Iasi. Care erau conditiile
Primaria Iasi a lansat un concurs de idei, prin care s-a dorit conceperea unui simbol reprezentativ pentru capitala Moldovei, Iaşi – oraş centenar. Acesta urmeaza a fi amplasat in zona Aeroportului Iasi, dar si intr-o zona publica sau intr-un parc din oras.
Chiar daca municipalitatea a anuntat faptul ca ofera 10.000 de lei pentru cel care va avea cea mai buna idee pentru simbolul reprezentativ al orasului, o singura persoana a depus documentatia necesara inscrierii. Alti 8.000 de lei ar fi fost impartiti de locurile 2 si 3.
Primaria Iasi nu a facut deocamdata publica singura idee pe care a primit-o in cadrul concursului.