Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi au dat publicităţii un clasament al celor mai bătrâni arbori cu statutul de monument al naturii din judeţul Iaşi. Potrivit raportului, Teiul lui Eminescu este mult mai bătrân decât s-a speculat.
Celebrul arbore din Parcul Copou, conform statisticii actualizate publicată de APN Iași, este plasat pe locul 7 în clasamentul celor mai bătrâni copaci din judeţ. Teiul lui Eminescu a fost plantat în vremea domnitorului Alexandru Lăpuşneanu. Considerat de specialişti un miracol de supravieţuire, acesta are 461 de ani, având în vedere că a fost plantat în 1556.
Teiul care ajunsese deja la o vârstă respectabilă şi se ridica impunător în mijlocul pârloagei pe care enciclopedistul moldovean îşi propusese s-o reamenajeze, avea să-şi câştige peste jumătate de secol supranumele de „al lui Eminescu”.
„Teiul nu se potrivea cu planurile lui Asachi, nu intra pe axa principală pe care o proiectase. Dar l-a văzut atât de frumos, încât a hotărât să-l păstreze. Putem spune că Gheorghe Asachi este părintele teilor din Iaşi”, a spus botanistul Mandache Leocov.
Mai mulți botaniști sunt de părere că arborele, sub care poetul Mihai Eminescu obişnuia să mediteze în vremea şederii la Iaşi, ar mai putea rezista încă 50-100 de ani.
Teiul a suferit o serie de tratamente majore, primul în 1953, când a fost segmentat în urma unei furtuni, curățat și sprijinit pe console metalice. Au urmat alte două tratamente, în 1990 și 2014, respectiv. Teiul supraviețuiește astăzi grație unui fenomen biologic rar, care a permis unor rădăcini adventive să crească prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ. Arborele fructifică anual și continuă să atragă vizitatori.
Cel mai bătrân arbore din Iaşi este tot un tei, care se află în curtea Mănăstirii Bârnova. Copacul are vârsta de 674 de ani. Specialiştii APM, împreună cu cei de la Academia Română, au identificat, în total 160 de arbori din judeţul Iaşi, care vor fi incluşi pe lista actualizată ale plantelor monument al naturii.