Miecurea trecută, un băiat în vârstă de numai 7 ani a încercat să traverseze strada în zona bulevardului Poitiers, însă nu s-a asigurat și a fost izbit de o mașină. Șoferul nu a putut evita impactul.
Conform spuselor medicilor de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, unde copilul a fost dus de un echipaj medical de urgenţă, starea lui a fost critică şi sansele au fost minime de la început.
„Copilul a ajuns în stare gravă, cu o politraumă severă, în comă de la sosire şi a fost pus pe ventilaţie mecanică. Are traumă la cap, la plămâni, la abdomen şi fractură de femur. Starea este foarte gravă, a fost investigat, iar rezultatele, din păcate, nu sunt îmbucurătoare deloc”, declara la acel moment dr. Tamara Solange Roşu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii.
Martorii de la faţa locului au spus că băiatul nu s-a asigurat şi a sărit pur şi simplu în faţa maşinii. A fost deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi continuă cercetările pentru stabilirea întregii situaţii. Şoferul a fost testat atunci de poliţişti cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a fost negativ.
Băieţelul care a fost izbit în cursul săptămânii trecute de o maşină în zona bulevardului Poitiers a fost declarat în moarte cerebrală şi familia a fost de acord să-i doneze organele.
Micuţul era internat la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” însă întrucât nu s-a mai putut face nimic, părinţii au decis să semneze şi să salveze alte vieţi. Astfel, la Iaşi, echipe de medici au prelevat organele micuţului la Centrul Regional de Transplant din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”, fiindu-i luate ficatul, rinichii şi corneea. Potrivit medicilor ieşeni, la Iaşi a rămas corneea, urmând a fi operaţi pacienţi de pe lista de aşteptare la transplant, dar şi un rinichi, care a ajuns la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, fiind deja transplantat cu succes unui pacient. Al doilea rinichi şi ficatul au fost luate de echipa de medici din Bucureşti.
Părinții au avut puterea să treacă peste durerea suferită de pierderea unui copil în vârstă de doar 7 ani, transformând propria tragedie în speranță și bucurie pentru alte cinci familii.
- Ficatul a fost trimis la București, iar aici medicii au decis să transplanteze totuși organul unei paciente adulte, care se afla în stare critică. Este vorba de o femeie de 38 de ani, care se afla pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic de 11 ani, suferind de ciroză biliară primară. Starea ei se agravase mult în ultima perioadă, de aceea medicii au decis să îi transplanteze ficatul prelevat de la copilul de 7 ani. Profesorul Irinel Popescu a precizat că principalul avantaj a fost acela că pacienta are o constituție mai puțin robustă, iar masa corporală este apropiată de cea a unui copil. Operația de transplant s-a întins pe durata a șapte ore, ulterior, medicii constatând că ficatul a început să producă bilă, acesta fiind primul semn că grefa este una reușită.
- Unul din rinichii prelevați a fost transplantat azi-noapte unui copil de 5 ani, care făcea dializă încă de la naștere si care se afla în evidența secției de Nefrologie de la spitalul Sfânta Maria din Iași. Transplantul a fost efectuat la spitalul ieșean Dr. C.I. Parhon, care este centru acreditat din anul 2000 pentru astfel de intervenții, și unde s-au efectuat până acum peste 200 de transplanturi renale. Transplantul efectuat azi-noapte a constituit o premieră pentru centrul ieșean, fiind vorba de cel mai tănăr pacient care a fost supus aici unei astfel de proceduri.
- Celălalt rinichi a ajuns la un alt pacient aflat pe lista de așteptare pentru un transplant renal, în timp ce corneea prelevată de la băiatul de șapte ani îi va ajuta pe alți doi pacienți si își recapete vederea.
Atât cei care au primit o șansă la a doua viață și famiiile acestora, cât și personalul medical au ținut să-și exprime recunoștința față de îngerul salvator și părinții acestuia, datorită cărora trei vieți au fost salvate, iar alti doi pacienți își vor recăpăta vederea. Totodată au încurajat alți potențiali donatori să treacă peste suferința pierderii cuiva drag și să accepte să-i doneze organele, în acest fel făcând gestul nobil de a salva alte vieți, prin intermediul cărora o parte din persoana apropiată va continua să trăiască.
surse: ziarulevenimentul.ro / sănătateabuzoiana.ro