Creştinii ortodocşi din Iaşi au posibilitatea de a vizita Muzeul Mitropolitan, recomandat a fi unul dintre cele mai interesante şi moderne muzee, din categoria sa, existente în ţară. Acesta a fost organizat în cadrul unui proiect amplu prin care s-au restaurat mai multe monumente din zona Ansamblului Mitropolitan.
Muzeul Mitropolitan este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane. O trăsătură distinctă a spațiului este autonomia sălilor, ce comunică prin culoare. Expoziția de bază a muzeului este organizată tematic, pe săli. Alăturat muzeului și intrând în structura lui generală, este spațiul de Galerii comerciale, dedicat promovării muzeului și patrimoniului specific Bisericii.
Sala „Sinaxar”, cu localizare sub esplanada Catedralei Mitropolitane: denumirea sălii este dată de expoziția de bază şi tema alocată acestui spațiu, Sinaxarul ortodox, ce cuprinde Calendarul ortodox al tuturor Sfinților şi al Praznicelor din Anul bisericesc. Din această temă generală se extrag teme de expoziții temporare pentru acest spațiu.
Sala „Ofranda”, amplasată între Sala Sinaxar și Sala Eclesia: în această sală este ilustrată tema darului ritual în patru ipostaze: darul de muncă (sfințita trudă a mâinilor), ceara ca ofrandă (daruri de ceară), pâinea rituală, precum și oul roșu și oul muncit pentru Paști (scris sau închistrit).
Sala „Ctitorilor”, localizată între Sala Ofranda și Sala Eclesia: spațiul denumit generic Sala Ctitorilor prezintă două colecții speciale de obiecte puțin sau deloc cunoscute publicului: Antimisele şi Pomelnicele ctitorești (diptice și pălmare).
Sala „Eclesia”, cu localizare sub Catedrala Mitropolitană: în această sală este descris drumul pe care urcă omul spre cer. Acest drum, făcut împreună cu şi ajutați de Maica noastră, Biserica, este înfățișat prin prezentarea Tainelor Bisericii şi a lucrărilor sfințitoare asupra omului şi creației.
„Calea Crucii”, amplasată în culoarul perimetral subteran al Catedralei Mitropolitane, oferă o perspectivă inedită asupra zonei de fundare a construcției și prilejuiește o incursiune spectaculoasă în timp. Acesta este valorificat prin plasarea unor exponate compatibile spațiului și microclimatului: pietre tombale, monumente funerare (cruci vechi de piatră), clopote de biserică, toace și tochițe metalice, troițe.
Sala „Istoria duhovnicească a Moldovei”, localizată între Sala Eclesia și Sala Baptisteriu: pe pereții acesteia sunt expuse hărțile istorice ale Moldovei de-a lungul a șase secole ce curg de la recunoașterea Mitropoliei Moldovei, împreună cu tabelele de corespondență între succesiunea domniilor din fiecare secol și succesiunea mitropoliților Moldovei.
Sala „Baptisteriu”, cu localizare sub Fântâna lui Hodocin: este organizat în jurul bazinului pentru botezul adulților, care dă și numele sălii. Este un spațiu expozițional, în care sunt abordate două teme importante: persoanele care slujesc Biserica și fac parte din laicat, respectiv slujitorii Altarului, ce formează clerul. Tot aici este și un spațiu liturgic, pentru săvârșirea Tainei Sfântului Botez pentru adulți.
O noutate pe care o aduce Muzeul Mitropolitan pentru vizitatori este introducerea ghidului audio, un dispozitiv audio de redare a unei preinregistrari, dotat cu casti, in care este explicata expozitia si obiectele expuse in cele sapte sali ale muzeului subteran.
Cei care nu se simt in stare sa faca un pelerinaj religios prin tara pentru a vizita manastirile istorice ale Moldovei, au ocazia acum sa vada la Muzeul Mitropolitan adevarate comori spirituale ale ortodoxiei care erau candva expuse la manastirile Varatec, Secu, Golia, Vorona, etc.
Accesul in muzeu se face dinspre strada G.M. Cantacuzino, sub esplanada Catedralei Mitropolitane din Iasi.
Era bine daca autoarea articolului remarca putin si realizarea acestui muzeu prin aportul deosebit al ctitorului,(actualmente patriarh) ,al proiectantilor si constructorilor din Iasi .
Prea mult lux, ce nu ajută la credință, ci din contra, parcă vrea s-o îndepărteze. Parcă sunt și niște simboluri masonice pe acolo !!!
SA MA CAC LA INTRAREA IN MUZEUL VOSTRU ! SI IN FIECARE INCAPERE !
DA MUZEUL HOTIEI IN ROMANIA CAND IL FACETI ??? HOTIE APLICATA DE POPI SI DE AUTORITATI ?