Dacă v-ați plimbat prin centrul Parcului Copou, cu siguranță ați remarcat și primul monument istoric românesc!
Este vorba despre Obeliscul cu lei (cunoscut și sub numele de Monumentul Regulamentului Organic). Aflat pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, obeliscul și-a început ființarea în anul 1834.
Citiți în continuare 10 curiozități despre Obeliscul cu lei!
1. A fost înălțat în semn de recunoștință pentru Rusia și Turcia, care au contribuit la întocmirea Regulamentului Organic (prima legiuire de administrare politico-administrativă și juridică a Principatelor Române) în vremea domnitorului Mihail Sturdza.
2. Începerea construcției a coincis cu ziua onomastică a domnitorului (8 noiembrie).
3. Costurile necesare pentru ridicarea obeliscului s-au ridicat la peste 2000 de galbeni, banii provenind de la boieri și clerici.
4. Inginerul moldovean Gheorghe Asachi a fost cel care a reușit să aducă blocurile de piatră de la Șcheia și leii din cariera Iacobeni, după eșecul unui inginer rus.
Citește și MAREA din Nordul Moldovei. Ieșenii au LITORAL la doar 84 km!
5. Așezat pe un soclu de piatră, obeliscul are o înălțime de 7 metri și cântărește 10 tone.
6. Cei patru lei de la baza obeliscului aminteau de cele patru puteri europene care recunoscuseră independența Țărilor Române.
7. Domnitorul Mihail Sturdza i s-a spus că, de fapt, țara era simbolizată de coloana de piatră care se sprijinea pe leii din blazonul familiei Sturdza.
8. Cei patru lei sunt opera a doi polonezi.
9. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, monumentul a fost vandalizat de forțele sovietice, care au distrus inscripțiile, stema Moldovei și pe cea a familiei Sturdza.
10. Istoricul de artă Remus Niculescu vede în acest monument ilustrarea unei noi politici culturale, transferând rostul şi semnificaţia actului artistic din spaţiul privat în cel public, pentru a putea fi admirat de cât mai multă lume.
N-ați apucat să vedeți Obeliscul cu lei? Scoateți GPS-ul și lăsați-vă conduși spre Bd. Carol I nr. 31, în Grădina Copou!