Laborator ultrasecret in Iasi. Vezi unde este situat
De fapt…nu. Nu e asa secret dar pot garanta ca nici nu stie foarte multa lume despre el. Locul e absolut electrizant, numele acestuia fiind „Tehnica Tensiunilor Înalte”. Fulgerele si scanteile nu lipsesc in cazul demonstratiilor!
IMENSUL laborator parca desprins din filmele Americane se situeaza in interiorul universitatii ”Gheorghe Asachi” Iasi , facultatea de Inginerie Electrica Energetica si Informatica Aplicata. Acesta poate fi vizitat in fiecare an in cadrul proiectului ”ziua portilor deschise” in special de catre elevii claselor a 12-a.
Bazele Tehnicii Tensiunilor Înalte la Iași au fost puse de Domnul Profesor NICOLAE GAVRILAȘ (1931-2012) care a avut o contribuție decisivă la dezvoltarea secției de Electroenergetică ieșene. Nicolae Gavrilas a desfășurat o muncă ştiinţifică, care a îmbinat cercetarea teoretică cu studiile de laborator.
Principalele direcţii abordate au fost descărcarea corona la tensiune continuă, tratarea neutrului reţelelor de medie tensiune, tehnologii neconvenţionale folosind tensiuni înalte, protecţia instalaţiilor electrice împotriva supratensiunilor de trăsnet. A coordonat sau participat la realizarea a cca. 50 contracte de cercetare ştiinţifică pentru unităţi industriale.
Echipamente folosite:
-Instalaţie încercare cu înaltă tensiune alternativă, tip WP 350/700 TÜR Dresda, 700 kV, 0,5 A, 50 Hz;
-Instalaţie de încercare cu impuls de tensiune, 1MV, 13,85 kJ, parametrii undei de impuls – 1,2/50 ms şi 250/2500 ms, tensiunea maximă pe etaj – 100 kV
-Instalaţie de încercare cu înaltă tensiune continuă 600 kV, 15 mA, producţie TÜR Dresda, factor de ondulaţie de 1 % la curentul nominal
-Instalaţii de încercare cu înaltă tensiune continuă, 300 kV, 50 mA, redresare cu dublarea tensiunii în schemă Schenkel, cu divizor rezistiv propriu şi eclatoare asociate.
–Analiza influenței configurației câmpului electric asupra ținerii dielectrice la solicitări cu tensiune alternativă, continuă și de impuls;
Principalele activități:
-Determinarea caracteristicii curent-tensiune ȋn cazul descărcării corona pentru diferite configurații de electrozi;
-Influența caracteristicilor constructive ale izolatoarelor electrice asupra tensiunii de conturnare a acestora;
-Studiul modului de orientare al descărcării de trăsnet către modele de paratrăsnete la scară, folosind impulsuri de tensiune de trăsnet și de comutație.
Pacat de atata tehnologie tinuta sub lacat. 6 ani am studiat la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica aplicata, din Iasi si din greseala am auzit de acest laborator.
Ai facut electroenergetica? (sau energetica)? este laboratorul de TTI eu unul am facut 3 semestre laboratoare in el.