TOTUL A ÎNCEPUT la IAȘI
• Prima universitate românească, Universitatea “Al. I. Cuza”, a fost înființată la Iași, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogalniceanu. Sediul actual a fost inaugurat la 21 octombrie 1897, în prezența Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Palatul Universității este opera arhitectului Louis Blanc si a fost construit pe o suprafață de 100.000 mp. Clădirea combina stilurile clasic si baroc, iar monumentala intrare centrală, cu doi lei masivi, de piatră, duce in „Sala Pașilor Pierduți”, renumita prin ample picturi murale, realizate de Sabin Bălașa. La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” s-au format profesori universitari si savanți de prestigiu, precum: Grigore Cobălcescu, Petru Poni, Alexandru Philippide, Alexandru D. Xenopol, Dragomir Hurmuzescu, Alexandru Miller, Octav Mayer, Gheorghe Brătianu, Grigore T. Popa, Gheorghe Platon, Alexandru Zub, Ștefan Procopiu, Constantin Ciopraga, Gheorghe Ivănescu ș.a.
• Primul teatru național românesc, Teatrul Național “Vasile Alecsandri” a fost construit in Iași (1894 -1896), conform planurilor celebrilor arhitecți vienezi Fellner si Helmer. A fost inaugurat la 1 decembrie 1896, concomitent cu uzina electrică a teatrului, marcându-se astfel începutul iluminatului electric în Iași. În anul 1956, cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, prezentat pe scena teatrului, Teatrul Național a primit numele marelui poet, dramaturg si om de cultură Vasile Alecsandri (1821 – 1890).
• Primul monument românesc, Obeliscul cu lei a fost amplasat în noiembrie 1834, in Parcul Copou, din Iași, în semn de recunoștință față de Rusia si Turcia, pentru prima lege de organizare politică, juridică si administrativă, “Regulamentul Organic”(1832). Impresionantul monument de piatră, a fost realizat de către arhitecții Johan Freywald si Mihail Singurov, conform proiectului elaborat de Gheorghe Asachi. Cu o înălțime de 13 m și o greutate de 10 tone, având la bază un postament solid, obeliscul este sustinut de patru lei masivi, de piatră, sculptati de catre Johann Semser, la Lemberg.
• Prima tipăritură de pe un teritoriu romanesc, un Liturghier (1508), tipărit de ieromonahul sârb Macarie (în prezent expus la Casa Dosoftei).
Citește și Primele autocare cu pelerini au ajuns deja in Iasi. Randul la moaste era deja facut
• Prima Grădină Botanică din Principatele Române (Iași, 1856) a fost înființată de medicul si naturalistul Anastasie Fătu. Suprafața actuală este de aproximativ 100 ha si include circa 2.000 de specii de arbori, arbuști și plante din diverse continente. Este cea mai mare grădină botanică din România și una dintre cele mai mari din Europa.
• Primul Muzeu de Istorie Naturală din Principatele Române (Iași, 1834) avea drept scop sa prezinte vizitatorilor bogățiile pământene si subpământene ale Moldovei, precum si curiozități din alte părți ale lumii.
• Primul muzeu memorial literar din România, Bojdeuca lui Ion Creanga a fost inaugurat în Iași, la 15 aprilie 1918. În această casă din zona Țicău a locuit scriitorul Ion Creangă, din iulie 1872, pana la moartea sa (31 decembrie 1889). Aici s-a cunoscut și s-a împrietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris întreaga sa operă: Povești, Povestiri, Amintiri din copilărie.
• Primul teatru evreiesc din România și din lume a fost înființat (Iasi, 1876) de către dramaturgul Avram Goldfaden (1840-1908), la „Pomul Verde”. O placă inscripționată, orientată spre Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, în esplanada – parc, amintește despre existența acestui teatru.
• Prima școală medicală cu caracter universitar, din România, Școala de chirurgie a fost înființată la Iași, de către Nicolae Negura si inaugurată la 30 noiembrie 1859, cu sprijinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Instituția a funcționat in localul Academiei Mihăilene. Activitatea didactică s-a desfășurat în limba română. Școala de chirurgie a fost precursoarea directă a Facultății de Medicină din Iași.
• Sinagoga Mare, prima casă evreiască de rugăciune din România a fost construită la Iași (1659-1670). În exterior clădirea este simpla; interiorul este ornamentat si dotat cu obiecte de cult specifice, candelabre, sfeșnice valoroase etc
• George Emil Palade, primul român laureat al Premiului Nobel s-a născut la Iași (1912 – 2008); în 1961 a devenit membru al Academiei de Științe din S.U.A. În colaborare cu Keith Porter, a editat revista „The Journal of Cell Biology”, cea mai importanta publicație științifică în domeniul biologiei celulare (1955). În 1974 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină. La 12 martie 1986, Președintele S.U.A., Ronald Reagan, i-a decernat Medalia Națională pentru merite deosebite în domeniul științei.
• Prima femeie profesor universitar din România, Elena Puscariu-Densusianu (1875-1966), a organizat și a condus, în calitate de medic, prima Clinică de Oftalmologie (Iași, 1920), fiind totodată, la nivel mondial, prima femeie profesor universitar la o clinică oftalmologică.
• Prima femeie medic chirurg din România, Marta Trancu-Rainer (judetul Iași, 1875 – Bucuresti, 1950) a absolvit Facultatea de Medicină din Iași; a efectuat intervenții chirurgicale în timpul Primului Război Mondial, salvând sute de vieți; a devenit membră a Academiei de Medicină din România (1935) și membră de onoare a Societății de Biologie din București.
• Prima femeie avocat din România, Ella Negruzzi (judetul Iași, 1876 – București, 1948) a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1913); a fost prima femeie avocat admisă în barou; a activat pentru acordarea drepturilor social-politice ale femeilor, implicându-se, alături de intelectuali români, în combaterea fascismului si războiului, pledând pentru libertate si independența națională.
Citește și In apropierea municipiului Iasi, zona intesata de mine de razboi
• Grigore Cobălcescu (1831-1892) a fost primul profesor de geologie si mineralogie de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași; membru al Academiei Române (1886), creatorul școlii românești de geologie, inițiatorul cercetărilor geofizice din România; a editat primul manual de geologie – “Elemente de geologie pentru clasele gimnaziale” (1859); a elaborat prima lucrare științifică de geologie, “Calcarul de la Rapidea” (1862), ambele in limba română.
• Prima societate științifică românească – Societatea de Medici și Naturaliști, a fost înființată la 18 martie 1833, la Iași, cu sediul in clădirea unde in 1834 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală.
• Eduard Gruber (1861-1896) a fost primul cercetător din România in domeniul psihologiei artei; a fost primul român care a obținut titlul științific de doctor in psihologie, la Leipzig (1893); la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași a înființat primul laborator de psihologie experimentala din România (1893).
• Primul tratat de chimie fizică din Romania – publicat la Iași, în patru volume, 1921-1929; autorul tratatului, Petru Bogdan, a fost profesor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru al Academiei Române, întemeietorul școlii de chimie-fizică din România (1913).
• Primul laborator de electricitate din România înființat la Iasi, in anul 1910, la Facultatea de Științe (transformată in 1913, in Institutul Electrotehnic), a fost organizat de Dragomir Hurmuzescu (1865-1954), membru al unor societăți științifice europene (Germania, Franta), membru al Academiei Romane (1916) si membru fondator al Academiei de Științe din România.
• Prima hologramă 3D într-un muzeu memorial din România – Iași, februarie 2012 îl reprezintă aproape identic pe Mihail Kogalniceanu (în interpretarea actorului Nicolae Urs). Înregistrarea poate fi vizionată și audiată în cadrul Muzeului Memorial „Mihail Kogalniceanu”.
• Primul român membru al Academiei Regale de Științe din Berlin, Dimitrie Cantemir (1673-1723) – Domnitorul Moldovei (Iasi, 1710–1711) a devenit, in iulie 1714, membru al Academiei Regale de Științe din Berlin (președinte – Gottfried Wilhelm Leibniz). Prima lucrare științifică despre muzica islamică (1704) – “Cartea muzicii” (în limba turcă), prima creație literară în limba română (și greacă) – “ Istoria hieroglifică ” (1705), prima prezentare etnografică și prima hartă geografică a Moldovei, în lucrarea “Descriptio Moldaviae” – (în limba latină, 1714–1716, la solicitarea Academiei din Berlin si publicată la Hamburg, in 1769-1771), primul eseu filosofic din literatura română, compus după modelul Dialogurilor lui Platon – “Divanul” sau “Gâlceava înțeleptului cu lumea” sau “Giudetul sufletului cu trupul” (Iasi, 1698) sunt câteva din lucrările remarcabile, grație cărora Dimitrie Cantemir este “domnitorul” umanist, moldovean si european, al științelor si literaturii din toate timpurile.
• Prima operetă românească, “Baba Harca” (text, Matei Millo) a cărei muzică a fost compusa de violonistul, profesorul, compozitorul și șeful de orchestră, Alexandru A. Flechtenmacher (1823, Iasi – 1898, Bucuresti), a fost prezentată în premieră la Teatrul Mare din Iași (sediul inițial, din Copou), la 26 decembrie 1848. Alexandru Flechtenmacher a compus muzica si pentru alte creații dramatice, scrise de Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Constantin Negruzzi, cât și melodia imnului “Hora Unirii”, pe versurile lui Vasile Alecsandri, la unirea Principatelor Romane (1859).
Sursa: turism-iasi.ro
Prima Academie de Detectivi Particulari din Europa de Est la Iași a fost înființată in 1991 in Str. Lascar Catargi nr 25 b.
Prima Asociație Sportiva Apărătorii Patriei din Romania (a tuturor structurilor de apărare, ordine publică, siguranță națională, justiție, jandarmerie, ISU demolată de Primarul Nichita Gheorghe si Chirică Mihai pe baza unui raport făcut de cumătra Tulnica Mihaela, cu Giorgel Grumeza, Denisa Liliana Ionașcu la cererea Clanului Mafiei Imobiliare Transfrontaliere Diaconu Cristian de la Fidelia Casa
Foarte frumos articol ! Documentat si explicat impecabil!
Mulțumesc !
Ce valoreaza Romania fara „dulce targ al iesilor”?Mai nimic!
NU SE AMINTESTE NIMIC DE STEFAN PROCOPIU, PROFESORUL UNIVERSITAR SI FIZICIANUL CARUIA BOHR I-A SUBTILIZAT DESCOPERIREA SI A LUAT PREMIUL NOBEL. TOT LA IASI A ABSOLVIT LICEUL INTERNAT TRAIAN LALESCU, UNUL DIN CEI MAI EMINENTI MATEMATICIENI AI LUMII, NU ATI AMINTIT NIMIC DE DUMITRU MANGERON, MATEMATICIAN DE GENIU (ECUATIILE CARE-I POARTA NUMELE SPUN MAI MULT DECAT POT EU, IAR ARTICOLUL SCRIS DE ION MANZATU CRED CA NU ARE EGAL IN OMAGIEREA ACESTUI GENIU CITITI: https://cititordeproza.wordpress.com/2011/10/19/portrete-dumitru-mangeron/).
Postarea Doamnei Luminitza Boerescu este excelenta si nu cred ca a vrut sa scrie o carte, dar ideia cu nume suplimentare de catre Mr or Mrs Oprescu poate face obiectul unei carti si Oprescu nu este OPRIT sa o scrie sa o apreciem si noi. CONGRATULATIONS LUMINITA BOERESCU pentru postarea interesanta ca de fapt toate postarile domniei voastre!
Romania s-a nascut la Iasi sub mana lui Cuza! Romania Mare s-a nascut la Iasi dupa ce moldovenii au luptat cu indarjire castigand practic primul razboi mondial. Primele miscari la revolutia din 89, inabusite de comunisti au inceput la Iasi.
MANGERON PREDA LA INSTITUTUL POLITEHNIC IN TIMPUL STUDENTIEI MELE 1961-1966 SI LA-AM VĂZUT DE MULTE ORI, STUDENTII DE LA POLI NE ATRAGEAU ATENTIA CA ESTE O MARE SOMITATE/ IN ACES PERIOADA SE MAI JUCA „CHIRIȚA” CU TALENTATUL ……(of, baba roza!), CARE NE DĂDEA AUTOGRAFE FETELOR…..
Da.aveti mare dreptate
gresit. prima universitate a fost Academia Mihaleana, fondant de catre Domnitorul Mihail Sturdza
Frumos articol !
Pacat ca am cedat asa usor in 1859 ,si am acceptat capitala sa fie in alt oras !
Pacat !
Da, a fost compromisul necesar crearii principatelor, domn moldovean, capitala in Tara Romaneasca. Stim bineinteles ca platim de peste 150 de ani decizia de a ne lasa pe mana „fratilor” de la sud!!!
Foarte frumos articol despre Iasi si despre” Totul s-a nascut la Iasi”. Eu nu vazusem Iasiul ,pana in august 1979 ,cand ,dupa terminarea Facultatii de industrie alimentara,la Galati,m-am prezentat conform repartitiei guvernamentale ,la post,la Fabrica de Bere ,la Iasi.Am facut stagiatura la Iasi,mi-a placut foarte mult orasul,dar apoi m-am casatorit cu un fost coleg de facultate,ardelean,sibian chiar ,si am ajuns la Deva unde primise el repartitie.Intotdeauna am sustinut Moldova,ca fiind o pepiniera de oameni valorosi in toate domeniile,dar mai ales in cultura,arta.Ma bucur ca cineva s-a gasit sa scrie asa frumos despre Iasi si despre oamenii din aceasta zona.Eu sunt vranceanca la origini,dar desi mai multi ani am de cand sunt in Ardeal,decat in locurile mele natale,pot spune ca de cate ori merg la casa parinteasca din Maicanesti ,Vrancea,vin cu bateriile incarcate la Deva pentru un an de zile ,cand merg iarasi.Maicanestiul asta ,este in zona de campie ,dar imi place asa cum este,fiindca acolo m-am nascut si am facut scoala generala,apoi liceul si facultatea la Galati ,care era la vreo 60 de km.de comuna mea.In fiecare an abia astept sa merg in comuna mea natala,sa-mi vad rudele,sa merg la mormintele parintilor,bunicilor,fratilor…,Fiecare zona a Romaniei are frumusetea ei,dar acolo unde iti sunt radacinile,parca este deosebita de celelalte,eu m-am obisnuit aici in Ardeal,dar nu pot sa nu merg macar odata in an in Vrancea mea,traversez Muntii Carpati,este atat de frumos peisajul,acum toamna,padurile se scalda in niste culori mirifice!
Multe sa nasc aici si se termina in alte locuri
zambet si lacrima.e drama unui neam
Pacat ca a fost cedata Moldova la 1859…
Si au ramas moldovenii doar in Republica Moldova
Felicitări pentru articol ! Un articol extraordinar !
Si mai adaug:
Motto: Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deşi n-ar trebui să fie nici unul… – Nicolae Iorga.
La Iași poți fi domnitor ori curtean, pelerin ori mirean, boier ori țăran, învățător ori elev este fraza de prezentare a IAŞULUI . Și câtă dreptate în această înșiruire de „funcții”. Iașul e orașul de pe 7 coline urci ori cobori permanent pe cele șapte dealuri (Copou, Breazu, Bucium, Cetățuia. Șorogari, Galata și Repedea). Ori este urbea celor aproximativ 100 de biserici – la fiecare colț de stradă, mijloc de uliță ori printre case zărești turla unui lăcaș de cult. Iașul este o citadelă universitară. Iașul este orașul cu cea mai impresionantă viață culturală, Societatea Junimea , ziarele și revistele de epocă (Albina Românească – primul ziar în limba română din Moldova care apare din 1829; Convorbiri Literare ce apare în 1867), scriitori de seamă, etc. Este un important centru muzeistic . Sunt atât de multe lucruri de spus despre Iași încât ele nu pot fi cuprinse într-un simplu review de călătorie.
Iaşi – „dulcele Târg al Ieșilor”, cum frumos îl numea Ionel Teodoreanu. Iașul un oraș liniștit cu oameni molcomi și domoli, parcă totul se desfășoară un pic mai lent. După începerea anului universitar animația crește, studenții constituind un aport de populație și veselie.
Străzi cu denumiri noi, de fapt vechi ulițe, clădiri într-un stil moldovenesc combinat cu accente baroce târzii – statuile, atlanții, îngerașii și stema principatelor înfrumusețează Iaşul, reședința domnească a lui Al. I. Cuza timp de trei ani, între 1859-1862. În Iaşi se află şi Biserica Sf. Trei Ierarhi care adăpostește mormintele lui Dimitrie Cantemir, Al. I. Cuza și a familiei lui Vasile Lupu . La Mănăstirea Galata se găsesc mormintele familiei domnitorului Petru Șchiopu, iar la Mănăstirea Cetățuia este gropnița familie lui Gheorghe Duca. Biserica Bărboi adăpostește locurile de veci ale familiei Sturza – domnitorul Ioan Sandu Sturza. Biserica Sf. Nicolae Domnesc, zidită de Ștefan cel Mare și refăcută total în 1904, este locul unde au fost unși mulți domnitori moldoveni. Pe locul Palatului Culturii se afla Curtea Domnească, atestată de săpături arheologice recente chiar
Palatul Roznovanu, ridicat la sfârșitul secolului al XVIII-lea pentru marele vistier Iordache Roznovanu în stil neoclasic. Cumpărat de primarul Vasile Pogor (a cărui bust este amplasat în fața clădirii) frumoasa construcție boierească găzduiește și astăzi Primăria Municipiului Iași. Pe strada Cuza Vodă, venind dinspre Golia se află impunătoarea clădirea a boierului Alecu Balș, tot în stil neoclasic, aparținând azi Filarmonicii de Stat Moldova. Foarte multă istorie în Târgul Ieșilor… greu de pus pe hârtie. Orașul Iași e împânzit de edificii religioase, unele de o frumusețe aparte și o vechime considerabilă. O parte din lăcașurile de cult sunt introduse pe lista monumentelor istorice, multe trebuiesc consolidate și restaurate, unele au beneficiat deja de lucrări de reabilitare. Catedrala Mitropolitană, punct principal de pelerinaj datorită prezenței moaștelor Sfintei Parascheva, Mănăstirea Golia, amplasată pe timpuri înafara orașului, cu turnul-clopotniță de 30 de metri înălțime, Mănăstirea Cetățuia – superbă amplasare pe vârf de colină. Pe alt deal se află Mănăstirea Galata, o biserică maiestoasă, pe B-dul Ștefan cel Mare, lângă Catedrala Mitropolitană poate fi văzută Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi – o bijuterie arhitectonică demnă de încadrarea în patrimoniul Unesco. Acoperișul de cupru strălucea în lumina apusului de soare, filigranurile în piatră te uimesc, modelele geometrice și florale de piatră acoperă întreaga suprafață exterioară a lăcașului de cult. Bustul lui Mihai Eminescu străjuiește frumoasa biserică ce a adăpostit inițial moaștele Sfintei Parascheva. Bisericile Banu, Biserica Sf. Haralambie, Biserica Bărboi, Biserica Barnovschi, Biserica Mitocu Maicilor, Biserica Sfinții Atanasie și Chiril, Biserica Sf. Teodor, fiecare din ele ascund povești și legende ori impresionează prin anumite elemente de arhitectură, pictură ori diverse obiecte bisericești.
O altă bijuterie a Iaşului este Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, clădire ridicată între 1930-1935 pentru activități culturale, sub numele Fundațiunea Regală „Regele Ferdinand”. Aula impresionantă, statuia Regelui Ferdinand, scările monumentale, coloanele de marmură sunt elemente ce atrag privirea în interior. Pe B-dul Carol I se află impozanta clădire a Universității „Alexandru Ioan Cuza” – în fața construcției în stil clasic și baroc construită la sfârșitul secolului al XIX-lea tronează statuia lui Mihail Kogălniceanu și A. D. Xenopol. Cele trei corpuri se întind pe o lungime de 130 m, o intrarea grandioasă flancată de doi lei oferă acces spre cele 350 de încăperi ale clădirii universitare. . Pe B-dul Ștefan cel Mare se află Școala Primară Gheorghe Asachi – clădire din 1909 cu aspect de castel, cu decorațiuni exterioare ce îi dau un aspect plăcut. În fața școlii este amplasată statuia marelui cărturar Gheorghe Asachi, întemeiatorul învățământului în limba română în Moldova.
La Iaşi se află şi Bojdeuca lui Ion Creangă în Țicău, Muzeul Literaturii – Casa Pogor, o mică reședință boierească, Muzeul Universității „Al. I. Cuza”, situat într-o frumoasă vilă de pe strada Titu Maiorescu, Casa Dosoftei, Grupul Statuar al Voievozilor de lângă BCU „Mihai Eminescu”.
Doresc ca această înșiruire de obiective și locuri istorice din vechea capitală a Moldovei să fie de ajutor celor ce ajung pe meleaguri moldave.
Grădina Copou un parc cu arbori seculari și plin de statui unde se află şi Teiul lui Eminescu, lângă care se află bustul poetului nepereche și, în pavaj, o parte din poezia Dorință.
Bolta Rece – localul tradițional unde se adunau la o carafă de vin toți oamenii de cultură ai vremurilor, Esplanada Elisabeta – Râpa Galbenă – pasaj pietonal construit la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea; Gara din Iași – construită în 1870 în stil venetian-gotic de un arhitect austriac, Vama Veche de lângă gară – o clădire monumentală dotată cu un turn foarte reușit; Pasajul Sf. Vineri din zona Halei Centrale de pe strada Atanasie Panu .
Aşadar, IAŞUL, oraş moldav cu oameni frumoşi merită de fiecare dată zeci de pagini scrise.
Doresc ca această înșiruire de obiective și locuri istorice din vechea capitală a Moldovei să fie de ajutor celor ce ajung pe meleaguri moldave.
Îmi place Iașul şi oricâte straturi de glod s-ar depune aici, tot nu vor putea să astupe vreodată urma pașilor lui Eminescu sau urma ciubotelor lui Creangă.
Totul s-a născut la Iași
TOTUL A ÎNCEPUT la IAȘI
• Prima universitate românească, Universitatea “Al. I. Cuza”, a fost înființată la Iași, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogalniceanu. Sediul actual a fost inaugurat la 21 octombrie 1897, în prezența Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Palatul Universității este opera arhitectului Louis Blanc si a fost construit pe o suprafață de 100.000 mp. Clădirea combina stilurile clasic si baroc, iar monumentala intrare centrală, cu doi lei masivi, de piatră, duce in „Sala Pașilor Pierduți”, renumita prin ample picturi murale, realizate de Sabin Bălașa. La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” s-au format profesori universitari si savanți de prestigiu, precum: Grigore Cobălcescu, Petru Poni, Alexandru Philippide, Alexandru D. Xenopol, Dragomir Hurmuzescu, Alexandru Miller, Octav Mayer, Gheorghe Brătianu, Grigore T. Popa, Gheorghe Platon, Alexandru Zub, Ștefan Procopiu, Constantin Ciopraga, Gheorghe Ivănescu ș.a.
• Primul teatru național românesc, Teatrul Național “Vasile Alecsandri” a fost construit in Iași (1894 -1896), conform planurilor celebrilor arhitecți vienezi Fellner si Helmer. A fost inaugurat la 1 decembrie 1896, concomitent cu uzina electrică a teatrului, marcându-se astfel începutul iluminatului electric în Iași. În anul 1956, cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, prezentat pe scena teatrului, Teatrul Național a primit numele marelui poet, dramaturg si om de cultură Vasile Alecsandri (1821 – 1890).
Teatrul National Iași
• Primul monument românesc, Obeliscul cu lei a fost amplasat în noiembrie 1834, in Parcul Copou, din Iași, în semn de recunoștință față de Rusia si Turcia, pentru prima lege de organizare politică, juridică si administrativă, “Regulamentul Organic”(1832). Impresionantul monument de piatră, a fost realizat de către arhitecții Johan Freywald si Mihail Singurov, conform proiectului elaborat de Gheorghe Asachi. Cu o înălțime de 13 m și o greutate de 10 tone, având la bază un postament solid, obeliscul este sustinut de patru lei masivi, de piatră, sculptati de catre Johann Semser, la Lemberg.
Felicitari pentru cele inserate dupa o documentare serioasa . Nu se compara cu nici unul dintre orasele tarii .Nici macar cu acaparatorul Bucuresti.Si totusi atrag atentia asupra asupra a doua ipostaze;1-tinerii pleaca din Iasi dupa ce isi efectueaza studiile si nu mai ofera orasului nimic din ce ar putea sa ofere ei-2-autritatile administrative si politice nu fac nimic pentru a valorifica potentialul sportiv ce-l au tinerii din zona,unul imens.La multe discipline sportive iesenii ar fi campioni . Ah! Si inca ceva diriguitorilor ieseni nu le plac investitiile pentru marea masa a oamenilor.Mai precis crearea de obiective noi sociale,culturale ,sportive.Le plac investitiile in folos propriu.
Oare chiar era nevoie sa se uneasca Mooldova cu Muntenia si Oltenia? Dupa cum merg lucrurile in Romania, niste politicieni ci idei si intentii clare ar putea repara ceea ce a fost o greseala istorica.
Aceasta prezentare a orasului Iasi arata ,pe de o parte,importanta culturala si stiintifica,pe de alta parte informeaza tanara generatie despre valorile traditionale romanesti.Felicitari autorului!
Si totusi moldovenii sunt primii si nu ruminii. Eu ma mindresc ca sunt moldovean
Totul a început la reprezentanta Audi, când niște nenorociți schimba piesele mașinilor , doar pentru a reveni tot la ei , și de fapt sa ți monteze tot piesa mașinii tale. Evitați reprezentanta vw – audi Iasi. Niște nemernici!