Primăria Iaşi a prezentat un regulament privind gestionarea câinilor periculoşi, după incidentul din această lună, când doi câini Amstaff au sfâşiat trei persoane în centrul oraşului. Documentul se află acum în dezbatere publică.
Primarul Mihai Chirica a prezentat în această săptămână regulamentul pentru cei care deţin câini periculoşi, decizie luată în urma incidentului recent când câini periculoşi, cu stăpân, au atacat mai multe persoane în spaţiul public.
„Am decis să luăm măsuri privind reducerea, dacă nu eliminarea completă a unui fenomen periculos. De aceea am redactat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local de aprobare a Regulamentului privind instituirea măsurilor care trebuie respectate de către deţinătorii şi proprietarii câinilor periculoşi pe raza Municipiului Iaşi. Principalele noutăţi se referă, mai întâi, la o definire mai precisă a câinilor periculoşi şi nu numai”, a explicat primarul Mihai Chirica.
Edilul a adăugat: „câinii periculoşi sunt câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologie cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, precum şi câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. În aceeaşi categorie vor intra şi câinii bolnavi cronici sau incurabili şi câinii cu boli transmisibile, indiferent de rasă“.
Citeste si: Programul manifestarilor de la Iasi dedicate Unirii Principatelor Romane
Este interzis accesul persoanelor însoţite de câini în spaţiile de joacă pentru copii. Lipsa carnetului de sănătate sau a botniţei sunt pasibile de amenzi, iar cea mai mare sancţiune ajunge la 2.500 de lei. Potrivit primarului Mihai Chirica, animalele periculoase nu vor avea voie în mijloacele de transport în comun, chiar dacă au botniţe. Însoţitorii de câini au obligaţia de a păstra curăţenia spaţiului public prin colectarea de îndată a dejecţiilor câinelui însoţit. Colectarea excrementelor va fi făcută utilizând articole sanitare de tipul pungilor de unică folosinţă. Pe toată durata plimbării câinilor în spaţiul public, însoţitorii sunt obligaţi să aibă asupra lor pungi în vederea menţinerii curăţeniei în urma câinelui. Se interzice aruncarea de către orice persoană fizică sau juridică a cadavrelor de animale pe domeniul public sau privat al Municipiului Iasi. Cadavrele vor fi predate firmelor specializate în neutralizarea deşeurilor de origine animală.
Persoanele care deţin câini periculoşi şi/sau agresivi sunt obligate să depună la sediul local al Poliţiei Locale Iaşi şi Primăriei Municipiului Iaşi copia adeverinţei eliberate de către Asociaţia Chinologică Română (din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria periculos sau agresiv), copie după Carnetul de sănătate al câinelui (din care să reiasă vârsta, numărul microcipului, date despre efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor anuale, efectuarea sterilizării câinilor de luptă şi de atac), declaraţia pe propria răspundere privind datele de identificare a posesorului câinelui (care trebuie să includă următoarele date: nume şi prenume, adresa de domiciliu/ reşedinţă, adresa la care se găseşte câinele pe care îl deţine) şi asigurarea de răspundere civilă pentru eventualele daunele produse de către aceşti câini.
Proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi trebuie ca, în cazul schimbării domiciliului, să depună în termen de 48 de ore documentele mai sus menţionate, la sediul Poliţiei Locale Iasi şi Primăriei Municipiului Iaşi. Pierderea, decesul sau înstrăinarea câinilor periculoşi sau agresivi trebuie declarate în termen de maximum 48 de ore la sediul Poliţiei Locale Iasi şi Primăriei Municipiului Iaşi.
Totodată, potrivit regulamentului, este interzisă reproducerea exemplarelor din rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Braziliero, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso, fără drept de reproducere recunoscut de Asociaţia Chinologică Română, precum şi a metişiIor lor. Câinii de luptă şi atac, asimilati prin caracterele lor morfologice cu tipurile Pit Bull, Boerbull, Bandog, precum şi metişii lor, vor fi obligatoriu sterilizaţi, indiferent de sexul lor. Vor fi interzise şi luptele între câini. Proiectul va putea fi dezbătut timp de 30 de zile lucrătoare, după care va intra pe ordinea de zi a Consiliului Local.
Sursa: adevarul.ro
[…] Citeste si: Reguli dure in regulamentul pentru proprietarii de caini […]