Cu cat se vor ieftini benzina si motorina de la 1 ianuarie?
In cele doua luni care au trecut de cand Guvernul a majorat accizele la carburanti, benzina si motorina s-au scumpit, din cauza cresterii taxei dar si a cresterii cotatiilor internationale, cu pana la 64 de bani pe litru.
In data de 15 septembrie, adica acum doua luni, intrau in vigoare noile accize la carburanti, mai mari cu 16 bani pe litru, decise de Guvern. Doua saptamani mai tarziu, intra in vigoare, din nou, o noua acciza, mai mare tot cu 16 bani pe litru, decisa de Guvern. Inainte de a opera majorarea de accize, ministrul Finantelor a spus ca s-a ales varianta cresterii in doua etape tocmai pentru a nu crea socuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorarii accizelor este, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciza si motorina, in benzinarii.
In data de 14 septembrie, deci in ajunul majorarii, la cea mai ieftina statie Petrom din Bucuresti, cea de pe Soseaua Alexandriei, monitorizata de noi, benzina standard costa 4,75 de lei litrul, iar motorina costa 4,66 lei pe litru. O zi mai tarziu, preturile crescusera cu noua bani pe litru, compania petroliera preferand sa suporte, temporar, o parte din pierdere, dat fiind ca, matematic, cresterea ar fi trebuit sa fie de 18 bani.
Astazi, deci la doua luni de la prima etapa de crestere a accizei, la aceeasi statie din Bucuresti un litru de benzina standard costa 5,26 lei, iar un litru de motorina 5,30 lei. Asadar, benzina este mai scumpa cu 51 de bani pe litru, iar motorina cu 64 de bani pe litru. Asadar, in doar doua luni, benzina s-a scumpit cu 10,7% iar motorina cu 13,7%.
Citeste si: Ieseni, fiti atenti de Black Friday! Ce trebuie sa faceti…
Cresterea accizei a picat intr-un moment destul de prost pentru consumatorii romani, care au fost loviti de doua ori-o data prin cresterea taxarii (acciza la motorina a ajuns mai mare decat in Spania, de exemplu) si o data de cresterea cotatiilor la produse petroliere. Chiar inainte de a creste accizele, uraganul Harvey a lovit Statele Unite, si a inchis o treime din capacitatea de rafinare a celui mai mare consumator din lume. Acolo, pretul benzinei a crescut cu 10% in doar o zi, iar pretul petrolului a crescut cu aproape 3%, ceea ce s-a vazut in cresterea cotatiilor la carburanti. Iar, de la momentul cresterii accizelor si pana acum, petrolul Brent a ajuns la 63 de dolari, cel mai mare nivel din ultimii doi ani, cauzele fiind multiple.
De la momentul introducerii accizei si pana acum, cotatiile Platts (de referinta pentru zona noastra) la motorina au crescut cu 7,5% pana la 560 de dolari pe tona si la benzina cu 3%, pana la 600 de dolari pe tona.
La aceasta se adauga si o usoara depreciere a monedei nationale in raport cu dolarul american, de la 3,85 lei/dolar la jumatate lui septembrie la aproape patru lei zilele trecute.
Cu cat se vor ieftini benzina si motorina de la 1 ianuarie?
De la 1 ianuarie însă, taxele ar trebui să scadă, potrivit actualului Cod Fiscal, modificat anul trecut. Astfel, supraacciza de 7 eurocenţi pe litru ar urma să fie eliminată din acciza totală, iar cota de TVA urmează să scadă cu un punct procentual, de la 20%, la 19%.
Potrivit calculelor, dacă s-ar aplica noile taxe la actualul preţ al carburanţilor, fără taxe, ar rezulta un preţ al benzinei, la pompă, de 4,55 lei, iar motorina ar urma să coste 4,52 lei pe litru. Ar rezulta, aşadar, o ieftinire de aproximativ 50 de bani pe litru la benzină şi motorină.
Cu acest nivel al preţurilor, România ar fi a doua ţară din UE cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, şi a patra ţară în clasamentul ţărilor cu cea mai ieftină motorină, după Bulgaria, Lituania şi Luxemburg. Evident, dacă celelalte state europene nu vor modifica şi ele regimul de taxare.
In Romania se consuma circa 7 miliarde de litri de carburant pe an, mai mult de doua treimi fiind motorina. Principalii jucatori pe aceasta piata sunt, in ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si Mol.
Sursa: bzi.ro