Ştefan Costin (22 de ani) este unul din tinerii care se implică an de an în acţiuni caritabile destinate copiilor cazaţi în centrele de plasament din Piatra Neamţ. El însuşi crescut într-un orfelinat, Ştefan a înţeles cel mai bine câtă bucurie poate aduce un gest făcut pentru copiii aflaţi în grija sistemului de protecţie al statului.
Povestea lui Ştefan Costin începe la sfârşitul anului 1994, pe 30 decembrie (imediat ce a scos primul scâncet a fost abandonat la Casa de Copii din Piatra Neamţ). Între gratiile reci ale pătuţului a petrecut cinci ani, răstimp în care a avut ca prieteni doar asistentele care aveau grija lui.
La 5 ani şi-a găsit o nouă familie, oferită de Elena şui Gheorghe Costin, care l-au adoptat pe micuţul Ştefan
A crescut alături de ei şi a cunoscut o nouă viaţă. După ce a terminat gimnaziul s-a înscris la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, la Secţia Patrimoniu Cultural. I-a avut ca profesori coordonatori la Pictură pe Dan Ţîrdea şi Oana Grădinaru, care l-au ajutat pe tot parcursul şcolii.
„Am crescut într-o casă de copii până la vârsta de 5 ani, după care am fost înfiat de o familie. După curmat apoi studiile la Seminarul Teologic Veniamin Costachi, la secţia Patrimoniu Cultural, apoi am ales Facultatea de Agronomie din Iaşi. După moartea tatălui m-am transferat la Facultatea de Geografie şi Geologie, acum fiind în anul II“, spune Ştefan.
„În anii de seminar am participat la câteva concursuri, iar cei mai buni pictori au organizat o expoziţie de lucrări la Parlamentul României, în decembrie 2013. În ultimul an am obţinut nota 10 la atestatul de specializare în domeniul picturii.”
Citește și Revelionul la Iasi: La Palat va concerta un artist surpriza | Vezi tot programul
El nu a ales să-şi desăvârşească arta prin studii superioare şi a dat admitere la Facultatea de Agricultură, Secţia Montanologie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi: „Am ales agronomia în urma îndrumării părinţilor. Este ceva frumos fiindcă procesul de însămânţare şi de dezvoltare a unei plante este asemănător celui creşterii unui copil. Dacă îi oferi tot ce îi trebuie planta va creşte mare şi va da rod. La fel este şi cu cei mici – dacă le oferi dragostea de care au nevoie vor creşte şi se vor realiza în viaţă.”
Începând din 2014, în fiecare an, tânărul a iniţiat mai multe acţiuni caritabile desfăşurate în prejma sărbătorilor de Paşte sau de Crăciun
Implicând persoane din categorii sociale şi profesionale diverse, el a reuşit să bucure copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alexandru Roşca, sau micuţii internaţi în Spitalul Judeţean Neamţ
„Anul acesta, pe 19 decembrie, vom organiza din nou o astfel de acţiune la Hotel Central Plaza din Piatra Neamţ. Copiii de la C.S.E.I. Al. Roşca vor primi cadouri, dar vor avea şi ocazia să înveţe ce înseamnă voluntariatul în cadrul unui workshop“, a precizat Ştefan Costin.
Citește și Batrani ai nimanui in Romania. Viata unei batrane de 84 de ani, uitata de familie si de stat
VISUL LUI ŞTEFAN: UN CENTRU PENTRU COPIII SĂRMANI
Ştefan are în plan ca după ce va finaliza studiile superioare să înfiinţeze un aşezământ destinat copiilor şi familiilor sărmane. Chiar dacă planul este relativ îndepărtat, el are deja în minte cum va arăta acest proiect.
„Vreau ca acest centru să fie undeva în afara oraşului Iaşi, pentru că ideea e să fie organizat pe principii de autogospodărire. Familiile defavorizate care vor locui acolo vor lucra la o microfermă, pentru a se putea întreţine. Copiii vor fi îngrijiţi de asistenţi maternali. Sunt multe persoane care mi-au promis că-mi vor fi alături şi cred că dacă este comunicare se poate face orice“, a precizat Ştefan Costin.
surse: ziarulevenimentul.ro / adevarul.ro