PROIECT INEDIT! Tabără pentru copiii cu diabet
Misiunea Cluburilor Lions este creerea şi menţinerea unui spirit de înțelegere între toţi oamenii prin oferirea voluntară de sprijin umanitar, celor aflați la nevoie. Membrii Lions contribuie zi de zi la realizarea acestei generoase misiuni prin implicarea în comunitate şi prin cooperare cu alte cluburi din țară și de peste hotare.
Lupta impotriva diabetului
Unul dintre obiectivele asociațiilor Lions Club Internațional este lupta împotriva diabetului . Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în anul 2015 aproximativ 415 milioane de oameni sufereau de diabet la scară mondială, adică 8,3% din populația adultă. Numărul se estimează că va crește până la 642 de milioane până în anul 2040, ceea ce înseamnă că unul din zece adulți va avea diabet, conform www.diabetesatlas.org.
În Europa, numărul persoanelor cu diabet este de aproximativ 59,8 milioane, la care se adaugă în jur de 23 de milioane care nu au fost diagnosticați.
În România, există o îndelungată tradiție dedicată cercetării și tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa, injecția cu insulină, a salvat milioane de vieți.
Lions Club Internațional Iași 2000
Această asociație afiliată Districtuli 124 din România a fost inființată în anul 2000 prin hotărâre judecătoreasc și înregistrată la Judecătoria Iași. Încă de la înființare membrii fondatori și ulterior toți cei care au devenit membrii ei, au urmărit să servească membrilor comunității ieșene și nevoilor acestora. Dintre membrii activi ai acetui club menționăm pe Olteanu Romeo, Angheluță Cristian, Tărăboanță Iulian, Ciobanu Radu, Grigorovici Alexandru, Gafița Virgil, Lucian Tăbăcaru, Cărăușu Constantin, Rădăuceanu Dumitru, Dimov Victor, Gradinaru Radu, Velicesu Cristi, etc.
Astfel au fost derulate o multitudine de acțiuni menite să ajute persoanele aflat eîn nevoie precum și acțuni care să determine populația ieșeană să fie mai conștiente de problemele privind sănătatea și mediul înconjurător, Astfel au fost organizate acțiuni de donare de alimente în satele nevoiașe din jurul Municipiului Iași, au fost donate cărți bibliotecilor austere din județul Vaslui și din Republica Moldova, au fost organizate concerte de caritate de Crăciun și banii au fost donați copiilor autiști, au fost efectiate screening-uri oftalmologice pentru copii din școli ieșene, screening-uri diabetice pentru copii ieșeni, acțiuni de igienizare a unor zone din Iași inundate de pet-uri, colectare de ochelari ce apoi au fost donați unor persoane vârstnice fără posibiliăți financiare, etc.
Anul acesta Lions Club Iași Romania 2000 a organizat prima ediție a unei tabere de copii cu afecțiuni diabetice, insulino-dependenți în colaborare cu Spitalul de copii Sf. Maria din Iași care a selectat 10 copii din mediul rural, din județele Iași, Vaslui și Neamț.
Sponsorii acestei tabere au fost rețeaua de sănătate ARCADIA – spitale și centre medicale, LCI District 124 Romania și Compania de media publicitară WINK.
Locația unde se desfășoară tabăra este Motelul Bucium iar acțiunile unde se derulează acțiuni cu copiii sunt Hamak și Grădina botanică Iași.
În perioada 26 iunie – 30 iunie 2017 copiii au parte de distracție prin jocuri in incinta motelului, la piscina acestuia, la parcul de agrement Hamak , plimbare în Grădina Botanică dar vor beneficia și de informații în cadrul unor cursuri zilnie de către 2 medici voluntari / dr. Anton Paduraru Dana și dr. Bizim Delia, care contribuie la educația privind conduita bolnavilor de diabet. De aceste cursuri beneficiază și cei cinci părinți ce însoțesc copii în tabără.
Sperăm ca rezultatele taberei să fie cele scontate și anume conștientizarea de către populație a pericolului generat de afecțiunile diabetice, creșterea gradului de educație a copiilor bolnavi de diabet și a părinților lor precum și relaxare unui grup de copii care au încheiat anul școlar.
Pe viitor ne propunem ca această tabără să aibă continuitate anualî și să creștem numărul beneficiarilor în funcție de nevoi, de posibilități financiare și de impactul acțiunii din acest an.
Conștienți de importanța gestului nostru invităm cât mai mulți ieșeni să ni se alăture în astfel de demersuri și să facă tot mai multe acțiuni de voluntariat în sprijinul semenilor noștri care se află în dificultate.
Nu uitați motto-ul nostru WE SERVE. Și pentru mai multe informații vizitați site-ul http://lions-clubs.ro/.
Președinte LCI Iași 2000
Radu Ciobanu
sursă: Ziarul de Iași