Părinţii unei fetiţe de 8 ani, din județul Iași, slăbită de cancer, nu vor să continue tratamentul copilei. Motivele par preluate din povestea unui alt copil din Iași, a cărui mamă refuza în luna iulie a acestui an tratamentul pentru băiatul său, care suferea de o afecțiune gravă a inimii. Sunt dezamăgiţi că, după o operaţie ce le dădea speranţe, boala a recidivat.
Copila a început să lupte cu boala când avea patru ani. Medicii i-au pus un diagnostic dur: o formă rară de cancer la rinichi. În acelaşi an a fost operată, iar părinţii fetiţei au început să spere.
Boala a recidivat apoi şi a fost nevoie de încă o intervenţie chirurgicală în 2016 urmată de alta acum câteva luni. Medicii spun că micuţa pacientă trebuie operată acum din nou. Părinţii nici nu vor să mai audă.
Cazul pare să fie o reluare a celui mediatizat în luna iulie a acestui an, când mama unui băiat în vârstă de 12 ani care suferea de o afecţiune congenitală a inimii ce îi punea viaţa în pericol, refuza tratamentul de câțiva ani buni, crezând că de fapt medicii ar vrea să vândă organele copilului.
Acest caz a fost soluționat într-un final, iar băiatul are în sfârșit o șansă la o viață normală.
Lipsă de încredere în medici și frică de organe furate
Petru Nedelcu – tatăl copilei: „Nu mai am încredere în doctori. Se poate altceva. Eu ştiu ce fac doctorii în sala de operaţii? Se poate să îi ia organele”.
Maria Nedelcu – mama copilei: „Şi dacă eu mă duc acum la sala de operaţie şi o taie, se vindecă? E cancer feminin”.
Medicii au încercat în fel şi chip să le explice părinţilor că încearcă să facă tot ce pot pentru fetiţa lor, dar nu au avut cu cine discuta.
Dr. Solange Roşu – purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” Iaşi: „Evoluţia acestui caz este strict legată de terapia care poate fi efectuată doar în spital.”
Medicii de la Spitalul „Sfânta Maria” Iaşi, unde a fost internată ultima dată fetiţa, au cerut ajutorul celor de la Protecţia Copilului.
Luminiţa Lupu – asistent social Răducăneni, jud. Iaşi: „Încercăm să consiliem mama, poate reuşim, totuşi, să se intervină chirurgical, în speranţa că fetiţa mai are o şansă.”
Dacă nu reuşesc să convingă familia, cei de la Protecţia Copilului vor cere în instanţă suspendarea drepturilor părinteşti şi trecerea copilei de 10 ani în custodia statului, pentru a fi tratată.
sursa: digi24.ro