Politia Romana va reaminteste ca, in ianuarie 2018, Scoala de Agenti de Politie „Vasile Lascar” Campina scoate la concurs 1.300 de locuri, iar Scoala de Agenti de Politie „Septimiu Muresan” Cluj-Napoca, 300 de locuri.
Conform ordinului M.A.I nr. 144/2017, publicat in Monitorul Oficial la data de 22 noiembrie, prevederile referitoare la criteriul specific privind inaltimea candidatilor la concursurile pentru admiterea in institutiile de invatamant care pregatesc personal pentru nevoile M.A.I. au fost abrogate.
De asemenea, evaluarea performantei fizice a candidatilor pentru admiterea in institutiile de invatamant care pregatesc personal pentru nevoile M.A.I. se face prin parcurgerea unui traseu practic-aplicativ.
Proba se executa in tinuta sportiva decenta adecvata anotimpului (pantofi de sport, tricou, pantaloni scurti sau trening).
Este declarat „promovat“ candidatul care indeplineste baremul minim de 2 minute si 25 de secunde. Candidatii sunt apreciati cu calificativul „promovat“ sau „nepromovat“.
Pe timpul sustinerii probei, indiferent de cauze/motive, nu se admit reexaminari sau repetari.
Abandonul, accidentarea sau neindeplinirea baremului minim duce la eliminarea candidatului din concurs si declararea acestuia „nepromovat“. Trecerea de la alergare la mers a candidatilor nu se considera abandon.
Instructajul privind normele de securitate si sanatate in munca se face de catre lucratorul desemnat sau de un membru al comisiei/subcomisiei desemnat in acest sens, inainte de inceperea probei, pe baza de semnatura.
Candidatii sunt raspunzatori de eventualele accidentari pe timpul desfasurarii probei, datorate nerespectarii normelor prelucrate sau a executiilor gresite.
Pregatirea organismului pentru efort si influentarea selectiva a aparatului locomotor se desfasoara individual, in spatiul destinat acestei activitati, altul decat cel de desfasurare a probei.
Inaintea parcurgerii traseului practic aplicativ, unul dintre evaluatori prezinta candidatilor elementele, modul de executie a acestora, restrictiile, penalizarile, precum si procedura de apreciere/masurare.
Pe timpul desfasurarii probei, supravegherea medicala in vederea acordarii primului ajutor in caz de nevoie este obligatorie si se asigura gratuit.
Rezultatele obtinute se aduc la cunostinta candidatilor, la finalul probei, pe baza de semnatura.
Nota:
In cazul in care conditiile meteorologice impiedica organizarea si desfasurarea activitatilor de evaluare a performantei fizice (pe timpul ploilor torentiale, pe timp de ceata, la temperaturi de peste +30°c sau sub 0°c ori in alte conditii de natura sa favorizeze producerea de accidente), acestea se desfasoara in sala de sport.
Desfasurarea probei se poate amana, la propunerea comisiei, cu acordul presedintelui comisiei, pana la momentul cand proba se poate desfasura in conditii normale. Candidatii vor fi anuntati de modificarile care pot sa apara.
Organizarea si desfasurarea probei „traseu practic-aplicativ“
Candidatii trebuie sa parcurga in intregime traseul practic-aplicativ si elementele care il compun si sa abordeze obligatoriu toate obstacolele, in ordinea stabilita. Parcurgerea unui obstacol in alt mod decat cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde/obstacol a candidatului, la final penalizarile acumulate fiind consemnate si adunate la timpul realizat. In situatia in care candidatul nu parcurge un obstacol va fi declarat „nepromovat“.
In situatia constituirii mai multor subcomisii, suprafata si conditiile de amenajare si desfasurare a traseelor practic-aplicative vor fi identice.
Fiecare candidat parcurge traseul aplicativ in prezenta a cel putin 2 candidati martori.
1.Saritura in lungime de pe loc (obstacolul nr. 1)
De la linia de START, la semnalul evaluatorului, candidatul executa saritura in lungime de pe loc, in spatiul delimitat. In situatia in care se calca linia de start, se depaseste lateral spatiul delimitat sau nu este indeplinit baremul minim obligatoriu, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. In situatia in care candidatul refuza sa execute saritura este declarat „nepromovat“.
Cronometrarea incepe la prima miscare a candidatului. Barem minim: 1,80 metri.
2. Alergare 18 metri
3. Ocolire jalon
4. Alergare 8 metri
5. Trecerea prin pas sarit peste saltea (obstacolul nr. 2)
Dupa executarea sariturii in lungime de pe loc, de la locul de aterizare, se continua cu alergare, trecerea prin pas sarit peste saltea dupa trecerea peste obstacol in mod corect. In situatia in care, pe timpul alergarii, se ating marginile saltelei, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. In situatia in care candidatul refuza sa execute saritura sau ocoleste obstacolul este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale saltelei: lungime a 2 m, latime a 1 m, grosime a 3-5 cm.
6. Alergare 10 metri
7. Ocolire jalon
8. Alergare 4 metri
9. Doua rostogoliri succesive inainte (obstacolul nr. 3)
Din alergare, candidatul va executa 2 (doua) rostogoliri succesive inainte. In situatia in care, pe timpul executiei, se depaseste spatiul saltelelor cu intreg corpul, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. In situatia in care candidatul refuza executarea rostogolirilor sau ocoleste obstacolul este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale sectorului: lungime a 4 m, latime a 1 m.
10. Alergare 5 metri
11. Deplasarea in echilibru pe banca de gimnastica cu transport de greutati (obstacolul nr. 4)
Se executa ridicarea celor 2 greutati de cate 5 kilograme fiecare, depozitate in fata bancii de gimnastica la 0,50 metri, urcarea pe banca de gimnastica, deplasarea in echilibru cu transportul simultan al greutatilor, coborarea si depozitarea greutatilor pe sol. In situatia in care, pe timpul executiei, candidatul atinge solul, scapa una din greutati sau pe ambele, va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. In situatia in care candidatul refuza executarea deplasarii sau transportul de greutati pe tot parcursul este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale bancii de gimnastica: lungime a 4 m, latime a 0,25 m, inaltimea de la sol in partea superioara a 0,30 m.
12. Alergare 2 metri
13. Ocolire jalon
14. Alergare 20 de metri
15. Ocolire jalon
16. Deplasare intre sicane (obstacolul nr. 5):
Candidatul se deplaseaza fara a avea dreptul de a se sprijini pe jaloane. In situatia in care, pe timpul executiei, candidatul se dezechilibreaza si cade, acesta va continua parcursul, fara a fi penalizat. In situatia in care candidatul refuza sa parcurga distanta precizata este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: lungime a 10 m, latimea culoarului a 1,20 m, jaloane tip con, din polietilena. Toata lungimea si latimea obstacolului vor fi delimitate vizibil astfel incat candidatul sa parcurga intreaga distanta.
17. Ocolire jalon
18. Alergare 10 metri
19. Saritura in sprijin departat peste capra de gimnastica (obstacolul nr. 6):
Din alergare, candidatul va executa bataia pe ambele picioare, sprijin pe obstacol cu ambele maini si saritura in sprijin departat peste capra de gimnastica. Abordarea obstacolului presupune cel putin urcarea pe aparat, traversarea acestuia si coborarea pe la capatul departat. Parcurgerea obstacolului in alt mod decat cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde a candidatului. In situatia in care candidatul refuza parcurgerea obstacolului sau ocoleste obstacolul este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: inaltime capra de gimnastica a 1,20 m. La acest obstacol nu se vor folosi trambuline elastice.
20. Alergare 2 metri
21. Ocolire jalon
22. Alergare 2 metri
23. Trecerea pe sub un obstacol marcat (obstacolul nr. 7)
Din alergare, candidatul se deplaseaza pe sub un obstacol marcat, acoperit si inchis la iesire. Parcurgerea obstacolului in alt mod decat cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde a candidatului. In situatia in care candidatul refuza parcurgerea obstacolului sau ocoleste obstacolul este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: latime a 1 m, inaltime a 0,80 m, lungime a 4 m.
24. Alergare 4 metri
25. Escaladarea unei lazi de gimnastica (obstacolul nr. 8)
Din alergare, candidatul executa escaladarea obstacolului asezat transversal pe directia de deplasare, printr-un procedeu la alegere. Parcurgerea obstacolului in alt mod decat cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde a candidatului. In situatia in care candidatul refuza parcurgerea obstacolului sau ocoleste obstacolul este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale lazii de gimnastica: lungime a 1,60 m, latimea partii superioare a 0,40 m, inaltime a 1,20 m. La acest obstacol nu se vor folosi trambuline elastice si saltele de gimnastica.
26. Alergare 4 metri
27. Ocolire jalon
28. Alergare 10 metri
29. Transportul unui manechin prin tarare (obstacolul nr. 9)
Din alergare, candidatul executa priza pe manechin, pe sub axile, cu ambele maini. Transportul manechinului pe distanta de deplasare se face cu spatele, picioarele manechinului trebuind sa depaseasca in mod obligatoriu linia de sosire. In situatia in care candidatul trece linia de sosire fara manechin este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: distanta de parcurs a 10 m, inaltimea manechinului a 1,60 m, latimea umerilor manechinului a 0,60 m, greutatea manechinului a 40 kg.
30. Ocolire jalon
31. Aruncarea mingii de handbal de pe loc la tinta (obstacolul nr. 10)
Candidatii se vor opri in fata pragului dispus transversal pe directia de aruncare si vor arunca la tinta aflata la 7 (sapte) metri, prin procedeul azvarlire, cu o singura mana, una dintre cele 2 mingi de handbal avute la dispozitie. O aruncare este considerata reusita daca mingea a atins tinta, cu conditia sa nu fi atins solul inainte de tinta.
Fiecare candidat are dreptul la doua incercari, a doua incercare executandu-se doar in situatia in care prima aruncare este nereusita. In situatia in care, la prima aruncare, mingea nu atinge tinta, atinge solul inainte de tinta, este scapata spre inainte/inapoi, cu depasirea pragului care delimiteaza sectorul de aruncare, candidatul se va opri la semnalul acustic (fluier) al supraveghetorului de traseu si mai are dreptul la o singura aruncare.
Daca si la urmatoarea incercare va repeta una din situatiile prevazute anterior, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. In situatia in care candidatul refuza parcurgerea obstacolului sau ocoleste obstacolul este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale liniei de aruncare: lungime a 1,20 m, latimea a 0,10 m. Tinta este dispusa la o distanta de 7 metri de prag (linia de aruncare). Caracteristici tehnice ale tintei: lungime a 1 m, latimea a 1 m, dispusa la 1 m de sol (masurata de la sol pana la baza inferioara, fixa).
Pentru aruncare se vor utiliza 2 (doua) mingi de handbal, tip 3.
32. Alergare 20 metri
33. Naveta 10 repetari x 20 de metri cu transport de jaloane (obstacolul nr. 11)
Din alergare, candidatul ridica un jalon si alearga cu acesta pana la o linie aflata la 20 de metri distanta, depune jalonul si preia un alt jalon de culoare diferita si revine in alergare 20 de metri. Se efectueaza 5 cicluri dus-intors.
In situatia in care, pe timpul executiei, candidatul se dezechilibreaza si cade, acesta va continua parcursul, fara a fi penalizat. In situatia neschimbarii culorii in mod succesiv dupa parcurgerea fiecarei distante de 20 de metri, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. In situatia in care candidatul refuza sa parcurga distanta precizata sau trece linia de sosire fara jalon, este declarat „nepromovat“.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: lungime a 20 m, latimea culoarului a 1,00 m, 10 jaloane tip con, din polietilena, avand 2 culori diferite in proportii egale (de exemplu, 5 de culoare rosie, 5 de culoare verde), distribuite cate 5 din aceeasi culoare la fiecare dintre cele doua capete ale culoarului. Toata lungimea si latimea obstacolului vor fi delimitate vizibil astfel incat candidatul sa parcurga intreaga distanta.
Pentru ca traseul practic-aplicativ sa poata fi parcurs de 2 candidati, obstacolul nr. 11 se amenajeaza de doua ori, pe doua culoare distincte.
34. Sosire.
NOTA: La evaluarea performantei fizice a candidatilor pentru admiterea in institutiile de invatamant care pregatesc personal pentru nevoile MAI, nu se admit contestatii.