CSM Politehnica Iași ar putea deveni unul dintre cluburile europene cu un muzeu dedicat în totalitate suporterilor. Inițiativa îi aparține chiar unui suporter al echipei din Copou, care, în ultimii șapte ani, s-a implicat total în acest proiect.
Alexandru-Andrei Macarie are 25 de ani, este absolvent al Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și vine la stadionul Emil Alexandrescu de la vârsta de 10 ani. Pasiunea de a colecționa materiale cu echipa orașului său a început din momentul în care a pășit pentru prima oară pe stadion, la derby-ul Moldovei, împotriva celor de la FC Vaslui. ”Echipa a fost înființată în anul 1945, iar cel mai vechi material din colecția personală datează din anul 1947, fiind o carte de membru cu Asociația Sportivă Politehnica Iași. Cel mai valoros material din punct de vedere sentimental rămâne programul de meci Politehnica Iași – FC Vaslui din sezonul 2003 – 2004. A fost primul meu meci la care am participat pe stadionul Emil Alexandrescu, alături de tatăl meu”, a declarat Alexandru.
Totul a început mai mult ca o joacă a unui copil de gimnaziu, dar, în momentul în care colecția a devenit tot mai mare, a apărut și ideea înființării unui muzeu dedicat exclusiv echipei de suflet. ”Pasiunea mea a început în urmă cu 7 ani, iar tot ce am strâns până acum, a fost obținut prin numeroase schimburi prin intermediul Poștei Române sau discuții repetate pe internet. La fiecare eveniment sportiv la care am participat înainte de anul 2010, am păstrat biletul sau programul de meci și am avut încă de la început materiale la care am adăugat altele pe parcursul acestor ani. Suma investită până în prezent în colecția personală nu o știu cu exactitate, însă sunt sigur că echivalează cu achiziționarea unei mașini bune. Ideea muzeului am dezvoltat-o la începutul anului 2012, însă nu am creat o pagină specială pentru a posta materialele obținute în primii 2 ani, ci am preferat să fac asta pe profilul personal într-un album numit: ,,Tradiție, renume și istorie”, fiind o pasiune care mă definește în totalitate. Un an mai târziu, a apărut în Peluza Nord Iași steagul ,,Mi-e dor de Poli”, la crearea căruia m-am implicat activ. Sloganul pe care l-am ales încă de la început pentru a reprezenta proiectul Muzeul Politehnica Iași a fost Tradiție, Renume și Istorie, 3 cuvinte care exprimă în mod succint sentimentele mele pentru echipa favorită, iar sintagma ,,Mi-e dor de Poli” a devenit motiv de ambiție de-a lungul timpului, dorindu-mi ca echipa sa redevină acea forță care ne unește pe toți”, a mai spus suporterul ieșean.
Proiectul este dedicat exclusiv fotbalului ieșean, axându-se în totalitate pe Politehnica Iași. Deși spune că respectă și apreciază și celelalte sporturi practicate în Iași, preferă ca obiectele colecționate să facă referire doar la echipa de fotbal din dealul Copoului.
Colaborări cu peste 50 de persoane din toată lumea!
Majoritatea obiectelor deținute de Alexandru au fost obținute prin colaborări cu alți pasionați din țară, dar și din străinătate. ”Până în prezent am interacționat cu peste 50 de colaboratori cărora vreau să le mulțumesc pe această cale pentru ajutorul acordat. Cel mai interesant moment a fost în anul 2012, când am primit din Brazilia un bilet de la meciul Politehnica Iași – Ceahlăul Piatra Neamț. În prezent îl dețin de 6 ori, dar pentru acea vreme, a fost un moment special. Vreau să le mulțumesc și persoanelor care au acceptat de-a lungul anilor să-mi doneze sau să-mi vândă la un preț modic diferite materiale cu C.S.M.S./Politehnica Iași. Am primit materiale de fotbal de la actuali și foști fotbaliști ai Politehnicii Iași, cum ar fi: Andrei Cristea, Marius Constantin Vintilă, Vlad Andrei Soponariu, Dan Florin Croitoru, Bogdan Mihalache, Leonard Cănănău, Ciprian Brighiu, Ilie Constantin, dar și de la prof. Dănuț Cănănău”. În ultimul timp, chiar și suporterii Politehnicii Iași au donat muzeului materiale cu însemnele alb-albastre.
La sfârșitul acestui an, colecționarul a decis să creeze pagina de Facebook Muzeul Politehnica Iași. Alături de Alexandru, în administrarea paginii de facebook s-a implicat și prietena sa, Florentina.
”În ultima perioadă, am luat legătura cu mai mulți foști și actuali fotbaliști ai Politehnicii Iași, dar și cu alte persoane implicate în fenomen, care mi-au acordat toată încrederea și sprijinul lor. Mulți mi-au susținut ideea că trebuie creat un astfel de muzeu la Iași”.
Andrei Cristea: ,,Mult succes în noul proiect, vă susținem și avem nevoie de un astfel de muzeu la Iași. Suntem alături de voi, cum și voi, de altfel, sunteți alături de noi.”
Marius Constantin Vintilă: ,,Salutăm toți suporterii Politehnicii Iași, suntem alături de acest proiect frumos și vă urăm succes pe viitor și sperăm să vină cât mai mulți foști fotbaliști alături de Muzeul Politehnicii Iași!”
Vlad Andrei Soponariu: ,,Suntem alături de Muzeul Politehnica Iași și vă dorim mult succes în acest nou proiect! Așteptăm cât mai mulți fotbaliști să vină alături de voi!”
Ciprian Paraschiv: ,,Susțin din inimă proiectul Muzeul Politehnica Iași! Cine a jucat sau a fost cu sufletul alături măcar o secundă de acest nume cu rezonanță istorică în fotbalul românesc, știe că pe viață îi va curge prin vene sânge alb-albastru. Sărbători fericite și haideți cu toții să fim aproape de Politehnica Iași! La mulți ani!”
Răzvan Pleșca: ,,Sunt Răzvan Pleșca și susțin și eu Muzeul Politehnica Iași!”
Cristian Bratu: ,,Salut pe această cale toți suporterii Politehnicii și ne bucurăm foarte mult că există un astfel de muzeu la Iași. Felicit foarte mult această inițiativă și suntem alături de voi și sper ca și alți colegi de-ai mei să se alăture acestui proiect. Vă pup!”
Bogdan Mihalache: ,,Vă felicit pentru proiectul vostru, este un proiect minunat. Iașul avea nevoie de un astfel de proiect, Poli este o echipă minunată, Iașul este un oraș minunat. Forza Poli! Sărbători fericite!”
Prof. Dan Cănănău: ,,Mă bucur pentru această inițiativă și vă rog să susțineți Muzeul Politehnica Iași!”
Neculai Ciulu: ,,Doresc să urez mult succes Muzeului Politehnicii Iași și inițiatorului acestuia și pentru că suntem în prag de sărbători, doresc să transmit tuturor suporterilor și iubitorilor de fotbal: la mulți ani, sărbători cu bine și mulți ani binecuvântați! Felicit din nou această inițiativă, o inițiativă frumoasă, o inițiativă care descoperă și descoase întreaga istorie. La mulți ani!”
Pe viitor, suporterul dorește să ducă proiectul la următorul nivel și să realizeze acest muzeu în format fizic, nu doar în mediul online. Pentru aceasta, însă, Alexandru va avea nevoie și este dispus să colaboreze cu Primăria Iași și cu clubul de fotbal, primind chiar promisiuni, neoficiale deocamdată, în acest sens.
Înaintea sărbătorilor de iarnă, o primă colaborare a fost semnată între administratorii paginilor de facebook Muzeul Politehnica Iași și Fan Club Politehnica Iasi 1945. Aceștia au ajuns la un acord privind schimbul de materiale, articole, clipuri video&audio, etc. cu însemnele echipei fanion a Iașului. ”Considerăm că această colaborare era necesară deoarece împreună deținem numeroase materiale sportive (tricouri, bilete, programe, fanioane, insigne, etc.) și dorim să păstrăm vii momentele frumoase ale echipei din dealul Copoului prin promovarea acestora în primă fază în mediul online”, au declarat cei doi.
Echipa Ești din Iași a fost în aceste zile acasă la Alexandru, acolo unde acesta ține toată colecția alb-albastră, fiind impresionată de materialele pe care colecționarul le-a adunat de-a lungul anilor. Câteva dintre acestea pot fi văzute în galeria foto de mai jos, iar întreaga colecție urmează a fi prezentată pe pagina de Facebook Muzeul Politehnica Iași .
Suntem alături de cel mai important proiect dedicat în exclusivitate suporterilor ieșeni și sperăm ca CSM Politehnica să nu rămână indiferentă acestuia și să devină unul dintre cluburile europene cărora le pasă de tradiție și istorie.