@ Cei mai mulţi îi cunosc pentru prestaţiile muzicale rock, alţii pentru implicarea lor civică, unii pentru tatuajele speciale realizate de liderul lor „Castor”! @ Dincolo de toate acestea, mai nou, ei creează senzaţie prin momentele unice realizate şi care ţin de un fenomen care face furori în toată lume, de la Roma sau Moscova @ Este vorba de „historical reenactment” @ Totul presupune readucerea în prim-plan, atât prin costumaţie, armament sau spectaculoase bătălii antice, a vieţii strămoşilor noştri geto-daci de acum peste două milenii
Luna aceasta, la aproximativ 200 kilometri de fosta capitală a Moldovei are loc manifestarea intitulată sugestiv „Tamasidava„. Este vorba de festivalul în care tinerii trăiesc ca acum 2.000 de ani! Paradoxul este că acesta este organizat de un grup de ieşeni la Bacău. Asta pentru că la Iaşi, autorităţile locale responsabile nu au găsit banii necesari pentru un fenomen cultural de amploare şi cu un impact uriaş cultural în întreaga lume.
O nouă „pierdere” culturală pentru Iaşi
Paradoxal, băcăuanii se vor bucura, la începutul lunii iulie, de un spectacol unic în regiunea Moldovei. Un festival care îşi propune să recreeaze evenimente de acum 2.000 de ani va fi organizat în judeţul vecin de o asociaţie din Iaşi. Reprezentanţii acesteia şi-ar fi dorit să organizeze un astfel de eveniment în Iaşi, însă autorităţile nu au dorit să ofere finanţare.
Primul festival geto-dacic din regiunea Moldovei, Festivalului Tamasidava, va avea loc în judeţul Bacău, în perioada 7 – 9 iulie. Evenimentul care va reproduce evenimente din perioada antică a României va fi organizat de Asociaţia Română de Marketing (AROMAR) şi Asociaţia Geto-Dacii din Moldova, fiind finanţat de Consiliul Judeţean și Consiliul Local Bacău cu câte 55.000 de lei fiecare.
Asociaţia Geto-Dacii din Moldova este un ONG creat în 2014 la Iaşi, de Constantin Lăpușneanu, alias „Zurasieo„, şi Delia-Carmen Negură. Principala activitate a organizaţiei este cea de reconstituire istorică şi promovare a istoriei antice în România. Fondatorii asociaţiei au participat până în prezent la mai multe evenimente de acest gen din România şi de fiecare dată au reuşit să impresioneze publicul. Aceştia au făcut impresie, deja, la Alba-Iulia, oraş ce găzduieşte cel mai mare asemenea festival din ţara sau în capitala Federaţiei Ruse – Moscova!
Promotori ai „reînvierii istoriei” în Târgul Iesilor
În zona Iaşului au fost prezenţi la evenimente precum redeschiderea Palatului Culturii, Noaptea Muzeelor – ediţia 2017, dar şi la manifestări organizate în cadrul programului „Scoala Altfel”, atât în Iaşi – la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cât şi la şcoli precum Scoala Gimnaziala „Carmen Sylva” sau Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos. Deşi la fiecare eveniment din Iaşi membrii asociaţiei s-au bucurat de o audienţă sporită, „geto-dacii” nu au primit sprijin financiar şi logistic pentru a organiza un astfel de eveniment şi în judeţul Iaşi.
„La Bacău am participat la un singur eveniment la Şcoală Nr. 10 şi iată că, la distanţă de un an de zile, am reuşit să organizăm cu succes acest festival antic de reconstituire istorică: Tamasidava. Dacă consiliul judeţean, primăria/consiliul local, Direcţia pentru Cultură, s-ar implica într-un astfel de proiect, aşa cum au făcut şi cei din Bacău, atunci totul ar fi mult mai uşor de realizat”, ne-a spus Constantin Lăpușneanu, fondator al Asociaţiei Geto-Dacii din Moldova.
Consilierul judeţean Vasile Cotiuga, profesor la Facultatea de Istorie, susţine că autorităţile judeţene ieşene nu pot aproba mai mult de 15.000 de lei pentru fiecare proiect. Banii care ar fi insuficienţi pentru organizarea unui eveniment de o asemenea amploare. Consilierul a mai precizat că a încercat să ajute asociaţia prin prezentarea festivalului autorităţilor locale din comună Miroslava. Acestea, a mai transmis Cotiuga, ar fi fost de acord să ofere un spaţiu însă evenimentul nu va putea fi organizat decât dacă organizatorii vor strânge şi fondurile necesare.
“Un astfel de eveniment ar fi bine-venit pentru Iaşi. Ar fi o ocazie bună ca tinerii, copiii, dar şi adulţii, iubitori de istorie, să cunoască direct, nu doar din vitrinele muzeelor, lumea geto-dacilor, în special lumea războinicilor, dar şi viaţă de zi cu zi a acestora. Un asemenea eveniment este o îmbinare interesantă între spectacol, mult gustat de public, şi ştiinţă, căci toate reconstituirile, de la unelte, arme, echipamente militare, până la tactici de luptă sunt făcute după modele autentice. Evident, nu este uşor să organizezi un asemenea eveniment. El ar trebui sprijinit de autorităţile locale, căci, cum spuneam, îmbrăca şi o latură educativă, dar poate fi organizat şi de mediul privat. Sper că, colegii de la Asociaţia Geto-Dacii din Moldova să reuşească”, a punctat conf. univ. dr. Vasile Cotiuga.
Geto-dacii ieşeni sunt încântaţi de faptul că au reuşit să pună la punct planurile pentru Festivalul Tamasidava şi să îl ducă la bun sfârşit, dar în acelaşi timp şi-ar dori ca un eveniment de acest fel să fie organizat annual la Iaşi, în oraşul natal, astfel încât să devină un festival tradiţional.
“Ne-am implica activ chiar mai mult decât ne-am implicat la festivalul din Bacău. Sincer vă spun că nu am crezut niciodată că voi reuşi să organizez pentru prima dată un festival în alt oraş, decât în oraşul meu natal. Chiar ne-am dori ca acest lucru să se întâmple şi la noi în oraş, să devină un festival cu tradiţie şi pe care să îl creştem de la an la an”, a spus Constantin Lăpușneanu.
Lupte între daci şi romani, ateliere de fierărie şi muzica antică live
Argumentele care vin în favoarea organizării unui asemenea festival la Iaşi sunt multe. Toate activităţile de care participanţii pot avea parte sunt speciale şi multe dintre ele sunt benefice atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Lupte de gladiatori, muzica antică live cantata la instrumente tradiţionale, lupte de amploare între daci şi romani sau ateliere de fierărie, sunt doar câteva dintre lucrurile de care ieşenii s-ar putea bucura.
“Oamenii ar fi atraşi în primul rând de unicitatea festivalului şi nu numai. Doar dacă menţionez câteva dintre activităţile de bază vă veţi da seama de ce. Luptele de gladiatori, dansurile frumoaselor nimfe, muzica antică (cantata live la instrumente tradiţionale), bătăliile dintre daci şi romani (putem vorbi chiar de o confruntare de 50 vs. 50), ritualurile de iniţiere sau incinerare, târgul de sclavi, Rugul lui Zamolxes la care adăugăm şi atelierele de fierărie, pielărie, pictura, monetărie, jocuri şi concursuri, tras cu arcul (la acestea din urmă pot participa atât copii cât şi adulţi), toate acestea adunate sunt destule motive de a face ieşenii să vină la un astfel de festival”, a punctat geto-dacul ieşean “Zurasieo”.
Desigur că, un eveniment de reconstituire istorică similar cu cel din Bacău are şi câteva aspecte care ar pune în valoare patrimoniul cultural al judeţului Iaşi şi nu numai.
“Menţionez faptul că pe raza judeţului avem 14 cetăţi geto-dacice, plus mormântul princiar getic, transformat în muzeu la Cucuteni. În plus, ar putea redeschide interesul publicului pentru vizitarea acestor situri arheologice, pentru muzeele din judeţ, fapt care ar duce la o creştere a turismului din zonă. În al doilea rând, ar oferi un spectacol unic pentru oraşul nostru, nemaiîntâlnit şi nemaivăzut în oraşul celor 7 coline, în capitala culturală a ţării, cum ne place nouă să afirmăm. În plus, putem adăuga educaţia oferită tuturor categoriilor de vârste, de la cel mai mic, la cel mai mare vizitator. Aceştia ar putea învăţa multe despre cultura strămoşilor noştri, despre felul în care îşi trăiau viaţa de zi cu zi, cea civilă sau cea militară. Experienţa şi învăţăturile pe care le-ar putea acumula pe parcursul evenimentului sunt reale, ca o lecţie de istorie vie şi de un mare impact emoţional şi spiritual”, a mai adăugat Constantin Lăpușneanu.
Scurt istoric al geto-dacilor ieşeni
Redacţia Estidiniasi.ro a luat legătura cu fondatorul Asociaţiei Geto-Dacii din Moldova pentru a discuta despre acest fenomen artistic şi istoric, des întâlnit în unele zone ale României, dar ce vine ca o premieră pentru regiunea Moldovei, îndeosebi a Iaşiului. Constantin Lăpușneanu a oferit detalii despre povestea din spatele acestei organizaţii şi pasiunea sa pentru istoria antică.
Estidiniasi.ro: De unde a pornit pasiunea pentru istoria antică, respectiv pentru reconstituirea istorică?
Lăpușneanu: Salutare. În primul rând doresc să vă mulţumesc pentru interviu şi interesul arătat faţă de asociaţia noastră culturală Geto-Dacii din Moldova cu sediul în Iaşi. Pasiunea pentru istoria antică (şi nu numai) am avut-o de mic copil… încă de pe atunci când am început să citesc orice carte sau revistă despre strămoşii noştri daci, dar şi când am început să desenez daci în scene de luptă. Pasiunea mea a început să se concretizeze încă din anul 2006, atunci când mi-am făcut un falx de două mâini, o cămaşă de zale şi o armură de piele cu solzi, iar acum după atâţia ani, am ajuns să deţin o adevărată recuzita: echipamente şi armamente cât pentru o mică armată de daci. Pasiunea a luat amploare cu anii, ajungând că momentan să am o bună parte a corpului meu acoperită cu tatuaje de inspiraţie strămoşească/geto-dacica.
Estidiniasi.ro: Cum a luat naştere Asociaţia Geto-Dacii din Moldova?
Lăpușneanu: În 2014 am participat împreună cu soţia mea Delia şi fiul nostru Odin, la festivalul Antic Tomis, pentru că la finele acestuia să luăm decizia ca să ne implicăm cu trup şi suflet, în tot ce înseamnă reconstituirea istorică din România, fapt care s-a şi întâmplat de altfel! Asociaţia culturală Geto-Dacii din Moldova, reprezintă prima asociaţie cu activităţi de reconstituire istorică dedicată perioadei antice din regiunea Moldovei. Este formată din membri şi voluntari, care îşi doresc să redea atmosfera lumii de acum 2000 de ani de pe teritoriul ţării noastre. Scopul principal al asociaţiei este promovarea patrimoniului geto-dacic. Momentan desfăşuram diferite activităţi, cele mai importante fiind paradele militare şi demonstraţiile de luptă. Totodată, avem şi pentru publicul larg (la care pot participa atât adulţii cât şi copii) activităţi cum ar fi: antrenamentele cu arme de lemn, tras cu arcul şi aruncatul sulitei, lupte pe buturugi, lupte greco-romane dar şi ateliere meşteşugăreşti: fierărie, pielărie, pictura, bijuterii…
Estidiniasi.ro: Când aţi participat la prima manifestare publică, unde şi cum au reacţionat spectatorii?
Lăpușneanu: Prima manifestare publică cu Asociaţia a fost în 2015 la Cucuteni, judeţul Iaşi, la muzeul ce acoperă mormântul princiar getic de secol 4-5 (înainte de era noastră – n.r.), monument unic în România, de care personal m-a simt foarte ataşat şi pe care l-aş propune ca şi brand pentru judeţul nostru, datorită importanţei şi unicităţii sale. Atunci a venit foarte multă lume, chiar peste aşteptările noastre… am fost chiar aşteptaţi cu pâine de casă şi sare aşezate pe un ştergar ţesut manual. A fost un eveniment care ne-a reuşit şi a însemnat punctul de plecare în acest drum.
Estidiniasi.ro: În final, ce părere aveţi despre comunitatea Eşti din Iaşi dacă?
Lăpușneanu: Este o comunitate reuşită şi foarte frumoasă; reuşiţi să ţineţi oamenii din oraş aproape unul de altul, să fie conectaţi împreuna la pulsul oraşului şi asta contează foarte mult. Spor în continuare şi împreuna să reuşim cât mai multe pentru oraşul nostru natal! În final doresc să invit pe toată lumea la acest eveniment şi să mulţumesc celor care fac parte din Asociaţia noastră culturală Geto-Dacii din Moldova, că sunt alături cu trup şi suflet. Vă invit să ne vizitaţi pe paginile noastre https://www.facebook.com/Asociatia-Culturala-Geto-Dacii-din-Moldova sau https://www.facebook.com/Furor-Getorum-Furia-Getilor. Grupul de luptători geto-daci va salută: „Furor Getorum”!!! (Furia Geţilor)