De ceva vreme pe grupurile de socializare din Iasi, mai ales pe cele de trafic, circula o poza care a starnit multe controverse. E vorba de imaginea de mai sus, reprezentand semaforul de la intersectia strazii Jijia cu bulevardul Alexandru cel Bun.
Multi se intreaba, de ce acest semafor cu verde intermitent, pe o strada cu obligatoriu la dreapta, altii arunca cu jigniri la adresa autoritatilor si a celor care se ocupa de semafoare si au fost chiar persoane care se intrebau, ” ei si eu ce fac in situatia de fata”…
Ei bine, chiar daca la prima vedere pare absurd, daca analizam situatia o sa observam ca acel semafor este cel mai probabil unul dintre cele mai utile din Iasi si cel mai bine gandit pe deasupra.Explicatia:
Pana ca acest semafor sa fie pus in functiune, cei care veneau de pe Soseaua Nationala spre Bulevardul Alexandru cel Bun pe strada Jijia, aveau doar cedeaza trecerea si obligatoriu dreapta. In aceasta situatia, pietonii care ieseau sau intrau in Piata Alexandru nu aveau semafor si treceau care si cum voiau pe trecere iar asta insemna cozi interminabile pentru cei care voiau sa intre pe bulevard.
Dupa ce semaforul a fost montat, marele castig a fost asigurarea unui flux constant de masini pe acea strada si disparitia cozilor interminabile(pana in rond 28, pentru cei care stiu zona). Semaforul din imagine este sincronizat cu cel de la baza podului, iar cand semaforul e verde, cei care vin de pe strada Jijia pot intra in intersectie fara sa acorde prioritate nimanui, pentru ca pietonii au rosu, la fel si cei care vin de pe pod.
Cand semaforul este rosu, ca in poza de mai sus, apare verdele intermitent iar soferii pot intra din nou in intersectie atata timp cat acorda prioritate pietonilor care sunt angajati in traversarea strazii cat si celor care vin din stanga.
Iar daca totusi o sa mai fie carcotasi, le mai reamintim ce scrie in art.31 din codul rutier:
Art.31. – Participantii la trafic trebuie sa respecte regulile de circulatie, semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier, precum si semnificatia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutiera, în urmatoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevazute la art.32 alin.(2) lit.a) si b);
c) semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulatie.
Va multumesc pentru acest raspuns clar si avizat.