Aproximativ 300 de copii urmează să fie mutaţi ca urmare a închiderii centrelor de plasament din judeţul Iaşi” * pentru aceştia se vor construi case de tip familial şi un centru de zi ce urmează să fie construit de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi
Mai multe centre de plasament urmează să se închidă urmând ca, la nivelul judeţului, să se construiască alternative moderne de asistenţă şi protecţie socială. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, prin Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, intenţionează să depună mai multe cereri de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, în vederea închiderii centrelor de plasament „C.A. Rosetti”, „Bucium”, „Sf. Stelian” şi Bogdăneşti, ca urmare a dezvoltării serviciilor sociale în comunitate. Pe lângă acestea, ar urma să se închidă Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău. Programul îşi propune, prin obiectivele sale, să finanţeze construirea şi dotarea de case de tip familial în care vor fi îngrijiţi copiii din centrele de plasament închise şi pentru care nu au putut fi identificate alte soluţii de îngrijire în familie. De asemenea, acelaşi program are în vedere reabilitarea, modernizarea şi dotarea centrelor de zi care vor furniza servicii sociale suport pentru copiii care părăsesc centrele rezidenţiale. Aprobarea cererilor face obiectul unor proiecte de hotărâre propuse pentru şedinţa ordinară a plenului CJ Iaşi de astăzi, 13 iunie.
Sute de copii vizaţi
Ca urmare a fondurilor limitate disponibile în acest program, la nivelul ţării s-a decis închiderea unui număr de 50 de centre de plasament. La centrul de plasament Bucium sunt ocrotiţi 116 copii, la Bogdăneşti sunt 104 copii, iar la „Sf. Stelian”, 26 copii. Cei mai mulţi se află însă în protecţia centrului de plasament Rosetti.
„Centrul rezidenţial C.A. Rosetti ocroteşte un număr de 147 copii cu diferite grade de deficienţă mintală, şcolarizaţi în şcolile speciale din municipiul Iaşi. Ţinând cont de complexitatea nevoilor specifice beneficiarilor, estimăm că un număr de aproximativ 48 de copii vor fi potenţiali beneficiari ai celor patru case de tip familial şi ai centrului de zi pe care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi intenţionează să le construiască prin intermediul acestei oportunităţi de finanţare”, au arătat reprezentanţii CJ Iaşi.
La Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău figurează 238 persoane cu dizabilităţi însă doar aproximativ 20 dintre aceştia vor beneficia de locuinţe protejate.
Sursă: ziarulevenimentul.ro