Cea mai frumoasă bibliotecă din lume aparține ieșenilor. Este vorba despre Biblioteca Universității “Gheorghe Asachi”, care, în 2015, a fost catalogată că fiind cea mai frumoasă bibliotecă din lume.
Competiția s-a purtat între 25 de biblioteci de prestigiu din întreaga lume, cu nume precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Națională din Praga sau cea a Franței.
Corpul clădirii, propus spre demolare
Numeroase persoane au trecut pragul bibliotecii din Copou, unii pentru a citi, alții pentru a-i admira arhitectura deosebită, însă istoria sa tumultoasă nu este cunoscută de multă lume.
120 de ani, dar și numeroasele renovări după avariile produse de bombardamentele din 1944 sau cutremurul din 1977 nu i-au şters nimic din grandoarea impregnată de secolul al XIX-lea.
Biblioteca a fost bombardată de ruși, când linia frontului a ajuns în zona Iași – Chișinău, aceasta suferind mari pagube. Întregul corp al clădirii a fost ulterior propus spre demolare, dar Școala Politehnică și-a asumat sarcina refacerii acestuia. Reabilitarea acestui spațiu de o frumusețe deosebită a durat până spre sfârșitul anilor 50, la eforturile de reconstrucție contribuind inclusiv studenții și profesorii din vremea respectivă.
Deține peste un milion de volume
Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, care are în posesie peste un milion de volume, este un spațiu de studiu deschis în permanență, ce poate fi vizitat odată cu Aula Universității, cele două fiind legate de un balcon.
Arhitectura bibliotecii, neschimbată după restaurări
Cu toate că au fost realizate numeroase reparații și restructurări, Biblioteca își păstrează elementele arhitecturii inițiale și a păstrat farmecul secolului al XIX-le.
Acestea sunt vizibile încă de la primii pași făcuți printre miile de cărți așezate cu grijă pe rafturi. Cu cât petreci mai mult timp aici, cu atât ești mai purtat de gânduri într-o epocă de mult uitată, chiar dacă tehnologia și-a pus amprenta și aici. De altfel, în perioada în care a fost construită biblioteca, tânărul stat suveran, independent, nu avea specialiști în domeniu.
Biblioteca, monument istoric
Datorită numeroaselor elemente de arhitectură, care îndeplinesc cerințele de stil, Biblioteca Universității, ca entitate, a fost trecută, încă din anul 1955, pe lista monumentelor istorice ale statului.