Regele Mihai I a fost inmormantat sambata, dupa o ceremonie impresionanta si emotionanta. Zeci de mii de persoane si-au luat ramas bun de la Majestatea Sa in Capitala, dar si in garile prin care a trecut trenul regal. Pentru o zi, romanii au imprumutat de la Rege buna–cuviinta si o eleganta cumpatata.
Ceremoniile funerare au inceput la ora 10.25, la Palatul Regal, in prezenta membrilor familiei regale a Romaniei, a reprezentantilor a zeci de case regale din intreaga lume, a presedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, a fostului sef al statului Emil Constantinescu, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentantilor cultelor religioase.
Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti au oficiat un scurt serviciu religios in Sala Tronului de la Palatul Regal. Apoi, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai, cu stindardul regal si cu Coroana de Otel au fost scoase din Palatul Regal in Piata Palatului. Mii de oameni au venit sa asiste la ceremonial.
Apoi, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, moment in care miile de oameni care au venit in Piata Palatului au aplaudat. De asemenea, acestia au strigat „Regele Mihai“, „Monarhia salveaza Romania“ si „Jos comunistii!“.
Cortegiul funerar a mers pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Piata Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei, fiind intampinat de zeci de mii de oameni. Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat „Regele Mihai“ si „Regele si patria“ si au aruncat flori in calea cortegiului. Erau oameni de toate varstele, foarte multi fiind tineri si numerosi parinti impreuna cu copiii lor.
Pe Dealul Mitropoliei si la slujba de la Catedrala Patriarhala au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentantii caselor regale din intreaga lume si oficialii statului roman. Inaintea inceperii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: „Regretam ca aceasta catedrala este prea mica si nu pot fi prezenti tot cei care ar fi dorit“.
El a mentionat insa ca slujba poate fi auzita in difuzoare. Slujba a durat aproximativ o ora, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai.
Mii de oameni la Pitesti
Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Arcul de Triumf, sos. Kiseleff, sos. Bucuresti–Ploiesti. Pe tot traseul, oamenii aflati pe trotuare au aplaudat, au strigat „Regele Mihai“ si au aruncat cu flori in fata cortegiului. De la Arcul de Triumf, cortegiul a fost insotit si de un pluton de cavalerie a Jandarmeriei. La Gara Baneasa, sute de oameni au intampinat cortegiul tot cu aplauze si flori.
Trenul regal a parcurs un traseu de trei ore, de la Gara Regala Baneasa pana la Curtea de Arges. Trenul a mers cu viteza redusa prin localitatile Chitila, Titu si Pitesti. La Titu, sute de oameni au asteptat trenul regal.
La Pitesti, mii de oameni au venit in gara si in jurul acesteia, iar cand trenul regal a trecut, au aplaudat si au aprins luminile telefoanelor mobile. Aproximativ 2.000 de oameni au asteptat trenul regal la Curtea de Arges. De la gara, cortegiul funerar s-a deplasat la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges.