Tragedia de la Uricani
Neatenţia şoferului, care a ignorat indicatoarele rutiere, a dus la tragedia de duminică, din judeţul Iaşi. 11 persoane, între care doi copii, au murit, după ce maşina în care se aflau a fost lovită de tren. De vină sunt şi autorităţile care n-au luat nicio măsură ca să reducă riscul producerii de accidente, la trecerea de cale ferată de la Uricani.
Cine sunt vinovaţii tragediei de la Uricani, unde au murit 11 oameni?
Cei 11 se aflau într-o maşină de 7 locuri şi mergeau să culeagă via la o fermă din apropiere. Şoferul îşi recuperase permisul de puţin timp, după ce îl avusese suspendat tot pentru neacordare de prioritate.Şi vegetaţia din zonă dar şi lipsa unei bariere care să-i oblige pe şoferi să se oprească se numără printre cauzele producerii accidentului. Trecerea la nivel cu calea ferată este prevăzută doar cu indicatoare rutiere. În acelaşi loc, anul trecut, trei persoane au murit lovite de tren. La CFR şi la primărie au fost depuse numeroase cereri pentru desfiinţarea trecerii sau montarea unor bariere. Fără niciun rezultat: Compania feroviară şi primăria comunei Miroslava, de care aparţine satul Uricani, şi-au pasat responsabilitatea.
CFR mai susţine că actualul sistem de semnalizare corespunde normativelor tehnice în vigoare. De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Miroslava spun că legea nu le permite nici amplasarea unei bariere şi nici închiderea drumului.
Procurorii Curţii de Apel, care conduc ancheta, nu exclud ca în dosar să fie cercetaţi şi cei care au respins solicitările de modificări în trafic pentru acel segment de drum.
Familiile celor care au murit în accidentul de duminică vor primi ajutoare materiale din partea Asociaţiei pentru Protecţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie, care va plăti şi expertizele criminalistice, şi rapoartele de necropsie.
Zeci de oameni au murit în accidente feroviare
Zona unde a avut loc tragedia este un adevărat punct negru pe harta judeţului. În ultimii 11 ani, în judeţul Iaşi s-au petrecut nouă accidente grave la trecerile peste calea ferată, soldate cu zeci de morţi.
Accidentul rutier de la Scânteia
Un accident care s-a produs la data de 14 august2009, ora 14:20 (UTC+3), pe drumul județean 246 între un tren de persoane și un microbuz. În urma accidentului au decedat 14 persoane, iar alte 2 au fost rănite grav. A fost cel mai sângeros accident rutier din Romania din ultimii 15 ani.
Un microbuz cu 16 persoane la bord a fost lovit de un tren de persoane la trecerea peste calea ferată din apropierea gării localității Scânteia. Conform domnului Raed Arafat, subsecretar de stat al Ministerului Sănătății Publice, în accident au decedat pe loc 13 persoane printre care și un copil de 8 ani, iar alte 3 persoane au fost rănite grav. Șoferul microbuzului a murit după trei zile, aducând numărul deceselor cauzate de accident la 14.
Microbuzul, lovit de tren pe partea central-stângă, a fost împins 350 de metri de la locul impactului.
Trenul de pasageri implicat în accident aparține companiei feroviale Regiotrans și opera pe ruta Iași – Brașov.
Potrivit poliției Iași, accidentul s-a produs datorită neatenției șoferului de microbuz asupra semnalelor de avertizare de la trecerea peste calea ferata.
Cinci autoturisme si un autobuz erau incolonate pe linia de tramvai. Erau oprite la semafor cand, din spate, a venit tramvaiul. Vatmanul a incercat sa franeze, insa toate sistemele i s-au oprit. A fost momentul care a declansat scenele teribile.
Tramvaiul a lovit mai intai trei masini, pe care le-a aruncat una peste alta. Urmatorul autoturism a fost si el impins intr-un scuar. A urmat o Dacie, in fata careia se afla autobuzul. Mai intai a impins-o si apoi s-a urcat peste ea.
Toti soferii au povestit ca totul s-a intamplat intr-o fractiunde de secunda si ca au fost arucnati ca niste jucarii. Un taxi a zburat pur si simplu prin aer si a ajuns pe cupola unei alte masini.
Oamenii din masinile implicate in accident povestesc ca au trait clipe de groaza cand tramvaiul a scapat de sub control.
„Daca va spun ca au venit masini peste noi si tramvaiul, nu stiu, ne-a invartit in aer, am vazut numai praf si ne-a innebunit. Ne-a luat pe sus, bine ca suntem intregi”, a declarat unul dintre acestia.
„Au tipat oamenii, a fost groaznic, infricosator. Au inceput sa zboare masinile, taxiul stiu ca a zburat peste tramvai, a incercat sa franeze, dar nu au tinut franele”, a declarat unul dintre pasagerii din tramvai.
Cinci echipaje de pompieri si medici SMURD au intervenit pentru salvarea ranitilor. Mai multi calatori din autobuz, din tramvai sau pasageri din masinile sfaramate au primit ingrijiri la fata locului.
Tulburat, vatmanul abia si-a facut curaj sa coboare.
Tramvaiul circula de numai trei luni, cu revizia facuta, precizeaza autoritatile.
„Tramvaiul este la strada de trei luni de zile, bineinteles ca atunci cand a iesit la strada s-au facut toate verificarile, din cate inteleg vatmanul spune ca nu a actionat sistemul de franare, acum poate sa fie adevarat sau sa fi franat prea tarziu. E un dezastru total”, a declarat Romeo Olteanu, viceprimar Iasi.
Soferul mort in accident era angajat al peninteciarului si mergea impreuna cu asistenta dupa medicamente.
Surse: www.stirileprotv.ro, www.tvr.ro, wikipedia.ro