Dezvoltarea orașului Iași tinde tot mai mult către zonele limitrofe ale municipiului, acolo unde vor fi construite mii de locuințe. Transformare uluitoare!
Conform planurilor edilitare, o imensă dezvoltare urbanistică va fi realizată într-o zonă considerată în prezent una de lux a orașului. Peste 5.000 de locuinte, pe un teren de peste 300 ha, cu grădina zoologică, parcuri de agrement, școli și grădinițe, vor fi construite pe dealurile din zona Bucium.
14 blocuri vor fi ridicate lângă Plopii fără Soţ
Alte două proiecte vor fi implementate în zona Bucium. Cel mai mare dintre acestea va fi derulat pe o suprafaţă de 10.000 mp. Suprafaţa se află lângă Plopii fără Soţ, fiind vorba de terenul unde se află vila fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Celălalt proiect din Bucium va fi implementat la aproape 1 km de Plopii fără Soţ, în zona străzii Narciselor. Pe lângă această extindere din zona sudică a orașului, și dealul Galata va fi restructurat complet, acolo unde va fi refăcută rețeaua stradală și pietonală pentru dezvoltarea unui centru de cartier.
Zona de Sud-Vest a orașului, care se dezvolta în lungul Străzii Nicolina, pârâul Nicolina și calea ferată Iași – Vaslui, și-a atins capacitatea maximă de dezvoltare urbanistică în extremitatea sudică, urmând a se efectua lucrări de reabilitare, implanturi urbane și reconversii ale zonei industriale. Partea de legatură cu orașul are mari rezerve de teren pe platoul Galata și în șesul râului Bahlui, în zona Cicoarei.
Mai mulți afaceriști din Slovacia vor ridica un complex imobiliar de dimensiuni impresionante pe terenul uneia dintre cele mai cunoscute și importante fabrici din Iași. Este vorba despre un Shopping Center pe o suprafață de peste 62.000 metri pătrați, înalțimea maximă a clădirii fiind de 35 m.
Terenul este situat pe strada Mitropolit Varlaam nr. 54. Complexul „Concept Town” din Nicolina mai are în plan plasarea mai multor supermarket-uri, din sectorul non-food, cum ar fi „Ikea”, „Bricostore”, „Flanco” sau „Mobexpert” şi a unui mall, chiar lângă actualul hypermarket „Kaufland”.
Investitorii vor ridica proiectul prin intermediul unei firme înregistrate în paradisul fiscal din Cipru. Lucrările pentru nivelarea terenului din Nicolina se află în toi, iar investitorii din Slovacia trebuie să mai obțină doar avizul Comisiei de Circulație pentru a demara lucrările propriu-zise de construire a complexului imobiliar.
Proiect în capăt Păcurari: 4 blocuri de 10 şi 6 etaje
În circuitul de avizare de la Primărie a intrat şi un proiect urbanistic pentru construirea a patru blocuri în capăt Păcurari, în zona vulcanizării aflate la ieşirea din pasajul dinspre Canta.
Bloc de 11 etaje în CUG
Un proiect ceva mai avansat din punct de vedere procedural aparţine firmei Into SRL, o companie cunoscută pentru contracte cu Primăria Iaşi pe partea de proiectare. Societatea a propus construirea unui bloc de 11 etaje în capăt CUG, vizavi de fostul sediu administrativ al Fortus SA. Suprafaţa totală disponibilă ajunge la aproape 2.000 mp.
Una dintre cele mai degradate zone ale orașului, în ceea ce privește amenajarea teritoriului si urbanismului, va beneficia de o transformare uluitoare în următorii ani. Specialiștii care au lucrat la Planul Urbanistic General al Iașiului prevăd ca, în locul zonei industriale părăsite, care influențează negativ o porțiune mare din oraș, va fi amenajată o zona de interes pentru cetațeni, atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al peisajului și al locurilor de relaxare.
În afară de reamenajarea zonelor dintre blocuri și de reconversia clădirilor industriale în clădiri de birouri sau centre comerciale, acolo va fi proiectată o zona de agrement în jurul lacului, se vor construi mai multe baze sportive și se urmărește chiar ridicarea de locuințe.
Așadar, mari şi ambiţioase proiecte imobiliare au împânzit oraşul în ultima perioadă. Această transformare uluitoare va veni din zecile de blocuri şi cartiere întregi de vile. Dacă înainte de criză proponderente erau vilele, efervescenţa cu care se ridică locuinţe colective şi blocuri este acum una fără precedent. Proiecte imobiliare importante vor schimba la faţă cartiere precum Bucium, Păcurari, Tătăraşi, CUG, Moara de Vânt.
Drumuri si parcuri se vor construi? Exista un plan urbanistic real, care sa creeze confort pe termen lung? Alternativa este trista – o dezvoltare similara cu a Bucurestiului, in care in „cartierele” noi nu mai exista urma de verdeata, doar betoane, fara bulevarde care sa permita un acces decent in si din cartiere, doar cu „ulite de beton”. Pamantul costa si orice investitor va dori sa maximizeze venitul construind cat mai mult pe terenul sau. Este datoria primariei sa gandeasca o dezvoltare durabila, sa prevada acele parcuri , strazi, parcari si bulevarde inainte de a incepe dezvoltarea in aceste zone. Ce vad pana acum in Iasi nu promite o dezvoltare sustenabila, constructiile noi fie folosesc vechile bulevarde, fie au strazi inguste, la limita legalitatii. Ar mai fi de vorbit de capacitatile de canalizare, curent, gaz, zone de recreere si de ce nu respectarea unui standard al constructiilor, fatadelor, acoperisurilor pentru o dezvoltare armonioasa si unitara. Un oras frumos, cu aer curat, placut, dezirabil, se construieste planificat, asta e treaba primariei si a arhitectilor orasului, nu a proprietarilor de pamanturi. In schimb proprietarii sunt cei care beneficiaza pe termen lung prin cresterea valorii zonelor. Cine nu ar vrea sa traiasca intr-un oras curat, verde, care arata bine, samd ..?
cei ce au conce[ut PUZ- urile pe respectivele cartiere si PUG- ul ..municipiului iasi .. sunt desenatori de benzi desenate sau ..de filme de animatie ???.. succes !!!..
Corect! O sa respiram ciment!
Pe hartie totul e minunat. Sa ne spuna municipalitatea cum vor intra/ iesi in/din oras sutele de automobile ce se vor adauga in cozile deja prea lungi din Bucium, Pacurari si mai ales CUG?! Plus restul infrastructurii! Poate asa vor „avea motiv” sa construiasca si trotuare in Bucium si sa-l „lege” cu un autobuz direct in Copou, sa pledeze pentru realizarea unei centuri functionale si eficiente, care sa degreveze intersecțiile mari din oras, etc
Din ce vad eu pe acolo vor disparea monumente istorice pentru care Iasul este cunoscut, cum sin Mitropolia, Biserica Trei Ierarhi, Scoala Gh. Asachi si altele care nu apar „in poza”. Arhitecti de astia aiuristici, mai bine stau acasa decat sa distruga orasul!
Comentarii de 2 bani
ULUITOARE LIPSA DE URBANISM MODERN!
Am vazut recent cateva imagini ale unor centre olimpice celebre din ultimele decenii, ramase de pripas! Nu am simtit deocamdata nici o senzatie ca va iradia caldura umana din aceste proiecte. Pare ca intentiile proiectantilor au fost premiate la metru liniar de alei betonate goale, EVENTUAL CU POTENTIAL DE REBORDURARI REPETATE SI PROFITABILE. Aspectul propus imi sugereaza un cosmodrom dezafectat candva!
Mult prea multe betoane si linii drepte si mult prea putina verdeata! Iasul, candva plin de copacii falnici, strazi frumoase, umbrite pe toata lungimea lor pietruita monumental cu granit, localuri mici pe la colturi, a intrat in cultura romaneasca ca „ORASUL TEILOR”! Am trecut o cadenta electorala, in urma careia am ramas fara teii de pe „Stefan cel Mare”, care au lasat in loc doar o promenada cu hartoape artificiale.AJUNGE! Nu sunt suficienti arhitecti, ar trebui angajati urbanisti cu renume international si cu dovezi concrete in urma muncii lor!!
Numai când mă uit la blocurile turn de pe malul stâng al Bahluiului , din apropiere de Palas, care nu au mai fost renovate de la construcția lor, parcă nu-mi vine a crede în veridicitatea acestor proiecte care ar da o nouă înfățișare Iașului. Primăria nu le vede???